Pin
Send
Share
Send


Slon je obecný název kteréhokoli z velkých suchozemských savců tvořících rodinu Elephantidae v pořadí Proboscidea, vyznačující se silnou kůží, kly, velkými nohami podobnými pilíři, velkými chvějícími se ušima a proboscisem nebo flexibilním trupem, což je spojení nosu a horního rtu. Existují pouze tři živé druhy (dva v tradičních klasifikacích), ale ve fosilních záznamech se vyskytuje mnoho dalších druhů, které se objevují v pliocénu před více než 1,8 miliony let a zanikly od poslední doby ledové, která skončila před asi 10 000 lety. Mamuty jsou z nich nejznámější.

Tři živé druhy slonů jsou slon africký nebo slon savanský (Loxodonta africana), africký lesní slon (Loxodonta cyclotis)a asijský slon (Elephas maximus, také známý jako slon indický). Tradičně av některých dnešních taxonomiích je však pouze jeden druh slona afrického (Loxodonta africana) je rozpoznáno, se dvěma poddruhy (L. a. africana a L. a. cyklotis) a některé taxonomie rozpoznávají tři druhy slona afrického.

Sloni jsou dnes největšími suchozemskými zvířaty. Některé fosilní druhy však byly menší a nejmenší o velikosti velkého prasete.

Zatímco sloni zdokonalují svou vlastní individuální funkci přežití jako druh, poskytují také větší funkci pro ekosystém a pro člověka. Ekologicky jsou to klíčová zvířata ve svém prostředí, čistí oblasti pro růst mladých stromů, vytvářejí stezky, uvolňují zdroje podzemní vody během období sucha atd. U lidí se částečně domestikovaní sloni používají po staletí k práci a válčení a tradičně byli zdrojem slonoviny. Tato masivní exotická zvířata jsou už dlouho zdrojem zázraku pro lidi, kteří je promítají do kultury a prohlíží si je v zoologických zahradách a parcích s divočinou.

Vztah mezi slony a lidmi je však konfliktní, protože antropogenní faktory, jako je lov a změna stanoviště, byly hlavními faktory rizika ohrožení přežití slonů, léčba v zoologických zahradách a cirkusech byla vysoce kritizována a sloni často napadali člověka bytosti, když se jejich stanoviště protínají.

Přehled

Srovnávací pohled na lidské a sloní rámce; 1860.

Sloni tvoří čeleď Elephantidae v řádu Proboscidea. Proboscidea zahrnuje další slony podobné rodiny, zejména Mammutidae, jejichž členové jsou známí jako mastodony nebo mastodonty. Stejně jako členové Elephantidae mají mastodony dlouhé kly, velké nohy podobné sloupům a flexibilní kmen nebo probosu. Mastodony však mají molární zuby jiné struktury. Všechny proboscidiány jsou zaniklé, s výjimkou tří existujících druhů v Elephantidae. Celkem paleontologové identifikovali asi 170 fosilních druhů, které jsou klasifikovány jako náležející do Proboscidea, přičemž nejstarší pochází z rané paleocény v období paleogenu před více než 56 miliony let.

mamuti, které obsahují rod Mammuthus, jsou další vyhynulá skupina, která se časem překrývala s mastodony. Patřili však také do čeledi Elephantidae, a proto jsou skutečnými slony. Na rozdíl od obecně rovných kýlů moderních slonů byly mamutí kly typicky zakřivené vzhůru, někdy silně zakřivené a spirálovitě stočené a byly dlouhé. U severních druhů byla také pokryta dlouhými vlasy. Jako členové Elephantidae jsou blízkými příbuznými moderních slonů a zejména slona asijského (Elephas maximus). Žili z pliocénní epochy, asi před čtyřmi miliony let až před zhruba 4 500 lety.

Sloni byli jednou klasifikováni spolu s dalšími tlustými pleti v nyní neplatném pořadí, Pachydermata. Primelephas, předchůdce mamutů a moderních slonů, se objevil v pozdní miocénní epochě, asi před sedmi miliony let.

