Pin
Send
Share
Send


Hroch, nebo Hroch, je obecný název velmi velkého polokonzervovaného afrického savce, Hippopotamus amphibius, z kopytníků rodu Hippopotamidae, vyznačující se velkou, podlouhlou hlavou s obrovským tlamy a ústy, barelem tvarovaným tělem, krátkými zavalenými nohama se čtyřmi pásovými prsty, krátkým ocasem a téměř bezsrstou tlustou kůží. Termín hroch také slouží jako obecné jméno pro všechny existující nebo zaniklé členy Hroch rod (z toho H. amphibius je jediný existující člen) a někdy pro členy rodiny Hippopotamidae obecně, ačkoli výraznější výraz "hippopotamidy" se také používá v tomto pozdějším případě. Rodina Hippopotamidae zahrnuje jeden další existující rod a člen, Hexaprotodon liberiensis, trpasličí hroch (někdy označený) Choeropsis liberiensis). Tento článek bude o Hippopotamus amphibius, které je třetím největším suchozemským zvířetem (po slonech a bílých nosorožcích) a nejtěžším dochovaným artiodaktylem.

Přestože hrochy mohou být pro lidské zemědělství destruktivní, výrazně přispívají k tajemství a kráse přírody. Ať už je jejich reputace jedním z nejagresivnějších tvorů na světě a jedním z nejnebezpečnějších zvířat v Africe, nebo pozoruhodnou milostí, kterou vystavují ve vodě, kde se mohou potopit ke dnu řek a běhat nebo chodit po dně , hroši mají dlouho fascinované lidské bytosti. Tato obojživelná zvířata, mohutná ve velikosti, s podsaditým tvarem a krátkými nohama, mohou stále snadno předstihnout člověka na souši a jsou také velmi pohyblivá ve vodě.

Přes obohacení, které přinášejí lidské fascinaci přírodou, a důležitou roli ve vodních i suchozemských potravních řetězcích, byli hroši vyhynuli z mnoha oblastí svého dosahu v subsaharské Africe, kde zbývá odhadem 125 000 až 150 000. (Dosah pygmy hrocha, Hexaprotodon liberiensis, je omezena na západoafrické země.) Hroši jsou tradičně důležitým zdrojem potravy pro domorodce v Africe a jejich zuby (s vynikající slonovinou) a kůže jsou také velmi cenné. Stále jim hrozí ztráta stanovišť a pytláctví za zuby na maso a psí slonovinu.

Přehled

Jako sudokopytníci (řád Artiodactyla) jsou hrochy kopytníci se sudým počtem funkčních prstů (čtyři hrochy) a hlavní osou končetiny procházející mezi středními dvěma číslicemi, na rozdíl od kopytníků kopytých (řád Perissodactyla). , které jsou charakterizovány lichým počtem funkčních prstů (jeden nebo tři), přičemž osa každé končetiny prochází zvětšenou střední (třetí) špičkou. Řád Artiodactyla zahrnuje kromě hrošících také známé členy, jako jsou prasata, peccaries, velbloudi, jeleni, žirafy, záhony, antilopy, ovce, kozy a dobytek. (Související perissodaktyly zahrnují takové známé členy, jako jsou koně, zebry, tapíry a nosorožci.)

Na rozdíl od většiny sudokopytníků nejsou hrochy, prasata a peccaries přežvýkavci. Přežvýkavci jsou sudokopytníci, kteří tráví své jídlo procesem žvýkání; to znamená, že tráví své jídlo ve dvou krocích, nejprve jeho změkčením v prvním žaludku zvířete, známém jako bachor, poté opětovným rozhrabáváním pološtěpné hmoty, nyní známé jako kašel, a opětovným žvýkáním. Většina, ale ne všechny, přežvýkavce mají čtyřkomorový žaludek (bachor, retikulum, omasum a abomasum). Některé, jako velbloudi a tragulidy, mají tříkomorový žaludek. Prasata a peccaries mají před abomasem pouze jednu malou komnatu a hroši (jako velbloudi a tragulidy) mají dvě komory před pravým žaludkem (jinými slovy, tříkomorový žaludek).

