Pin
Send
Share
Send


Pštros je obecný název velmi velkého, rychle běžícího, nelétavého ptáka nadřádu běžci, (Struthio camelus), domorodec do Afriky (a dříve na Středním východě), charakterizovaný dlouhým krkem a nohama a dvěma prsty na každé noze, s hřebem většího vnitřního prstu připomínajícím kopyto a vnějšímu prstu chybí hřebík. Pštros je největším živým druhem ptáků a pokládá největší vejce všech druhů ptáků. Má také schopnost běžet rychlostí asi 65 km / h (40 mph), což je nejvyšší rychlost na zemi jakéhokoli ptáka (Doherty 1974).

Pštros je jediným živým druhem jeho rodiny, Struthionidaea jeho rod, Struthio. Pštrosi sdílejí řád Struthioniformes s emu, rheas, kiwi a dalšími běžci.

Strava pštrosa sestává hlavně ze semen a jiných rostlinných látek, ačkoli to jí hmyz. Žije v kočovných skupinách, které obsahují mezi pěti a 50 ptáky. Když je ohrožen, pštros se buď skryje tím, že leží naplocho proti zemi, nebo uteče. Pokud je zahnutý do rohu, může způsobit zranění a smrt kopem ze svých silných nohou. Vzory páření se liší podle zeměpisné oblasti, ale teritoriální muži bojují o harém dvou až sedmi žen.

Kromě ekologické úlohy v potravních řetězcích poskytují pštrosi přímou hodnotu pro lidi. Pštros byl loven v minulosti a je chován v mnoha oblastech po celém světě a poskytuje kůži, jídlo, vejce a peří. Kromě toho se pštrosi díky své velké velikosti a jedinečné formě a chování přidávají k zázraku přírody pro člověka.

Popis

Pštrosí noha

Pštrosi jsou klasifikováni jako ptáci nadřádu běžci. Ratite je obecný název pro některou ze skupin nelétavých ptáků charakterizovaných plochým, vorovitým sternem (hrudní kostí), kterým chybí kýl pro připevnění svalů křídla, který je typický pro většinu létajících ptáků a některé další nelétavé ptáky. Další ptáci nadřádu běžci jsou podobně vypadající a rychle se rozvíjející ema Austrálie a rheas z Jižní Ameriky, stejně jako mnohem menší kiwi Nového Zélandu. (Tučňáci bez letu nejsou ptáci nadřádu běžci, protože jim chybí plochá hrudní kost a ve skutečnosti mají silná křídla, i když upravená pro plavání.)

Ačkoli sdílená podoba hrudní kosti ptáků nadřádu běžci je podle mnoha úřadů považována spíše za produkt adaptace k životu na zemi než k sdílenému předku, jiní předpokládají sdílené předky a spojují běžce. Současným přístupem je kombinovat je jako různé rodiny v řádu Struthioniformes. Pštrosi (Struthio camelus) jsou zařazeni do čeledi Struthionidae.

Pštrosi jsou velcí, váží od 93 do 130 kg (Gilman 1903), ačkoli některé pštrosy samce byly zaznamenány s hmotností až 155 kg (340 lb). Při sexuální zralosti (ve věku dvou až čtyř let) mohou být pštrosi samci vysoké mezi 1,8 a 2,7 metry (6 a 9 stop), zatímco ženské pštrosi se pohybují od 1,7 do 2 metrů (5,5 až 6,5 stop). Během prvního roku života rostou kuřata asi 25 centimetrů za měsíc. Ve věku jednoho roku váží pštrosi asi 45 kilogramů. Pštros může žít až 75 let.

Silné nohy pštrosů nemají peří. Pták má na každé noze jen dva prsty (většina ptáků má čtyři), přičemž hřebík většího, vnitřního připomíná kopyto. Na vnější špičce chybí hřebík (Fleming 1822). Toto je adaptace jedinečná pro pštrosi, která se zdá pomáhat při běhu.