Srovnávací anatomie hlavy a přední části těla slona asijského (Elephas maximus, 1) a slona afrického (Loxodonta africana, 2).

Mezi moderní sloni, ty z rodu Loxodonta, souhrnně známé jako sloni afričtí, se v současnosti nacházejí v 37 zemích v Africe. Tento rod obsahuje dva (nebo pravděpodobně tři a tradičně jeden) živý druh se dvěma běžně uznávanými druhy L. africana, známý jako slon afrického keře, a Loxodonta cyclotis, známý jako africký lesní slon. Na druhé straně druhy slonů asijských, Elephas maximus, je jediný přežívající člen svého rodu, ale lze jej rozdělit do čtyř poddruhů.

Afričtí sloni se od asijských slonů odlišují několika způsoby, z nichž nejviditelnější jsou jejich uši, které jsou mnohem větší. Slon africký je obvykle větší než slon asijský a má vydutý hřbet. Afričtí muži i ženy mají vnější kly a jsou obvykle méně chlupatí než jejich asijští bratranci. Obvykle mají pouze velké slony asijských slonů velké kly, zatímco oba kly afrických slonů jsou velké. Afričtí sloni jsou největšími suchozemskými zvířaty (NG).

Období březosti slona je 22 měsíců, nejdelší ze všech suchozemských zvířat. Při narození je běžné, že tele slona váží 120 kilogramů (260 liber). Obvykle žijí 50 až 70 let, ale nejstarší zaznamenaný slon žil 82 let (AC).

Největší zaznamenaný slon byl zastřelen v Angole v roce 1956. Tento pes vážil asi 12 000 kilogramů (26 000 liber) (Sanparks), s výškou ramen 4,2 metru (14 stop), metr (yard) vyšší než průměrný slon africký (SDZ 2009). Nejmenší sloni, o velikosti tele nebo velkého prasete, byli prehistorický druh, který žil na ostrově Kréta v době pleistocénu (Bate 1907).

Slon se objevil v kulturách po celém světě. Jsou symbolem moudrosti v asijských kulturách a jsou proslulé svou pamětí a inteligencí, kde jsou považovány za srovnatelné s kytovci (DC 1999), a dokonce jsou zařazeny do kategorie velkých lidoopů z hlediska kognitivních schopností pro nástroj použití a výroba (Hart et al. 2001). Aristoteles jednou prohlásil, že slon je „bestie, která prochází všemi ostatními v vtipu a mysli“ (O'Connell 2007).

Zdraví dospělí sloni nemají žádné přirozené predátory (Joubert 2006), i když lvi mohou přijímat telata nebo slabé jedince (Loveridge et al. 2006). Jsou však stále více ohrožovány lidským vniknutím a pytláctvím. Populace slonů afrických se po očíslování v milionech zmenšila na 470 000 až 690 000 jedinců (WWF 2009). Odhaduje se, že světové populace asijských slonů, nazývaných také slony indické, se pohybuje kolem 60 000, což je asi desetina počtu afrických slonů. Přesněji se odhaduje, že v Asii je mezi 38 000 a 53 000 divokých slonů a mezi 14 500 a 15 300 domácích slonů, přičemž asi 1000 dalších je rozmístěno po zoo ve zbytku světa (EleAid). Úpadek slonů v Asii byl pravděpodobně postupnější než v Africe a byl způsoben především pytláctvím a ničením stanovišť lidským zásahem.

Zatímco slon je celosvětově chráněným druhem, s omezeními týkajícími se odchytu, domácího použití a obchodu s produkty, jako je slonovina, znovuotevření CITES „jednorázového“ prodeje slonoviny vedlo ke zvýšenému pytláctví. Některé africké země hlásí pokles populace slonů až o dvě třetiny a populace v určitých chráněných oblastech jsou ohroženy vyloučením (Eichenseher 2008). Protože pytláctví se zvýšilo až o 45%, skutečná populace není známa (Gavshon 2008).

Slovo „slon“ má svůj původ v řečtině ἐλέφας, což znamená „slonovina“ nebo „slon“ (Soanes and Stevenson 2006). Bylo také hlášeno, že slovo slon pochází z latiny ele a phant, což znamená „obrovský oblouk“ (AC).