Hroch, Hippopotamus amphibius, také známý jako obyčejný hroch nebo hroch Nil, je typový typ čeledi Hippopotamidae. Pygmy Hippopotamus patří k jinému rodu Hippopotamidae Choeropsis nebo Hexaprotodon. Někdy se používá podskupina Hippopotaminae. Dále, někteří taxonomové seskupují hrochy a anthracotheres v super-rodině Anthracotheroidea nebo Hippopotamoidea.

Hroch (Hippopotamus amphibius) je polořadovka-vodní, obydlené řeky a jezera, kde teritoriální býci předsedají úseku řeky a skupinám 5 až 30 samic a mladých. Přes den zůstávají v chladu tím, že zůstávají ve vodě nebo bahně; reprodukce a porod se vyskytují ve vodě. Vynoří se za soumraku a pasou se na trávě. Zatímco hrochy leží vedle sebe ve vodě, pastva je osamělá aktivita a hroši nejsou na zemi teritoriální. Hroch je ve vodě, hroch je také rychle na souši, je taktován na 30 km / h (19 mph) na krátké vzdálenosti.

Z odhadovaných 125 000 až 150 000 hrochů v celé subsaharské Africe; Zambie a Tanzanie mají největší populace.1 Hexaprotodon liberiensis, hrošík hrochový, je omezen na západoafrické země Libérie, Pobřeží slonoviny, Sierra Leone a Guineji.

Slovo „hroch“ pochází ze starověkého Řecka ἱπποπόταμος, hrochy, od ἵππος, Hroši, „kůň“ a ποταμός, potamos, „řeka“, což znamená „kůň řeky“.3 V angličtině je množné číslo hrochy, ale hroch je také používán; Hroši lze použít jako krátké množné číslo.

Hrochy jsou strašidelné a žijí ve skupinách až 30 zvířat; taková skupina se nazývá a pod, stádo, dale nebo udit. Muž hroch je známý jako býk, žena jako a kráva a dítě jako tele.

O nilských krokodýlech, lvech a hyenech skvrnitých je známo, že kořistí na mladých hroších.

Poddruh

Lebka hrocha, ukazující velké psí zuby používané k boji

Na základě morfologických rozdílů v lebkách a geografických rozdílech bylo popsáno pět poddruhů hrochů:4

  • H. a. obojživelník - (jmenování poddruhu), které se táhlo od Egypta, kde jsou nyní zaniklé, na jih po Nilu do Tanzanie a Mozambiku.
  • H. a. kiboko - v oblasti Afrického rohu, v Keni a Somálsku. Kiboko je swahilské slovo pro hrocha. Širší nosní dutiny a více prohlubní interorbitální oblast.
  • H. a. capensis - ze Zambie do Jihoafrické republiky. Nejrovnatější lebka poddruhu.
  • H. a. tschadensis - po celé západní Africe, jak název napovídá, Čadu. Mírně kratší a širší tvář, s výraznými oběžnými dráhami.
  • H. a. constrictus - v Angole, jižní Demokratické republice Kongo a Namibii. Pojmenován pro jeho hlubší preorbitální zúžení.

Navrhované poddruhy nebyly nikdy široce využívány ani ověřovány biology v terénu; popsané morfologické rozdíly byly natolik malé, že mohly vyplynout z jednoduché variace nereprezentativních vzorků.5 Genetické analýzy testovaly existenci tří těchto domnělých poddruhů. Studie zkoumající mitochondriální DNA z kožních biopsií odebraných ze 13 míst odběru vzorků, zvažovaná genetická rozmanitost a struktura mezi populacemi hrochů na celém kontinentu. Autoři zjistili nízkou, ale významnou genetickou diferenciaci mezi H. a. obojživelník, H. a. capensis, a H. a. kiboko. Ani H.a.tschadensis ani H.a.constrictus byly testovány.67

Popis

Hroch v zoo v LisabonuKresba kostry hrochaUvnitř hrocha

Hrochy jsou čtvrté největší savci podle hmotnosti na světě (po velrybách, slonech a nosorožcích). O hmotnosti mezi 1,5 a 3 metrickými tunami je u suchozemských zvířat překročen pouze u tří druhů slonů (3 až 9 tun) a bílých nosorožců (1,5 až 3,5 tuny). Všimněte si však, že rozsah velikostí hrochů se překrývá s rozsahem bílých nosorožců; Díky použití různých metrik je nejasné, které zvíře je po slonech největším suchozemským zvířetem. Na délku, hroši měří 3,3 až 5,2 metru (11 až 17 ft), včetně ocasu asi 56 centimetrů (22 palců) a průměrně asi 1,5 metru (5 stop) vysokých u ramene.89