Křídla pštrosů se nepoužívají k letu, ale jsou stále velká, s rozpětím křídla asi dva metry (přes šest stop) (Donegan 2002), navzdory absenci dlouhých letových peří. Křídla se používají v krytých displejích a mohou také poskytovat stín pro kuřata.

Peří dospělých mužů jsou většinou černé, s bílými na koncích křídel a v ocasu. Samice a mladí muži jsou šedavě hnědá a bílá. Hlava a krk mužských i ženských pštrosů jsou téměř holé, ale mají tenkou vrstvu dolů (Gilman 1903). Peří, která jsou měkká a načechraná, slouží jako izolace a jsou zcela odlišné od plochého, hladkého vnějšího pera létajících ptáků. (Hřebeny peří postrádají malé háčky, které je spojují dohromady u jiných ptáků).

Jako ptáci nadřádu běžci je hrudní pštros plochý, postrádá kýl, ke kterému se svaly křídla přicházejí u létajících ptáků (Nell 2003). Zobák je plochý a široký, se zaoblenou špičkou (Gilman 1903). Stejně jako všechny ptáky nadřádu běžci nemá pštros žádnou úrodu (Bels 2006) a postrádá žlučník (Marshall 1960).

Pštrosi pocházejí ze savan a afrického Sahelu, severně i jižně od rovníkové lesní zóny (Donegan 2002). Arabští pštrosi na Blízkém a Středním východě byli loveni k zániku v polovině dvacátého století.

Termografický obrázek dvou pštrosů v zimě vykazujících vysokou tepelnou retenci v těle.

Pštrosi mohou tolerovat široký rozsah teplot. Na většině jeho stanovišť lze pozorovat teplotní rozdíly 40 ° C mezi nocí a dnem. Jejich mechanismus regulace teploty je složitější než u jiných ptáků a savců, využívá nahou kůži horních končetin a boků, které mohou být pokryty perovým křídlem nebo obnaženy podle toho, zda pták potřebuje udržet nebo ztratit tělesné teplo.

Chování

Mužské a ženské pštrosi „tančí“.

Pštrosi žijí v kočovných skupinách 5 až 50 ptáků, kteří často cestují společně s jinými pasoucími se zvířaty, jako jsou zebry nebo antilopy (Donegan 2002). Živí se hlavně semeny a jinými rostlinnými látkami; občas také jedí hmyz, jako jsou kobylky. Bylo však známo, že pštrosi jedí téměř cokoli (dietní nerozvážnost), zejména v zajetí, kde se zvyšuje příležitost. Chybí jim zuby a polykají oblázky, které pomáhají jako gastrolithové mlít polykané jídlo v žaludku. Dospělý pštros obvykle nese v žaludku asi 1 kilogram kamenů. Pštrosi mohou jít dlouho bez vody a žít výhradně z vlhkosti v požívaných rostlinách (Maclean 1996). Užívají si však vodu a často se koupají (Donegan 2002).

Díky jejich akutnímu zraku a sluchu mohou pštrosi z dálky cítit dravce, jako jsou lvi. Když byli pronásledováni predátorem, bylo známo, že pštrosi dosahují rychlostí přesahujících 65 km za hodinu (40 mil za hodinu) a mohou udržovat stálou rychlost 50 km / h (30 mph).

Když si ležel a schovával se predátory, položili ptáci hlavu a krk naplocho na zem, což z dálky vypadalo jako hromada Země. To dokonce funguje pro muže, protože drží křídla a ocas nízko, takže tepelný zákal horkého suchého vzduchu, který se často vyskytuje v jejich lokalitě, pomáhá při jejich vytváření jako nepopsané tmavé hrudky. Když jsou ohroženi, pštrosi utíkají, ale mohou kopat ze svých silných nohou způsobit vážné zranění a smrt (Donegan 2002). Jejich nohy mohou kopnout pouze dopředu (Halcombe 1872).

Životní cyklus a reprodukce

Pštrosí hnízdo

Pštrosi se stávají pohlavně dospělými ve věku 2 až 4 let; ženy dozrávají asi o šest měsíců dříve než muži. Druh je iteroparous, potomstvo produkuje potomstva v ročních cyklech, s období páření začínat v březnu nebo duben a končit někdy před zářím.