Fyzikální vlastnosti

Kufr

Slon může používat svůj kmen pro různé účely. Tenhle si utírá oči.Oči asijského slona.

Proboscis neboli kmen je fúzí nosu a horní pery, protáhlé a specializované, aby se stalo nejdůležitějším a všestranným přívěskem slona. Afričtí sloni jsou na konci trupu vybaveni dvěma prstovitými projekcemi, zatímco Asiaté mají pouze jednu. Podle biologů může mít kmen slona v sobě přes čtyřicet tisíc individuálních svalů (Frey), takže je dostatečně citlivý na to, aby zvedl jednu stéblo trávy, ale dostatečně silný, aby odtrhl větve ze stromu. Některé zdroje naznačují, že správný počet svalů v kufru slona se blíží sto tisícům (MacKenzie 2001)

Většina býložravců (jedlíci rostlin, jako slon) má zuby upravené pro řezání a odtrhávání rostlinných materiálů. Nicméně, s výjimkou velmi mladých nebo slabých, sloni vždy používají své kmeny, aby roztrhali jídlo a pak jej vložili do úst. Pasou se na trávě nebo sahají až do stromů, aby uchopili listy, ovoce nebo celé větve. Pokud je požadovaná potravina příliš vysoko, slon ovine kufr kolem stromu nebo větve a třese si jídlo a někdy jednoduše strom úplně srazí.

Kufr se také používá k pití. Sloni nasávají vodu do kufru (až do patnácti litrů nebo čtrnácti litrů najednou) a potom ji foukají do úst. Sloni také během koupání vdechují vodu, která jim postříká tělo. Na vrcholu tohoto vodnatého povlaku zvíře poté postříká nečistoty a bahno, které působí jako ochranný krém. Při plavání je kufr vynikajícím šnorchlem (West 2001; West et al. 2003).

Tato příloha také hraje klíčovou roli v mnoha sociálních interakcích. Známí sloni se budou navzájem pozdravovat tím, že propletou své kmeny, podobně jako handshake. Používají je také při zápasech, laskání během námluv a při interakcích mezi matkou a dítětem a při zobrazování dominance: zvednutý kmen může být varováním nebo hrozbou, zatímco snížený kmen může být známkou podřízení. Sloni se dokážou velmi dobře bránit tím, že zkazí kufr na nežádoucí vetřelce nebo je uchopí a hodí.

Slon se také spoléhá na svůj kmen kvůli svému rozvinutému čichu. Zvednutí kufru do vzduchu a jeho otočení ze strany na stranu, jako periskop, může určit umístění přátel, nepřátel a zdrojů potravy.

Kly

Kmeny afrických a asijských slonů.

Kly slona jsou jeho druhé horní řezáky. Kly rostou nepřetržitě; kly dospělého muže porostou asi 18 cm za rok. Kly se používají k vykopávání vody, soli a kořenů; odkorňovat stromy, jíst kůru; kopat do stromů baobabu a dostat se dovnitř; a pohybovat stromy a větvemi při čištění cesty. Kromě toho se používají k označování stromů k založení území a příležitostně jako zbraní.

Samci i samice afrických slonů mají velké kly, které mohou dosahovat délky přes 3 metry (10 stop) a vážit více než 90 kilogramů (200 liber). U asijských druhů mají pouze samci velké kly. Asijské ženy mají kly, které jsou velmi malé nebo úplně chybí. Asijští muži mohou mít kly tak dlouho jako mnohem větší Afričané, ale obvykle jsou mnohem štíhlejší a lehčí; nejtěžší zaznamenaný je 39 kilogramů (86 liber).

Kel obou druhů je většinou vyroben z fosforečnanu vápenatého ve formě apatitu. Jako kus živé tkáně je relativně měkká (ve srovnání s jinými minerály, jako je hornina) a kel, známý také jako slonovina, je umělecky silně upřednostňován pro jeho vyřezávání. Touha po slonové slonovině je jedním z hlavních faktorů snižování světové populace slonů.