Vzhledem k jejich obrovské velikosti jsou hrochy ve volné přírodě těžko zvážitelné. Většina odhadů hmotnosti pochází z vyřazovacích operací, které byly provedeny v 60. letech. Průměrné hmotnosti pro dospělé muže se pohybovaly v rozmezí 1 500 - 1 800 kg (3 300–4 000 lb). Samice jsou menší než jejich mužské protějšky, průměrné hmotnosti se pohybují mezi 1 300 - 1 500 kg (2 900 až 3 300 lb).5 Starší samci se mohou mnohem zvětšit, dosáhnout nejméně 3 200 kg (7 100 liber) a příležitostně vážit 4 500 kg (9 900 liber).108 Zdá se, že hroši samců po celý život rostou; ženy dosahují maximální hmotnosti kolem 25 let.11

Hroch býka z vody během denního světla, kráter Ngorongoro, Tanzanie

Hroši jsou považováni za megafaunu, ale na rozdíl od všech ostatních afrických megafaun se hroši přizpůsobili pro polořadový život ve sladkovodních jezerech a řekách.5

V televizním programu National Geographic Channel „Dangerous Encounters with Brady Barr“ změřil Dr. Barr skusovou sílu dospělého samice hrocha na 1 821 lbf (8 100 N); Barr se také pokusil změřit tlak kousnutí dospělého mužského hrocha, ale musel opustit pokus kvůli mužské agresivitě.12

Oči, uši a nozdry hrochů jsou umístěny vysoko na střeše lebky. To jim umožňuje být ve vodě a většina jejich těla byla ponořena do vod a bahna tropických řek, aby zůstaly chladné a zabránily spálení. Jejich kosterní struktura je „graviportální“, přizpůsobená nesení obrovské hmotnosti zvířat. Hrochy mají malé nohy (ve srovnání s jinými megafauny), protože voda, ve které žijí, snižuje hmotnostní zátěž. Na rozdíl od většiny ostatních polo vodních živočichů má hroch velmi málo vlasů.5

Ponořený hroch v zoo Memphis

Jejich kůže vylučuje přírodní látku opalovacího krému, která je červená. Sekrece je někdy označována jako „krevní pot“, ale není to ani krev, ani pot. Tato sekrece je zpočátku bezbarvá a během několika minut zbarví červeno-oranžově, případně zhnědne. V sekrecích byly identifikovány dva odlišné pigmenty, jeden červený (kyselina hipposudorová) a jeden oranžový (kyselina norhipposudorová). Oba pigmenty, vysoce kyselé sloučeniny, inhibují růst bakterií způsobujících onemocnění; také absorpce světla obou pigmentů vrcholí v ultrafialové oblasti, což vytváří efekt opalovacího krému. Všichni hroši, i ti s různou stravou, vylučují pigmenty, takže se nezdá, že zdrojem pigmentů je jídlo. Místo toho mohou zvířata syntetizovat pigmenty z prekurzorů, jako je aminokyselina tyrosin.13

Hroši mohou žít ve vodě nebo na souši. Jejich specifická gravitace jim umožňuje potopit se, chodit nebo běhat podél dna řeky. I když se jedná o objemná zvířata, hrochy mohou běžet rychleji než člověk na souši. Odhady jejich rychlosti jízdy se mění od 30 km / h (18 mph) do 40 km / h (25 mph), nebo dokonce 50 km / h (30 mph). Hroch dokáže udržet tyto vyšší rychlosti jen pár set metrů.5

Životnost hrocha je obvykle 40 až 50 let.5

Rozdělení

Dnes, velké populace Hippopotamus amphibius vyskytují se pouze v údolí řeky Nilu ve východní Africe.8 Zambie s odhadem 40 000 hrochů a Tanzanie s přibližně 20 000 až 30 000 hrochy obsahují největší populace z odhadovaných 125 000 až 150 000 hrochů zbývající v subsaharské Africe.1 Hroši se stále nacházejí v řekách a jezerech Ugandy, Súdánu, Somálska, Keni, severní Demokratické republiky Kongo a Etiopie, na západ přes Ghanu do Gambie a také v jižní Africe (Botswana, Jihoafrická republika, Zimbabwe a Zambie). Oddělená populace existuje v Tanzanii a Mosambiku.