Proces páření se v různých geografických regionech liší. Teritoriální samci budou typicky používat syčení a jiné zvuky k boji o harém 2 až 7 samic (které se nazývají slepice) (Gilman et al. 1903). Vítěz těchto bojů bude chovat se všemi ženami v oblasti, ale vytvoří pouze párové pouto s dominantní samicí. Žena se krčí na zemi a je namontována zezadu mužem.

Pštrosí vejce.

Pštrosi jsou oviparous (kladení vajec). Samice položí oplodněná vajíčka do jediného komunálního hnízda, do jednoduché jámy hluboké 30 až 60 cm (12-24 palců), seškrabané do země samcem. Pštrosí vejce jsou největší ze všech vajec, i když jsou ve skutečnosti malá vzhledem k velikosti ptáka. Hnízdo může obsahovat 15 až 60 vajec, která jsou v průměru dlouhá 15 centimetrů (6 palců), široká 13 centimetrů (5 palců) a váží 1,4 kilogramu (3 libry). Jsou lesklé a krémové barvy s tlustými skořápkami označenými malými jámami (Nell 2003). Vejce jsou inkubována samicemi ve dne a samcem v noci (Gilman et al. 1903). Toto používá zbarvení obou pohlaví k úniku z detekce hnízda, protože fádní žena se mísí s pískem, zatímco černý samec je v noci téměř nedetekovatelný (Nell 2003). Doba těhotenství je 35 až 45 dní. Typicky bude muž bránit mláďata a naučit je, jak a na co se živí.

Životnost pštrosů je 30 až 70 let, přičemž 50 je typických.

Taxonomie

Pštros byl jedním z mnoha druhů, které původně popsal Linnaeus ve své práci v osmnáctém století, Systema Naturae (Linnaeus. 1758). Jeho vědecké jméno je odvozeno z řeckých slov pro „velblouda vrabce“, který odkazuje na jeho dlouhý krk (Harper 2001).

Pštros patří do řádu Struthioniformes (ptáků nadřádu běžci), spolu s rheas, emus, cassowaries a největším ptákem v historii, nyní zaniklým sloním ptákem (Aepyornis). Klasifikace ptáků nadřádu běžci jako jediného řádu však byla vždy zpochybňována, přičemž alternativní klasifikace omezovala Struthioniformes na pštrosí linii a povýšila ostatní skupiny. Molekulární důkaz je v současné době nejasný, zatímco paleobiogeografické a paleontologické úvahy jsou mírně pro uspořádání více řádů.

Poddruh

Pět poddruhů Struthio camelus jsou uznány:

  • S. c. australis v jižní Africe, tzv jižní pštros. Nachází se mezi řekami Zambezi a Cunene. Kdysi bylo chováno pro peří v oblasti Malé Karoo v Cape Province (Scott 2006).
  • S. c. velbloud v severní Africe, někdy nazvaný Severoafrický pštros nebo pštros červenohrdý. Je to nejrozšířenější poddruh, počínaje Etiopií a Súdánem na východě skrz Sahel až po Senegal a Mauretánie na západě a alespoň v dřívějších dobách na sever až po Egypt a jižní Maroko. To je největší poddruh, u 2,74 m (9 ft) 154 kilogramů (340 lb) (Roots 2006). Krk je červený, peří samců je černé a bílé a peří samic je šedé (Roots 2006).
  • S. c. massaicus ve východní Africe, někdy nazvaný Masai pštros. Má na hlavě nějaké malé peří a jeho krk a stehna jsou jasně oranžová. Během páření se mužský krk a stehna zesvětlí. Jejich rozsah je v zásadě omezen na většinu Keni a Tanzanie a části jižního Somálska (Roots 2006).
  • S. c. syriacus na Středním východě, někdy nazývaný Arabský pštros nebo Pštros na Středním východě. To bylo dříve velmi běžné na Arabském poloostrově, v Sýrii a v Iráku; zanikl kolem roku 1966.
  • S. c. molybdophanes v Somálsku se Etiopie a severní Keňa nazývají Somálský pštros. Krk a stehna jsou šedo-modrá a během období páření se mužský krk a stehna stanou jasně modrou. Samice jsou hnědší než ženy jiných poddruhů (Roots 2006). Obecně žije spíše ve dvojicích nebo samostatně, než ve stádech. Jeho rozsah se překrývá s S. c. Massaicus v severovýchodní Keni (Roots 2006).
Struthio camelus namontovaná lebka a krk.

