Chci vědět všechno

Jimmy Durante

Pin
Send
Share
Send


James Francis Durante, známější jako Jimmy Durante nebo Schnozzle (Snozzle) Durante (10. února 1893 - 29. ledna 1980), byl americký zpěvák, klavírista, komik a herec, jehož výrazná dodávka štěrku, řeznictví komiksového jazyka, písně ovlivněné jazzem a velký nos - jeho časté vtipy o tom zahrnovaly časté self-reference, který se stal jeho přezdívkou: "Schnozzola" -helped z něj dělá jednu z nejznámějších a populárnějších osobností Ameriky dvacátých až sedmdesátých let. Byl také jedním z nejoblíbenějších lidí v zábavním průmyslu. Jeden spolupracovník kdysi poznamenal Duranta: „Mohl byste na tohoto muže zahřát ruce.“

Ranná kariéra

Durante se narodil v New Yorku, třetí ze čtyř dětí narozených Mitchovi a Margaret Durante. Durante, který byl produktem dělnické třídy v New Yorku, opustil školu v osmé třídě, aby se stal ragtime pianistou na plný úvazek, pracoval v městském okruhu a získal přezdívku „Ragtime Jimmy“, než se připojil k jedné z prvních rozpoznatelných jazzových kapel v New Yorku, Original New Orleans Jazz Band. Durante byl jediným členem skupiny, který pocházel z New Orleans. Jeho rutina se vloupala do písně, která vydala vtip, s interpunkcí kapely nebo orchestru po každé linii, která se stala ochrannou známkou Durante. V roce 1920 byla skupina přejmenována na Jazz Band Jimmy Durante.

Durante se stal hvězdou vaudeville a rádiem v polovině dvacátých let 20. století s hudebním a komediálním triem Clayton, Jackson a Durante. 1934, on měl hlavní rekordní hit, jeho vlastní novinková skladba “Inka Dinka Doo,” a to se stalo jeho podpisovou písní pro prakticky zbytek jeho života. O rok později, Durante hrál v Billy Rose jevištní muzikál, Jumbo, ve kterém ho policista zastavil, zatímco vedl živého slona, ​​a zeptal se ho: „Co s tím slonem děláte?“ Duranteova odpověď: „Jaký slon?“ byla pravidelná výstavní zátka.

Ve filmech se začal objevovat přibližně ve stejnou dobu, počínaje komediálním seriálem, který ho spároval s tichou filmovou legendou Busterem Keatonem, a pokračoval takovými nabídkami, jako je Mokrý průvod (1932), Muž, který přišel na večeři (1942, hraje Banjo, postava založená na Harpo Marxovi), Ziegfeld Follies (1946), Billy Rose je Jumbo (1962, založený na muzikálu z roku 1935) a Je to šílený, šílený, šílený, šílený svět (1963).

Rádio

Durante si udělal větší jméno díky své celonárodně vysílané rozhlasové varietní show ve 40. letech 20. století. Durante přijal jeho první rozhlasovou práci, když tvůrci populární Eddie Cantorové Chase a Sanborn Hour (který také udělal hvězdy z Edgar Bergen a Charlie McCarthy) kontaktoval jej, aby vyplnil Cantora. On dělal jeho první vystoupení 10. září 1933. Durante byl takový hit on nabídl jeho vlastní přehlídku.

V roce 1943 se Garry Moore připojil k Durante jako jeho rozhlasový pomocník. Duranteho komická chemie, která již byla úspěšná jako sólová, s mladými křovinořezy Moore přinesla Durantovi ještě větší publikum. "Dat je můj chlapec dat řekl dat!" se stala okamžitou frází. Po zbytek desetiletí se stal jednou z nejoblíbenějších rozhlasových hvězd národa, včetně dobře kontrolovaného výkonu velení rádiových sítí ozbrojených sil s Frankem Sinatrou, který je dodnes oblíbeným rozhlasovým sběratelům. Durante pracoval v rádiu tři roky po odchodu Moore z roku 1947, včetně opětovného shledání Claytona, Jacksona a Duranta v jeho vysílání 21. dubna 1948.

Televize

Durante debutoval 1. listopadu 1950 v televizi, přestože byl přítomen v rádiu jako jeden z častých hostů dvouleté show Tallulah Bankhead, komedie NBC, Velká show. Durante byl jedním z účinkujících na premiéře show 5. listopadu 1950. Zbytek obsazení zahrnovali humorista Fred Allen, zpěváci Mindy Carson a Frankie Laine, jevištní hudební performer Ethel Merman, herci Jose Ferrer a Paul Lukas a komiks Danny Thomasi. Vrcholem přehlídky byli Durante a Thomas, jejichž vlastní nos soupeřil s Durante, v rutině, ve které Durante obvinil Thomase z krádeže jeho nosu. "Zůstaňte pryč, no-nose!" Durante štěkl na Bankheada.