Stejně jako lidé, kteří jsou obvykle pravicoví nebo levicoví, jsou sloni obvykle pravicoví nebo levicovití. Dominantní kel, zvaný hlavní kel, je obecně kratší a více zaoblený na špičce před opotřebením.

Někteří vyhynulí příbuzní slonů měli klouby v dolních čelistech kromě horních čelistí, jako například Gomphotherium, nebo pouze v jejich dolních čelistech, jako je Deinotherium. Kly v dolní čelisti jsou také druhými řezáky. Ty se rozrostly ve velkém Deinotherium a některé mastodony, ale v moderních slonech zmizí brzy, aniž by vybuchly.

Zuby

Sloní zuby se velmi liší od zubů většiny ostatních savců. Během svého života mají obvykle 28 zubů. Tyto jsou:

  • Dva horní řezáky: to jsou kly
  • Mléčné prekurzory kly
  • 12 premolárů, 3 na každé straně každé čelisti (horní a dolní)
  • 12 stoliček, 3 na každé straně každé čelisti
Replika moláru asijského slona, ​​ukazující horní stranu

To dává slonům zubní vzorec:

1.0.3.3
0.0.3.3

Jak je uvedeno výše, v moderních slonech druhé řezáky v dolní čelisti zmizí brzy, aniž by došlo k výbuchu, ale v některých podobách se již vyhynuly.

Na rozdíl od většiny savců, kteří pěstují dětské zuby a poté je nahrazují trvalou sadou zubů dospělých, mají sloni po celý život cykly střídání zubů. Kly mají mléčné prekurzory, které vypadávají rychle a dospělé kly jsou na místě do jednoho roku věku, ale stoličky jsou nahrazeny pětkrát v průměrné životnosti slona (IZ 2008). Zuby nevycházejí z čelistí svisle jako u lidských zubů. Místo toho se pohybují vodorovně, jako dopravní pás. Nové zuby rostou v zadní části úst a tlačí starší zuby směrem dopředu, kde se při použití opotřebovávají a zbytky vypadávají.

Když slon velmi zestárne, poslední sada zubů se nosí na pařezech a žvýkání se musí spoléhat na měkčí jídla. Velmi starší sloni často tráví poslední roky výhradně v bažinatých oblastech, kde se mohou živit měkkými mokrými trávami. Nakonec, když poslední zuby vypadnou, slon nebude schopen jíst a zemře hlady. Nebýt opotřebení zubů, pravděpodobně by jim metabolismus slonů umožnil žít mnohem déle. Avšak s ničením více stanovišť se životní prostor slonů zmenšuje a zmenšuje; starší lidé již nemají možnost toulat se po hledání vhodnějšího jídla a v důsledku toho zemřou hladem v dřívějším věku.

Kůže

Kůže afrického (levého) a asijského (pravého) slona.

Sloni se hovorově nazývají pachydermy (z jejich původní vědecké klasifikace), což znamená tlustokrevná zvířata. Kůže slona je extrémně tuhá kolem většiny částí těla a měří asi 2,5 centimetru (1,0 palce). Kůže kolem úst a uvnitř ucha je však tenká.

Normálně je kůže slona asijského pokryta více vlasy než jeho africký protějšek. To je nejvíce patrné u mladých lidí. Asijská telata jsou obvykle pokryta hustým kabátem nahnědlé červené chmýří. Jak stárnou, tyto vlasy ztmavnou a stanou se řídčími, ale vždy zůstanou na jejich hlavách a ocasu.

Různé druhy slonů jsou obvykle šedivé barvy, ale africké slony se velmi často zdají hnědé nebo načervenalé z trápení v bahenních dírách barevné půdy.