Nicméně, Hippopotamus amphibius kdysi bylo nalezeno v subsaharské Africe, s populacemi dokonce v Palestině a na Madagaskaru,14 Během období mezi Emiianem (mezi 130 000 lety a 114 000 lety) až do pozdního pleistocénu asi před 30 000 lety, Hippopotamus amphibius ve skutečnosti byl rozšířen v severní Africe a Evropě.15 Pliny starší (23 C.E. - 79 C.E.) píše, že ve své době bylo nejlepším místem v Egyptě pro odchyt tohoto zvířete v Saite nome;16 po arabském dobytí v roce 639 bylo zvíře stále možné najít podél větev Damietta.

Hroši rádi bydlí na místech s trvalou vodou, která není příliš hluboká.5

Chování

Otevřená ústa signalizuje, že se hroch cítí ohrožen.

Hroši tráví většinu svého času tím, že se potýkají s vodou nebo bahnem, s ostatními členy svého podu. Voda slouží k udržení nízké tělesné teploty a k vysychání pokožky. Ve vodě se vyskytuje většina hrochů - od narození, boje s jinými hroši a rozmnožování - s výjimkou stravování.

Hroši opouštějí vodu za soumraku a cestují do vnitrozemí, někdy až 8 kilometrů (5 mi), pasoucí se na krátké trávě, jejich hlavním zdroji potravy. Tráví čtyři až pět hodin pastvou a mohou spotřebovat 68 kilogramů trávy každou noc.17 Stejně jako téměř jakýkoli býložravec budou konzumovat mnoho dalších rostlin, budou-li s nimi prezentovány, ale jejich strava v přírodě sestává téměř výhradně z trávy, s minimální spotřebou vodních rostlin.18 Hroši byli (zřídka) natáčeni jíst mršinu, obvykle blízko vody. Existují i ​​další zprávy o konzumaci masa a dokonce o kanibalismu a predaci.19 Anatomie žaludku hrocha není vhodná pro masožravec a konzumace masa je pravděpodobně způsobena aberantním chováním nebo nutričním stresem.5

Strava hrochů se skládá převážně ze suchozemských trav, přestože tráví většinu času ve vodě. Většina jejich defekace se vyskytuje ve vodě a vytváří podél řeky koryty alokačních usazenin organické hmoty. Tato ložiska mají nejasnou ekologickou funkci.18 Hroši mohou mít vzhledem ke své velikosti a zvyku užívat stejné cesty ke krmení významný dopad na půdu, po které procházejí, a to jak udržováním půdy bez vegetace, tak snižováním půdy. Po delší dobu mohou hroši odklonit cesty bažin a kanálů.20

Ponořený hroch v zoo v San Diegu. Dospělí hroši se obvykle znovu objevují, aby dýchali každé 3-5 minut.

Dospělí hroši nemohou plavat a nejsou vznášející se. Když jsou v hluboké vodě, obvykle se pohánějí skoky a tlačí se ode dna. Pohybují se rychlostí až 8 km / h (5 mph) ve vodě. Mladí hroši jsou vznášející se a obvykle se pohybují plaváním, pohánějí se kopy zadních nohou. Dospělí hroši se obvykle znovu objevují, aby dýchali každé tři až pět minut. Mladí musí dýchat každé dvě až tři minuty.5 Proces navařování a dýchání je automatický a dokonce i hroch spící pod vodou stoupá a dýchá bez probuzení. Hroch zavře své nosní dírky, když se ponoří.