Počínaje začátkem padesátých let se Durante spojil s vedlejším synem Sonny Kingem, spolupráce, která by pokračovala až do Durantovy smrti. Jimmyho bylo možné pravidelně vidět v Las Vegas po nedělní mši před katedrálou strážného anděla stojící vedle kněze a pozdravovat lidi, když odcházeli z mše.

4. srpna 1955 byla v Jimmy Durante Show místo posledního představení slavné brazilské zpěvačky Carmen Mirandy. Miranda při tanci s Durantou padla na kolena a instinktivně řekla kapele, aby „zastavila hudbu!“ Pomohl Mirandě, aby se zvedla na nohy, když se zasmála: „Všechno mi dýchá!“ „Dat je v pořádku, zlato, vezmu tvé linky,“ odpověděl Durante. Miranda se znovu zasmála a rychle se k sobě přitáhla a dokončila show. Později toho večera však zemřela doma.

Manželství

Duranteho rozhlasová show byla zahalena dvěma ochrannými známkami: „Inka Dinka Doo“ jako jeho úvodním tématem a neměnným odhlášením, které se stalo dalším známým národním heslem: „Dobrou noc, paní Calabashová, ať jste kdekoli.“ Durante nikdy neodhalil význam a raději místo toho nechal tajemství naživu.

Jedna teorie je, že věta se vztahuje na majitele restaurace v Calabash v Severní Karolíně, kde Jimmy a jeho skupina přestali jednou jíst. Byl tak zaujatý jídlem, službou a chitchatem, že Jimmy řekl majiteli, že ji učiní slavnou. Neznal její jméno, ale místo toho ji nazval „paní Calabashová“.

Další teorie je, že to byl jeho osobní pozdrav jeho pozdní první manželce, Jeanne Olsen, koho on se vzal 19. června 1921. Oni zůstali oddaní až do její smrti, na Valentýna v 1943. “Calabash” smět byli typický Durante mangle Calabasas, lokalita v jižní Kalifornii, kde si manželé vytvořili domov pro poslední roky svého života.

Pokud Valentýn dokázal pro komika den smutku, učinil Štědrý den 1961, ještě radostnější než obvykle, když se oženil se svou druhou manželkou Marjorie Little, s níž se 16 let po setkání s ní v Copacabaně setkal, když se s ní setkala pracoval jako děvčátko. Bylo jí 39, když mu bylo 67, když se vzali. Pár adoptoval dítě, Cecelia Alicia.

Pozdější roky

Durante pokračoval ve svých filmových vystoupeních skrz Je to šílený, šílený, šílený, šílený svět (1963) (ve kterém umírá na začátku) a televizní vystoupení počátkem 70. let. Vyprávěl animovaný vánoční speciál Rankin-Bass Sněhulák Frosty (1969), od té doby běží znovu mnoho let. Televizní práce také zahrnovala řadu komerčních spotů pro obilné vločky Kellogg's Corn Flakes na počátku šedesátých let, které představily Duranteho štěrkovitě vrčící a úzkoprsý obličej s velkýma očima milionům dětí. "Dis je Jimmy Durante, v puy-son!" byl jeho úvodem do některých Kelloggových spotů. Jeden z jeho posledních vystoupení byl v nezapomenutelné televizní reklamě na Volkswagen Beetle z roku 1973, kde prohlásil, že nový, prostornější Beetle má „dostatek dechové místnosti… pro staré schnozzoly!“

V roce 1963 Durante nahrál album popových standardů, Září píseň. Album se stalo bestsellerem a poskytlo Duranteho opětovné představení další generaci, téměř o tři desetiletí později. Jeho štěrkovitá interpretace „As Time Goes By“ doprovázela úvodní kredity romantického komediálního hitu, Bezesný v Seattlu, zatímco jeho verze "Make Someone Happy" uvedla filmové závěrečné kredity. Bývalé číslo se objevilo na nejprodávanějším soundtracku filmu.

Napsal předmluvu pro humornou knihu s názvem, Cockeyed Americana, sestavil Dick Hyman. V prvním odstavci předmluvy! jak to Durante nazval, potkal Hymana a diskutoval o knize a příspěvek, který Hyaman chtěl, aby k tomu Durante přispěl. Durante napsal: „Než budu moci říct gaziggadeegasackeegazobbath, jsme v jeho luxusní kanceláři.“ Po přečtení materiálu, který Hyman sestavil pro knihu, Durante k ní komentoval: „KOLOSSAL, GIGANTIC, MAGNANIMOUS, a v neposlední řadě AURORA BOREALIS. Kapitalizace Durante's. Čtyři malá slova, která dělají větu - a větu, která mě nakonec dostane šest měsíců. “

Durante utrpěl v roce 1972 mrtvici a v posledních letech svého života byl omezen na invalidní vozík. On zemřel na zápal plic v Santa Monice v Kalifornii, 29. ledna 1980, ve věku 86 let, a byl pohřben na Holy Cross Cemetery, Culver City. Kromě "Dat je můj chlapec dat řekl dat!" a „Je to katastrofa!“ (pro „katastrofu“) Durante poslal takové věty jako „Každý chce, aby se do toho dostal akt“, „Umbriago“ a „Ha-cha-cha-chaaaaaaa!“ do lidové řeči.