Vrak je důležitým chováním ve společnosti slonů. Nejen, že je důležitý pro socializaci, ale bahno působí jako opalovací krém, který chrání jejich pokožku před tvrdým ultrafialovým zářením. Přestože je kůže slona tvrdá, je velmi citlivá. Bez pravidelných bahenních koupelí, které by ho chránily před spálením, jakož i před kousnutím hmyzem a ztrátou vlhkosti, by kůži slona došlo k vážnému poškození. Po koupeli bude slon obvykle používat kufr k vyfukování nečistot na své tělo, aby pomohl vyschnout a péct na jeho nový ochranný plášť. Protože sloni jsou omezeni na menší a menší oblasti, je k dispozici méně vody a místní stáda se při hledání těchto omezených zdrojů často dostanou příliš blízko.

Větrání také pomáhá pokožce při regulaci tělesných teplot. Sloni mají potíže s uvolňováním tepla kůží, protože v poměru k jejich tělesné velikosti mají relativně malou plochu povrchu vzhledem k objemu. Poměr hmoty slona k povrchové ploše jeho kůže je mnohokrát poměr člověka. Sloni dokonce pozorovali zvedání nohou, aby odhalili chodidla jejich nohou, pravděpodobně ve snaze vystavit více kůže vzduchu. Protože diví sloni žijí ve velmi horkém podnebí, musí mít jiné prostředky, jak se zbavit přebytečného tepla.

Nohy a chodidla

Slon pomocí nohou rozdrtí meloun před jeho jídlem

Nohy slona jsou velké rovné sloupy, protože musí podporovat jeho objem. Slon potřebuje méně svalové síly, aby se postavil kvůli svým rovným nohám a velkým polštářkům podobným nohám. Z tohoto důvodu může slon stát velmi dlouho bez únavy. Ve skutečnosti si afričtí sloni jen zřídka lehnou, pokud nejsou nemocní nebo zraněni. Naproti tomu indičtí sloni si často lehnou.

Nohy slona jsou téměř kulaté. Afričtí sloni mají tři nehty na každé zadní noze a čtyři na každé přední noze. Indičtí sloni mají čtyři nehty na každé zadní noze a pět na každé přední noze. Pod kostmi chodidla je tuhý, želatinový materiál, který působí jako polštář nebo tlumič nárazů. Pod váhou slona noha bobtná, ale po odstranění hmotnosti se zmenšuje. Slon se může ponořit hluboko do bláta, ale jeho nohy se mohou snadněji vytáhnout, protože jeho nohy se při zvedání zmenší.

Slon je dobrý plavec, ale nemůže klusat, skákat ani cvalem. Má dvě chůze: procházka; a rychlejší chůze podobná běhu.

Při chůzi se nohy chová jako kyvadlo, boky a ramena se zvedají a klesají, zatímco je noha zasazena na zemi. Bez „vzdušné fáze“, rychlejší chůze nesplňuje všechna kritéria běhu, protože sloni mají vždy alespoň jednu nohu na zemi. Slon, který se rychle pohybuje, používá své nohy podobně jako běžící zvíře, přičemž boky a ramena klesají a poté stoupají, zatímco jsou nohy na zemi. V tomto chodu bude mít slon tři metry nad zemí najednou. Protože obě zadní nohy a obě přední nohy jsou současně ze země, byla tato chůze přirovnávána k zadním nohám a přední nohy se střídaly (Moore 2007).

Ačkoli začnou tento „běh“ rychlostí pouhých 8 kilometrů za hodinu (Ren a Hutchinson 2007), sloni mohou dosáhnout rychlosti až 40 kilometrů za hodinu (Famini a Hutchinson 2003), a to při stejné chůzi. Při této rychlosti je většina ostatních čtyřnohých stvoření na cvalu, dokonce i na délku nohou. Jarní kinetika mohla vysvětlit rozdíl mezi pohybem slonů a jiných zvířat (Hutchinson et al. 2003).

Uši

Rozdíl mezi ušima slona asijského (vlevo) a afrického (vpravo).

Pro regulaci teploty jsou také velmi důležité velké klapající uši slona. Sloní uši jsou vyrobeny z velmi tenké vrstvy kůže natažené přes chrupavku a bohaté sítě krevních cév. V horkých dnech sloni poklepávají uši neustále a vytvářejí mírný vánek. Tento vánek ochlazuje povrchové krevní cévy a poté se chladná krev dostane do oběhu do zbytku těla zvířete. Horká krev vstupující do uší může být ochlazena až o deset stupňů Fahrenheita, než se vrátí do těla.