Analýzy ukazují, že pštros somálský může být lépe považován za plného druhu. Srovnání mtDNA haplotypů naznačuje, že se v době vzniku údolí Velké Rift lišilo od ostatních pštrosů ještě před 4 miliony let. Následně hybridizace s poddruhy, které se vyvinuly jihozápadně od svého dosahu, S. c. massaicus, zjevně bylo zabráněno ve významném měřítku ekologickým oddělením, kdy somálský pštros upřednostňoval bushland, kde prochází vegetací střední výšky pro jídlo, zatímco pštros Masai je, stejně jako ostatní poddruhy, pasoucím se ptákem otevřené savany a miombo lokalita (Freitag a Robinson 1993).

Populace z Río de Oro byla kdysi oddělena jako Struthio camelus spatzi protože jeho póry skořápky ve tvaru skořápky byly tvarovány jako slza a ne kulaté, ale protože existuje značná variace tohoto charakteru a nebyly žádné další rozdíly mezi těmito ptáky a sousedními populacemi S. c. velbloud, již se nepovažuje za platný (Bezuidenhout 1999). Tato populace zmizela v druhé polovině 20. století. Kromě toho existují zprávy o existenci malých pštrosů v severní Africe z 19. století; tito byli odkazoval se na jako Levaillant pštros (Struthio bidactylus) ale zůstávají hypotetickou formou nepodporovanou věcnými důkazy (Fuller 2000). Vzhledem k přetrvávání savanů v několika hornatých oblastech Sahary (jako je plošina Tagant a plošina Ennedi) není vůbec nepravděpodobné, že by pštrosi mohli v některých počtech přetrvávat až do nedávné doby po vysušení. Sahary.

Vývoj

Detailní záběr na farmě pštrosaDivoké pštrosi na mysu Dobré naděje, Jižní Afrika

Nejčasnější fosilií pštrosích ptáků je středoevropský Palaeotis od Middle Eocene, letce bez let střední velikosti, který byl původně považován za dropa. Kromě tohoto tajemného ptáka pokračuje fosilní záznam pštrosů několika druhy moderního rodu Struthio, které jsou známy již od raného miocénu.

Zatímco vztah afrického druhu je poměrně přímočarý, velké množství asijských druhů pštrosů bylo popsáno z velmi fragmentárních pozůstatků a jejich vzájemné vztahy a to, jak se vztahují k africkým pštrosům, je velmi matoucí. V Číně je známo, že pštrosi zanikli teprve kolem nebo dokonce po skončení poslední doby ledové; Na pravěké hrnčířské hlíně a jako petroglyfy byly nalezeny obrázky pštrosů. Existují také záznamy o námořních dějinách pštrosů, kteří jsou zpozorováni na moři v Indickém oceánu a když byli objeveni na ostrově Madagaskar, námořníci 18. století je označovali jako mořští pštrosi, ačkoli to nikdy nebylo potvrzeno.

Několik z těchto fosilních forem je ichnotaxa (tj. Klasifikováno spíše podle stopy organismu nebo podle jiné stopy než podle těla) a jejich spojení s těmi, které jsou popsány z charakteristických kostí, je sporné a potřebuje revizi, dokud nebude získán kvalitnější materiál (Bibi et al. 2006).