Dědictví

Jimmyho láska k dětem pokračovala prostřednictvím bratrského řádu orlů, kteří z mnoha příčin získávají peníze pro postižené a zneužívané děti. Na Jimmyho prvním vystoupení na Eagles International Convention v roce 1961 se soudce Bob Hansen zeptal na jeho poplatek za provedení. Jimmy odpověděl: „Ani nezmiňuj soudce o penězích, nebo budu muset zmínit postavu, která tě bude líto, že tě to přivedlo.“ "Co tedy můžeme udělat?" zeptal se Hansen. „Pomozte dětem,“ odpověděla Durante. Jimmy hrál po mnoho let na orlajských kongresech zdarma, dokonce ani nepřijímal cestovní peníze. Bratský řád orlů na jeho počest změnil název svého dětského fondu na dětský fond Jimmyho Duranta a ve své paměti vznesl přes 20 milionů dolarů na pomoc dětem.

Filmografie ve výběru

  • Get-Rich-Quick Wallingford (1921)
  • Silniční noci (1930)
  • Nová dobrodružství zbohatněte Quick Wallingford (1931)
  • Kubánská milostná píseň (1931)
  • Oslava narozenin Jackie Cooperové (1931) (krátký předmět)
  • Vánoční večírek (1931) (krátký předmět)
  • Hollywood na přehlídce: Down Memory Lane (1932) (krátký předmět)
  • Mokrý průvod (1932)
  • Hollywood na přehlídce (1932) (krátký předmět)
  • Mluvte snadno (1932)
  • Blondie z Follies (1932)
  • Phantomský prezident (1932)
  • Dejte člověku práci (1933) (krátký předmět)
  • Co! Žádné pivo? (1933)
  • Hollywood na přehlídce č. 9 (1933) (krátký předmět)
  • Peklo dole (1933)
  • Broadway do Hollywoodu (1933)
  • Seznamte se s baronem (1933)
  • Palooka (1934)
  • Skandály George Whitea (1934)
  • Přísně dynamit (1934)
  • Hollywoodská párty (1934)
  • Studentská prohlídka (1934)
  • Karneval (1935)
  • Země bez hudby (1936)
  • Začněte fandit (1938)
  • Sally, Irene a Mary (1938)
  • Malá slečna Broadwayová (1938)
  • Melody farma (1940)
  • Nyní jste v armádě (1941)
  • Muž, který přišel na večeři (1942)
  • Dvě dívky a námořník (1944)
  • Hudba pro miliony (1944)
  • Dvě sestry z Bostonu (1946)
  • Stalo se to v Brooklynu (1947)
  • Tentokrát pro Keeps (1947)
  • Na ostrově s vámi (1948)
  • Velký Rupert (1950)
  • Mlékař (1950)
  • Snímky obrazovky: Hollywood Premiere (1955) (krátký předmět)
  • Srdce show businessu (1957) (krátký předmět)
  • Beau James (1957) (Cameo)
  • Pepe (1960) (Cameo)
  • Poslední soud (Il Giudizio universale 1961)
  • Billy Rose je Jumbo (1962)
  • Je to šílený, šílený, šílený, šílený svět (1963)
  • Ještě jednou (1974) (krátký předmět)

Reference

  • Adler, Irene. Pamatuji si Jimmyho: Život a časy Jimmyho Duranta. Westport, CT .: Arlington House, 1980. ISBN 9780870004902
  • Fowler, Gene. Schnozzola: Příběh Jimmyho Duranta. New York: Viking Press, 1951.
  • Zelený, Stanley. Velké klauni Broadwaye. New York: Oxford University Press, 1984. ISBN 9780195034714

Externí odkazy

Všechny odkazy byly načteny 8. května 2018.

  • Jimmy Durante.
  • Jerry Haendiges Vintage Radio Logs: Přehlídka Jimmyho Duranta (1933-50).
  • Jerry Haendiges Vintage Radio Logs: Jimmy Durante a Garry Moore Show (1943-47).
  • Alternativní teorie, že paní Calabashová byla Lucille "Lucy" Coleman, majitelka restaurace v Calabash v Severní Karolíně.
  • Najděte profil A-Grave pro Jimmy Durante.

Pin
Send
Share
Send