Rozdíly ve velikosti uší slonů afrických a asijských lze částečně vysvětlit jejich geografickým rozmístěním. Afričané pocházeli a zůstali poblíž rovníku, kde je teplejší. Proto mají větší uši. Asiaté žijí dále na severu, v mírně chladnějších podnebích, a mají tedy menší uši.

Uši se také používají při určitých projevech agrese a během období páření samců. Pokud chce slon zastrašit predátora nebo rivala, roztáhne uši doširoka, aby vypadal mohutnější a impozantnější. Během období rozmnožování samci vydávají zápach z muškátové žlázy umístěné za jejich očima. Poole (1989) se domníval, že samci budou fučet svýma ušima ve snaze pomoci pohánět tuto „velkou kolínskou“ kolej.

Chování, smysly a reprodukce

Společenské chování

Sloní stopy (stopy pneumatik pro měřítko)

Sloni žijí ve strukturovaném společenském pořádku. Společenský život slonů samců a samic je velmi odlišný. Ženy tráví celý svůj život v těsně spletených rodinných skupinách složených z matek, dcer, sester a tet. Tyto skupiny jsou vedeny nejstarší ženou nebo matriarchou. Na druhé straně dospělí muži žijí většinou osamělí.

Společenský kruh ženské slony nekončí malou rodinnou jednotkou. Kromě setkání s místními muži, kteří žijí na okraji jedné nebo více skupin, zahrnuje život ženy také interakci s jinými rodinami, klany a subpopulacemi. Většina bezprostředních rodinných skupin se pohybuje od pěti do patnácti dospělých, stejně jako řada nezralých mužů a žen. Když je skupina příliš velká, několik starších dcer se odtrhne a vytvoří vlastní malou skupinu. Stále si velmi dobře uvědomují, která místní stáda jsou příbuzná a která nikoli.

Život dospělého muže je velmi odlišný. Jak stárne, začíná trávit více času na okraji stáda a postupně odchází sám na hodiny nebo dny najednou. Nakonec se dny stávají týdny a někde kolem čtrnácti let se dospělý samec nebo býk vydává ze své rodné skupiny navždy. Zatímco muži žijí primárně osamělé životy, příležitostně vytvoří volná spojení s ostatními muži. Tyto skupiny se nazývají bakalářská stáda. Samci tráví mnohem více času než ženy bojující o nadvládu mezi sebou. Pouze s nejvíce dominantními samci bude povoleno chovat se s cyklistickými samicemi. Ti méně dominantní musí počkat, až na ně přijde řada. Většinu chovu obvykle vykonávají starší býci ve věku čtyřiceti až padesáti let.

Dominantní bitvy mezi muži mohou vypadat velmi prudce, ale obvykle způsobují velmi malé zranění. Většina záchvatů je ve formě agresivních displejů a blufů. Obvykle se menší, mladší a méně sebevědomé zvíře ustoupí, než bude možné způsobit skutečné škody. Během období rozmnožování však mohou bitvy být velmi agresivní a občasný slon je zraněn. Během této sezóny, známé jako mušle, bude býk bojovat s téměř jakýmkoli jiným samcem, se kterým se setká, a většinu času stráví vznášením se kolem stád žen a snaží se najít receptivní kamarádku.

„Rogue slon“ je termín pro osamělého, násilně agresivního divokého slona.

Inteligence

S hmotností něco přes 5 kilogramů (11 liber) jsou mozky slonů větší než u jakéhokoli jiného suchozemského zvířete, a ačkoli největší velryby mají tělesnou hmotnost dvacetinásobně vyšší než typické slony, mozky velryb jsou sotva dvakrát větší než hmota slon.