  • Struthio coppensi (Early Miocene of Elizabethfeld, Namibie)
  • Struthio linxiaensis (Liushu pozdní miocen Yangwapuzijifang, Čína)
  • Struthio orlovi (Pozdní miocen Moldavska)
  • Struthio karingarabensis (Late Miocene - Early Pliocene of SW and CE Africa) - oospecies (?)
  • Struthio kakesiensis (Laetolil Early Pliocene of Laetoli, Tanzanie) - oospecies
  • Struthio wimani (Brzy pliocen v Číně a Mongolsku)
  • Struthio daberasensis (Brzy - střední pliocen Namibie) - oospecies
  • Struthio brachydactylus (Pliocen Ukrajiny)
  • Struthio chersonensis (Pliocen SE Europe to WC Asia) - oospecies
  • Asijský pštros, Struthio asiaticus (Brzy pliocén - pozdní pleistocén střední Asie do Číny)
  • Struthio dmanisensis (Pozdní pliocen / včasný pleistocén z Dmanisi, Gruzie)
  • Struthio oldawayi (Včasný pleistocén Tanzanie) - pravděpodobně poddruh S. camelus
  • Struthio anderssoni - oospecies (?)

Pštrosi a lidé

Lov a zemědělství

Žena nosí klobouk zdobený pštrosí chocholy.

Pštrosi byli loveni a chováni pro sport, kůži, jídlo, peří a vejce.

V římských dobách bylo žádáno, aby pštrosi používali při vaření a ve hrách venatio. (Venatio byla formou zábavy v římských amfiteátrech, která spočívala v lovu a zabíjení divokých zvířat.) Pštrosi byli loveni a chováni pro své peří, které bylo v různých dobách historie velmi populární pro ozdobu v módním oblečení (jako jsou například klobouky během 19. století). Jejich kůže byla také ceněna k výrobě zboží z kůže. V 18. století byli téměř loveni k vyhynutí; Chov peří začal v 19. století. Po první světové válce se trh s peřím zhroutil, ale v 70. letech 20. století se rozšířilo komerční pěstování peří a později i kůží.

Pštrosi se dnes chovají ve více než 50 zemích po celém světě, včetně klimatických podmínek stejně chladných jako ve Švédsku a Finsku, většina z nich je v jižní Africe. Protože mají také nejlepší poměr přírůstku krmiva k hmotnosti jakéhokoli suchozemského zvířete na světě (3,5: 1, zatímco u skotu je 6: 1), jsou ekonomicky přitažlivé chovat pro maso nebo jiné použití. Přestože se chovají především pro kůži a sekundárně pro maso, dalšími užitečnými vedlejšími produkty jsou vejce, droby (vnitřnosti) a peří.

Samci a samice pštrosi na farmě na Novém Zélandu.

Tvrdí se, že pštrosi produkují nejsilnější komerčně dostupnou kůži (Best 2003). Pštrosí maso chutná podobně jako libové hovězí maso, má nízký obsah tuku a cholesterolu a také vysoký obsah vápníku, bílkovin a železa (Clark). Tepelně neupravená, jedná se o tmavě červenou nebo třešňově červenou barvu, o něco tmavší než hovězí maso (Clark).

Existuje řada zaznamenaných incidentů, kdy lidé byli napadeni a zabiti pštrosi. Velké muže mohou být velmi teritoriální a agresivní.

Pštrosí závody

Pštros vytáhl vozík pro závody.

Pštrosi jsou dostatečně velcí, aby je mohl malý jezdec jezdit, obvykle se drží na křídlech a v některých oblastech severní Afriky a Arabského poloostrova jsou pštrosi cvičeni jako závodní koně. Existuje jen malá možnost, že se tato praxe rozšíří, a to v důsledku nepříjemného temperamentu a obtíží, se kterými se ptáci setkávají. Pštrosí závody ve Spojených státech byly kritizovány organizacemi pro ochranu zvířat.