Sociální život

Studium interakce mužských a ženských hrochů je dlouho komplikováno skutečností, že hroši nejsou sexuálně dimorfní, a proto jsou ženy a mladí muži v terénu téměř nerozeznatelní.21 Ačkoli hroši rádi leží vedle sebe, nezdá se, že by tvořily sociální pouta kromě matek a dcer, a nejsou sociální zvířata. Důvod, proč se schoulí těsně u sebe, není znám.5

Je obtížné identifikovat pohlaví hrochů v terénu, protože všichni vědci obvykle vidí, že jsou jejich zády, jako u tohoto lusku v Zambii.Hroch bojující v zoo v Barceloně

Hrochy jsou teritoriální pouze ve vodě, kde býk předsedá malému úseku řeky v průměru 250 metrů a obsahuje deset samic. Největší lusky mohou obsahovat až 100 hrochů. Ostatní bakaláři jsou povoleni v býčím úseku, pokud se chovají poslušně k býkovi. Území hrochů existují, aby stanovila práva na párení. V luscích mají hroši tendenci se segregovat podle pohlaví. Bakaláři budou sedět u ostatních bakalářů, žen s ostatními ženami a býka na vlastní pěst. Když se hroši vynoří z vody a pasou se, dělají to jednotlivě.5

Hrochy se zdají komunikovat ústně, skrz zavrčení a měchy, a předpokládá se, že mohou praktikovat echolokaci, ale účel těchto vokalizací není v současné době znám. Hroši mají jedinečnou schopnost držet hlavu částečně nad vodou a vyslat výkřik, který putuje vodou i vzduchem; hroši nad a pod vodou budou reagovat.22

Reprodukce

Hroši samice dosáhnou sexuální zralosti ve věku pěti až šesti let a mají dobu těhotenství 8 měsíců. Studie endokrinních systémů odhalila, že hrochy žen mohou začít pubertu již ve věku 3 nebo 4 let.23 Muži dosáhnou zralosti kolem 7,5 roku.

Studie reprodukčního chování hrochů v Ugandě ukázala, že k maximálním koncepcím došlo na konci mokré sezóny v létě a maxima se narodila ke konci mokré sezóny na konci zimy. Je to kvůli ženskému estetickému cyklu; jako u většiny velkých savců je samec hrocha spermatozoa aktivní po celý rok. Studie hrochů v Zambii a Jižní Africe rovněž prokázaly, že k narození došlo na začátku mokré sezóny.5 Po otěhotnění hippopotamus obvykle nezačne ovulaci znovu po dobu 17 měsíců.23

Hroši mohou být pro člověka nebezpeční, jak je uvedeno v tomto znamení z Krugerova národního parku.

Páření nastává ve vodě se samicí ponořenou po většinu setkání, její hlava se pravidelně objevuje, aby nasávala dech. Hroši jsou jedním z mála savců, kteří rodí pod vodou, spolu s kytovci a sirénci (manatees a dugongs). Baby hroši se rodí pod vodou o hmotnosti mezi 25 a 45 kg (60-110 liber) a průměrnou délkou asi 127 cm (50 palců) a musí se plavat na povrch, aby se poprvé nadechli. Matka obvykle rodí pouze jednoho hrocha, i když se také vyskytují dvojčata. Mláďata často leží na zádech svých matek, když jsou ve vodě, která je pro ně příliš hluboká, a plavou pod vodou kojí. Budou také kojit na souši, když matka opustí vodu. Odstavení začíná šest až osm měsíců po narození a většina telat je odstavena po roce.5

Stejně jako mnoho jiných velkých savců jsou hrochy označovány jako K-stratégové, v tomto případě obvykle produkují jen jedno velké, dobře vyvinuté dítě každých pár let (spíše než velké množství malých, špatně vyvinutých mláďat několikrát za rok, jak je běžné). mezi malými savci, jako jsou hlodavci).52324

Agrese

Hrochy jsou ze své podstaty velmi agresivní zvířata, zejména pokud jsou přítomná mladá telata. Mezi časté cíle jejich agrese patří krokodýli, kteří často obývají stejné říční stanoviště jako hroši a kořisti na mladých hroších.

Hroši jsou velmi agresivní vůči lidem, na které běžně útočí, ať už na lodích nebo na souši bez zjevné provokace. Oni jsou široce považováni za jedno z nejnebezpečnějších velkých zvířat v Africe.

Pro označení teritoria hroši otáčí ocasem, zatímco se vyprazdňují, aby se jejich výkaly rozložili na co největší plochu. Pravděpodobně ze stejného důvodu se hroši retromingentní - to znamená, že močí dozadu.