Široká škála chování, včetně těch, které jsou spojeny s smutkem, tvorbou hudby, umění, altruismu, allomotheringu, hraní, používání nástrojů, soucitu a sebevědomí (BBC 2006), svědčí o vysoce inteligentním druhu na stejné úrovni jako kytovci (DC 1999). a primáty (Hart a kol. 2001). Největší oblasti v mozku slona jsou zodpovědné za koordinaci sluchu, čichu a pohybu. Časový lalok, zodpovědný za zpracování zvukových informací, sluchu a jazyka, je relativně daleko větší než delfíny (které používají komplikovanou echolokaci) a lidí (kteří používají jazyk a symboly).

Smysly

Sloni mají dobře inervované kmeny a výjimečný pocit sluchu a čichu. Sluchové receptory sídlí nejen v uších, ale také v kmenech, které jsou citlivé na vibrace, a hlavně nohy, které mají speciální receptory pro nízkofrekvenční zvuk a jsou mimořádně dobře inervovány. Sloni komunikují zvukem na velké vzdálenosti několika kilometrů částečně po zemi, což je důležité pro jejich společenský život. Sloni jsou posloucháni nasazením kmenů na zem a pečlivým umístěním nohou.

Jejich zrak je relativně slabý.

Sebeuvědomění

Zrcadlové sebepoznání je test sebevědomí a poznání používaný ve studiích na zvířatech. Tyto testy byly prováděny se slony. Bylo poskytnuto zrcadlo a na slonech byly viditelné značky. Sloni zkoumali tyto značky, které byly viditelné pouze zrcadlem. Testy také zahrnovaly neviditelné značky, aby se vyloučila možnost jejich použití k detekci těchto značek jinými smysly. To ukazuje, že sloni uznávají skutečnost, že obraz v zrcadle je jejich vlastní já, a takové schopnosti jsou považovány za základ empatie, altruismu a vyšších sociálních interakcí. Tato schopnost byla prokázána u lidí, lidoopů, delfínů (Plotnik et al. 2006) a magií (Hirschler 2008).

Sdělení

Kromě jejich řevů, řevů a široce uznávaných hovorů podobných trumpetům, sloni komunikují na velké vzdálenosti produkováním a přijímáním nízkofrekvenčního zvuku (infrazvuk), sub-zvukového dunění, které může cestovat po zemi dále, než zvuk prochází skrz vzduch. To může pociťovat citlivá kůže nohou a kmene slona, ​​které zachycují rezonanční vibrace stejně jako plochá kůže na hlavě bubnu. Předpokládá se, že tato schopnost také napomáhá jejich navigaci pomocí externích zdrojů infrazvuku.

Abychom pozorně poslouchali, každý člen stáda zvedne jedno přední rameno ze země a bude čelit zdroji zvuku nebo často položí kufr na zem. Zvedání pravděpodobně zvyšuje kontakt se zemí a citlivost zbývajících nohou.

Objev tohoto nového aspektu sociální komunikace a vnímání slonů přišel s průlomy ve zvukové technologii, která může zachytit frekvence mimo dosah lidského ucha. Průkopnický výzkum v infrastruktuře slonů provedla Katy Payne, jak je podrobně uvedeno v její knize, Tichý hrom (Payne 1998). Přestože je tento výzkum stále v plenkách, pomáhá řešit mnoho záhad, jako je například to, jak sloni najdou vzdálené potenciální kamarády a jak jsou sociální skupiny schopny koordinovat své pohyby v širokém rozsahu.

Reprodukce a životní cyklus

Sloní společenský život se točí kolem chovu a chovu telat. Samice bude obvykle připravena k chovu ve věku třinácti let, když poprvé přijde do estrusu, krátká fáze vnímavosti trvá několik dní. Ženy hlásí svůj estrus pomocí vůně a zvláštních hovorů.

Africký slon s tele, v Keni.

Samice dávají přednost větším, silnějším a hlavně starším mužům. Taková reprodukční strategie má sklon zvyšovat šance jejich potomků na přežití.

Po dvaceti dvou měsících těhotenství matka porodí tele, které váží asi 113 kilogramů a stojí nad 76 centimetrů.