Kulturní zobrazení

V populární mytologii, pštros je slavný skrýváním jeho hlavu v písku u prvních známek nebezpečí (O'Shea 1918). Ve skutečnosti nebyla zaznamenána žádná pozorování, jak pštrosi dávají hlavy do písku. Obyčejným protiargumentem je, že druh, který projevil toto chování, by příliš dlouho nepřežil. Pštrosi úmyslně spolknou písek a oblázky, aby jim pomohli rozmělnit jídlo; vidět to z dálky mohlo přimět některé časné pozorovatele věřit, že jejich hlavy byly pohřbeny v písku. Také pštrosi, kteří jsou ohroženi, ale nemohou utéct, mohou spadnout na zem a natáhnout své krky, aby se stali méně viditelnými. Obarvení pštrosího krku je podobné písku a může vyvolat iluzi, že krk a hlava byly zcela pohřbeny. „Nebuď pštros a drž hlavu do písku,“ je staré přísloví, které znamená, že se neskryj před svými problémy, protože si myslí, že odejdou (Zoological Society of San Diego 2007).

Římský spisovatel Pliny starší je známý pro jeho popisy pštrosa v jeho Naturalis Historia, kde popisuje pštrosa a skutečnost, že skrývá hlavu v křoví. Dodává, že může jíst a trávit cokoli. To je nazdobeno v Fyziolog, které hlásí, že pštrosi mohou spolknout železo a žhavé uhlíky. Poslední víra přetrvávala a vyvinula se v heraldice, kde je pštros v ústech představován podkovou, což je symbolem jeho schopnosti jíst železo (Cooper 1992).

Pštros byl ve starověkém Egyptě pozitivním symbolem; božstvo Shu je v umění vykresleno jako na sobě pštrosí pírko, zatímco Ma'at, bohyně práva a spravedlnosti, ho porodila na hlavě (Cooper 1992).

Chování pštrosů je také zmiňováno v Bibli v Božím projevu k Jobu (Job 39.13-18). Je popisován jako radostně hrdý na svá malá křídla, ale nerozumný a nevšímavý bezpečnosti svého hnízda a drsného zacházení se svým potomkem, i když může svým koněm zahanbit svou rychlostí. Jinde jsou pštrosi zmiňováni jako příslovečné příklady špatného rodičovství.

V etiopském pravoslavném náboženství je tradiční umístit na střechu kostela sedm velkých pštrosích vajec, která symbolizují nebeské a pozemské anděly. Pštros představuje pro Dogonovy světlo a vodu, jeho zvlněný pohyb je symbolem pohybu vody (Cooper 1992).

Pštrosí prachovky

Kromě funkce v oděvech, kostýmech a dekoracích je jedním z nejužitečnějších přínosů pštrosího peří pro průmysl jeho použití v prachových peřích. Původní jihoafričtí pštrosí prachovky z peří byly vynalezeny v jihoafrickém Johannesburgu misionářem, vedoucím továrny na koště, Harrym S. Becknerem v roce 1903.

Vysoce kvalitní prachovka pštrosích peří

První prachovky z pštrosích peří byly navinuty na úchytky koště pomocí nožního navíječe a stejného drátu, který byl použit pro připevnění koště. Pštrosí peří byla tříděna z hlediska kvality, barvy a délky, než byla navinuta ve třech vrstvách na držadlo. První vrstva byla navinuta s peřím zahnutým dovnitř, aby skryla hlavu rukojeti. Druhé dvě vrstvy byly zakřivené směrem ven, aby jí poskytly plnou postavu a její tvar květu ochranné známky.

První pštrosí pštrosí společnost ve Spojených státech byla založena v roce 1913 Harrym S. Becknerem a jeho bratrem Georgem Becknerem v Atholu v Massachusetts a do dnešního dne přežil jako společnost Beckner Feather Duster Company.

Pštrosí pírko je odolné, měkké a pružné, což odpovídá úspěchu prachovky pštrosích peří za posledních 100 let. Vzhledem k tomu, že peří se spolu nezipíná, je náchylné vyvinout statický náboj, který ve skutečnosti přitahuje a zadržuje prach, který lze následně vytřepat nebo omýt. Péče o pštrosí pírko vyžaduje pro jeho podobný makeup jako lidské vlasy pouze občasný šampon a ručník nebo suché na vzduchu.