Hroši se jen zřídka zabíjejí, a to i při územních výzvách. Teriérní býk a náročný mládenec obvykle přestanou bojovat, když je jasné, že jeden hroch je silnější. Když se hroši stanou přelidněnými, nebo když se lokalita začne zmenšovat, býci se někdy pokusí zabít děti, ale toto chování není za normálních podmínek běžné.24 Některé případy kanibalismu hrochů byly zdokumentovány, ale věří se, že jde o chování zoufalých nebo nemocných hrochů, nikoli o zdravé chování.5

Původy

Až do roku 1909 přírodovědci seskupovali hrochy s prasaty na základě molárních vzorců. Několik řádků důkazů, nejprve z krevních bílkovin, poté z molekulární systematiky25 a DNA 2627 a fosilní záznamy ukazují, že jejich nejbližšími žijícími příbuznými jsou velryby velrybí, delfíni a sviňuchy.28 Společný předek hrochů a velryb se rozvětvil z Ruminantie a zbytku sudokopytníků; linie kytovců a hrochů se brzy poté rozštěpily.2629

Nedávná teorie původu Hippopotamidae naznačuje, že hroši a velryby sdíleli společného polořadového předka, který se před 60 miliony let rozvětvil od ostatních artiodactylů (mya).2628 Tato předpokládaná skupina předků se pravděpodobně rozdělila na dvě větve kolem 54 mya.25 Jedna větev by se vyvinula na kytovce, možná začátek asi 52 mya, s proto-velryba Pakicetus a jiní předci velryby kolektivně známý jako Archaeoceti, který nakonec podstoupil vodní adaptaci do úplně vodních kytovců.29

Anthracotherium magnus, anthracother od Oligocene, už nesl podobnosti s moderním hrochem.

Druhou větev se staly anthracotheres, velká rodina čtyřnohých bestií, z nichž první z nich v pozdním Eocénu by se podobal hubeným hrochům s poměrně malými a úzkými hlavami. Všechny větve anthracotheres, s výjimkou toho, které se vyvinulo v Hippopotamidae, zanikly během pliocénu, aniž by opustily jakékoli potomky.28

Hrubou evoluční linii lze vystopovat z druhů Eocene a Oligocene (Anthracotherium a Elomeryx) na Miocen (Merycopotamus a Libycosaurus) a nejnovější anthracotheres v pliocénu.30 Merycopotamus, Libycosaurus a všechny hrochy mohou být považovány za kladu, s Libycosaurus užší vztah k hrochům. Jejich společný předek by žil v miocénu, asi 20 mya.

Hippopotamidy jsou proto hluboce vnořeny do čeledi Anthracotheriidae. Hippopotamidae jsou věřil k se vyvinuli v Africe; nejstarší známý hroch je rod Kenyapotamus kteří žili v Africe od 16 do 18 mya. Zatímco druhy hrochů se rozšířily napříč Asií a Evropou, v Americe nebyly objeveny žádné hrochy, přestože různé anthracothereové rodiče emigrovaly do Severní Ameriky během raného Oligocenu. Od 7,5 do 1,8 mya, předka moderního hrocha, Archaeopotamus, žil v Africe a na Středním východě.31

Zatímco fosilní záznamy hrochů jsou stále špatně pochopeny, dvě moderní rody, Hroch a Choeropsis (někdy Hexaprotodon), možná se rozešli již v 8 mya. Taxonomisté nesouhlasí s tím, zda je moderní pygmy hroch členem Hexaprotodon- očividně parafyletický rod, který zahrnuje také mnoho zaniklých asijských hrochů, které jsou více spojeny s Hroch-nebo Choeropsis- starší a bazální rod.3031

Nedávné vyhynulé druhy

Hrochy hrochy, který měl neobvykle vysoké oběžné dráhy, žil v Evropě, ale vyhynul před poslední dobou ledovou.

Během holocénu na Madagaskaru vyhynulo až tři druhy madagaskarského hrocha, jeden z nich za posledních 1000 let. Hrochy malgašské byly menší než moderní hroch, pravděpodobně prostřednictvím procesu ostrovního zakrslosti.32 Existují fosilní důkazy o tom, že mnoho malgašských hrochů bylo loveno lidmi, což je pravděpodobný faktor jejich případného vyhynutí.3233 Izolovaní členové madagaskarského hrocha přežili ve vzdálených kapsách; v roce 1976 vesničané popsali živé zvíře zvané Kilopilopitsofy, což mohl být hippopotám malgašský.34

Dva oddělené hrochy, hroch evropský (H. antiquus) a H. gorgops, pohyboval se po celé kontinentální Evropě a na britských ostrovech. Oba druhy vyhynuli před posledním zaľadněním. Předchůdci evropských hroších našli cestu na mnoho ostrovů Středomoří během pleistocénu.35 Oba druhy byly větší než moderní hroch, v průměru o 1 metr (3,3 stopy) delší.