Sloni mají velmi dlouhé dětství. Narodili se s méně instinkty na přežití než mnoho jiných zvířat. Místo toho se musí spoléhat na své starší, aby je naučili, co potřebují vědět. V dnešní době však tlaky, které lidé kladou na populace divokých slonů, od pytláctví po ničení stanovišť, znamenají, že starší lidé často umírají v mladším věku, přičemž pro mladé zůstává méně učitelů.

Nové tele je obvykle středem pozornosti všech členů stáda. Všichni dospělí a většina ostatních mladých se shromáždí kolem novorozence, dotýkají se a hladí ho svými kmeny. Dítě se narodí téměř slepé a nejprve se spoléhá téměř úplně na svůj kmen, aby objevil svět kolem sebe.

Protože každý ve stádu je obvykle ve spojení, všichni členové pevně pletené ženské skupiny se podílejí na péči a ochraně mladých. Po počátečním vzrušení si matka obvykle vybere ze své skupiny několik dětských posluchačů na plný úvazek, neboli „allomothers“. Podle Mossa (1988) tyto allomety pomohou ve všech aspektech zvyšování tele. Když stádo cestuje, chodí s mladými a pomáhají telatům, když padnou nebo uvíznou v bahně. Čím více matek má dítě, tím více volného času má matka na krmení. Poskytnutí tele výživnému mléku znamená, že matka musí sama jíst více výživné potraviny. Čím více allomater, tím lepší je šance telete na přežití. Slon je považován za allomaterii v době, kdy není schopna mít své vlastní dítě. Výhodou allomaterie je, že může získat zkušenosti nebo získat pomoc při péči o své vlastní tele.

Strava a ekologie

Strava

Sloni jsou býložravci, kteří tráví 16 hodin denně sběrem rostlinných potravin. Jejich strava je nejméně padesát procent trav, doplněných listy, bambusem, větvičkami, kůrou, kořeny a malým množstvím ovoce, semen a květin. Protože sloni tráví pouze asi čtyřicet procent toho, co jedí, musí vyrovnat nedostatek objemové účinnosti trávicího systému. Dospělý slon může denně konzumovat 140 až 270 kilogramů (300-600 liber) jídla.

Vliv na životní prostředí

Sloni jsou druhem, na kterém závisí mnoho jiných organismů. Jedním konkrétním příkladem jsou mohyly termitů: Termiti jedí výkaly slonů a často začnou stavět své mohyly pod hromadami sloních výkalů.

Aktivity, které sloni hledají, mohou někdy výrazně ovlivnit oblasti, v nichž žijí. Tažením stromů k jídlu listů, rozbíjením větví a vytažením kořenů vytvářejí mýtiny, v nichž se mohou usadit nové mladé stromy a další vegetace. Během období sucha používají sloni své kly, aby se vyhrabali do suchých říčních koryt a dosáhli podzemních zdrojů vody. Tyto nově vykopané vodní díry se pak mohou stát jediným zdrojem vody v oblasti. Sloni prochází svým prostředím cesty, které používají i jiná zvířata k přístupu do oblastí, které jsou za normálních okolností mimo dosah. Tyto cesty byly někdy používány několika generacemi slonů a dnes je lidé přeměňují na zpevněné silnice.

Druh a poddruh

Slon africký

Slon přes řeku, Keňa.Slon africký (savana) v národním parku Mikumi, Tanzanie.Mladý slon v Zimbabwe.

Afričtí sloni jsou tradičně klasifikováni jako jediný druh skládající se ze dvou odlišných poddruhů, konkrétně slona savany (Loxodonta africana africana) a lesní slon (Loxodonta africana cyclotis), ale nedávná analýza DNA naznačuje, že tyto mohou ve skutečnosti představovat odlišné druhy (Roca 2001). Toto rozdělení není odborníky všeobecně akceptováno (AESG 2002) a byl také navržen třetí druh slona afrického (Eggert et al. 2002).

Tato reklasifikace má důležité důsledky pro zachování, protože to znamená, že tam, kde se dříve předpokládalo, že jeden a ohrožený druh zahrnuje dvě malé populace, pokud ve skutečnosti jde o dva samostatné druhy, pak jako

Pin
Send
Share
Send