Chov pštrosů pro jejich peří nepoškodí ptáka. Během období tání se ptáci sbírají do pera, nad hlavami se umístí pytlovina, takže zůstanou v klidu a vyškolení „sběrači“ vytrhnou uvolněné peří z ptáků. Ptáci jsou pak uvolněni nezranění zpět na farmu.

Reference

  • Bezuidenhout, C. C. 1999. Studium populační struktury a genetické rozmanitosti domestikovaných a divokých pštrosů (Struthio camelus). Doktorská práce.
  • Bels, V. L. 2006. Krmení v domácích obratlovcích: od struktury k chování. Oxfordshire, UK: CABI Publishing. ISBN 1845930630.
  • Best, B. 2003. Pštrosí fakta. Novozélandská pštrosí asociace. Načteno 2. prosince 2007.
  • Bibi, F., A. B. Shabel, B. P. Kraatz a A. Thomas. Stidham. 2006. Nová skořápka fosilních ptáků nadřádu běžci (Aves: Palaeognathae). Objevy z formace pozdně miocénního zálivu Spojených arabských emirátů, Arabského poloostrova. Společnost paleontologie obratlovců 9 (1): 2A. Načteno 2. prosince 2007.
  • Clark, B. n.d. Pštrosí maso: Tipy na vaření. Kanadská pštrosí asociace. Načteno 2. prosince 2007.
  • Cooper, J. C. 1992. Symbolická a mytologická zvířata. Kent, UK: Aquarian Press. ISBN 1855381184.
  • Doherty, J. G. 1974. Rychlost zvířat. Přírodní historie časopis, březen 1974. Americké muzeum přírodní historie; Společnost pro ochranu přírody.
  • Donegan, K. 2002. Struthio camelus. Web Animal Diversity Web, University of Michigan Museum of Zoology. Načteno 2. prosince 2007.
  • Fleming, J. 1822. Filozofie zoologie. Edinburgh, Velká Británie: A. Constable.
  • Freitag, S. a T. J. Robinson. 1993. Fylogeografické vzorce v mitochondriální DNA pštrosa (Struthio camelus). Auk 110: 614-622. Načteno 2. prosince 2007.
  • Fuller, E. 2000. Zaniklé ptáky, 2. ed. New York, NY: Oxford University Press. ISBN 0198508379.
  • Gilman, D. C., H. T. Peck a F. M. Colby. 1903. Nová mezinárodní encyklopedie. New York, NY: Dodd, Mead and Company.
  • Halcombe, J. J. 1872. Život mise. Oxford, Velká Británie: Oxfordská univerzita.
  • Harper, D. 2001. Pštros. Online slovník pro etymologii. Načteno 2. prosince 2007.
  • Linnaeus, C. 1758. Systema Naturae per Regna Tria Naturae, Secundum Classes, Ordines, Rody, Druh, cum Characteribus, Differentiis, Synonymis, Locis. Tomus I. Editio Decima, Reformata. Stockholm, SE: Holmiae.
  • Maclean, G.L. 1996. Ekofyziologie pouštních ptáků, New York, NY: Springer. ISBN 3540592695.
  • O'Shea, M. V., E. D. Foster a G. H. Locke. 1918. Světová kniha: Organizované znalosti v příběhu a obraze. Chicago, IL: Hanson-Roach-Fowler.
  • Marshall, A. J. 1960. Biologie a srovnávací fyziologie ptáků. New York, NY: Academic Press.
  • Nell, L. 2003. Zahradní cesta a Malý Karoo. Cape Town, ZA: Struik Publishers. ISBN 1868728560.
  • Roots, C. 2006. Bezletoví ptáci. Westport CT: Greenwood Press. ISBN 0313335451.
  • Scott, T. A. 1996. Stručná encyklopedie biologie. Berlín, DE: Walter de Gruyter. ISBN 3110106612.
  • Zoologická společnost v San Diegu. 2007. Pštros. Zoo v San Diegu. Načteno 2. prosince 2007.

Externí odkazy

Všechny odkazy byly načteny 7. ledna 2020.

  • Ptačí rodiny světa: Pštros.
  • Stránka Kruger Park na Pštrosích.

Pin
Send
Share
Send