Pleistocen také viděl množství trpaslíků vyvíjejících se na několika středomořských ostrovech včetně Kréty (H. creutzburgi), Kypr (H. minor), Malta (H. melitensis) a Sicílie (H. pentlandi). Z nich kyperský hroch hippopotamus přežil až do konce pleistocénu nebo raného holocénu. Důkazy z archeologického naleziště Aetokremnos nadále vyvolává debatu o tom, zda se s tímto druhem lidé setkali a byli vyhnáni.3635

Stav ochrany

Lov hrochů (1617), Peter Paul Rubens

V květnu 2006 byl hroch identifikován jako zranitelný druh na červeném seznamu IUCN vypracovaném Světovou ochranářskou unií (IUCN) s odhadovanou populací 125 000 až 150 000 hrochů, což je pokles o 7 až 20 procent od IUCN. 1996 studie.1

Pokles hrochů byl spojen s lovem a pytláctvím s lovem. Ztráta stanoviště je také faktorem. Genetické důkazy naznačují, že hroši obyčejní v Africe zažili výraznou expanzi populace během pleistocénové epochy nebo po ní, což je na konci éry připisováno nárůstu vodních útvarů. Tato zjištění mají důležité důsledky pro zachování, protože populace hrochů na celém kontinentu jsou v současné době ohroženy ztrátou přístupu ke sladké vodě.6

Populace hrochů se nejvíce dramaticky snížila v Demokratické republice Kongo.37 Populace v národním parku Virunga klesla na 800 nebo 900 z přibližně 29 000 v polovině 70. let.38 Pokles je přičítán přerušení způsobeným druhou konžskou válkou.38 Pytráci jsou považováni za bývalé hutské rebely, špatně placené konžské vojáky a místní milice.38 Důvody pro pytláctví jsou přesvědčení, že hroši jsou škodlivé pro společnost a také pro peníze. Prodej hrocha je nezákonný, ale důstojníci národního parku Virunga je obtížně sledovat prodej na černém trhu.38

Hroši a lidé

Sochařství fajánse z Nového království Egypta, dynastie 18. a 19. století, 1500-1300 B.C.E., když hroši byli stále rozšířeni podél NiluObaysch lenošení v londýnské zoo v roce 1852

První důkaz lidské interakce s hroši pochází z řezných řezů na hroších kostí u Bouri Formation datovaných před 160 000 lety.39 Pozdnější skalní obrazy a rytiny ukazující hroši, kteří byli loveni, byly nalezeny v horách centrální Sahary datované před 4 000–5 000 lety poblíž Djanetu v pohoří Tassili n'Ajjer. Hroši byli také známí starověkým Egypťanům, kde byl hroch uznán jako divoký obyvatel Nilu.5 Ve starověkém egyptském náboženství byla Tawaret s hrochem vedená bohyní ochrany v těhotenství a při porodu, protože starověcí Egypťané poznali ochrannou povahu hrochu ženského vůči mladým.40

Hroch byl historikům znám již od klasického starověku. Řecký historik Herodotus popsal hrocha v Historie (psáno kolem roku 440 B.C.E.) a románský historik Pliny starší psal o hrochu ve své encyklopedii. Naturalis Historia (psáno cca 77 C.E.).

Hroši v zoologických zahradách

Hrochy jsou již dlouho oblíbenými zoo zvířaty. Prvním hrochem zoo v moderní historii byl Obaysch, který dorazil do londýnské zoo 25. května 1850, kde denně přilákal až 10 000 návštěvníků a inspiroval populární píseň, Hippopotamus Polka.41 Hroši od Obaysch zůstávají populárními zoo a obecně se v zajetí chovají dobře. Jejich porodnost je nižší než ve volné přírodě, ale to je přičítáno tomu, že zoologické zahrady nechtějí chovat tolik hrochů, kolik je to možné, protože hroši jsou velká a relativně drahá zvířata, která se chovají.541

<>

Pin
Send
Share
Send