Pin
Send
Share
Send


ondatra nebo musquash (Ondatra zibethicus), jediný druh rodu Ondatra, je středně velký semi-vodní hlodavec původem ze Severní Ameriky a představený v částech Evropy, Asie a Jižní Ameriky. Muskrat se nachází v mokřadech a je velmi úspěšným zvířetem v širokém spektru podnebí a prostředí.

Muskrat hraje důležitou roli v přírodě a je zdrojem potravy a kožešiny pro člověka a někdy je také škůdcem.

Přehled a popis

Muskratové mohou být považováni za krysy v obecném smyslu, protože se jedná o středně velké hlodavce s přizpůsobitelným životním stylem a všemocnou stravou. Nejedná se však o takzvané „skutečné krysy“, které jsou členy rodu Rattus. Muskratové jsou členy nadčeledi Muroidea, spolu s mnoha dalšími hlodavci, včetně většiny myší a potkanů, a jsou součástí rodiny Cricetidae, která zahrnuje křečky, lemmings, pack krysy a mnoho dalších.

Muskrat je jednou z větších „krys“. Je asi 40 až 60 centimetrů (16 až 24 palců) dlouhý, téměř polovina tohoto ocasu, a váží od 700 do 1800 gramů (1,5 až 4 libry). Je to asi čtyřnásobek velikosti nejznámějšího potkana, hnědého potkana (Rattus norvegicus), které se vyskytují ve velkém počtu jako škůdci v Severní Americe a Evropě a jsou také běžné jako domácí zvířata a laboratorní zvířata. Muskratové jsou mnohem menší než bobři (Castor canadensis), s nimiž často sdílejí své stanoviště. Dospělí bobři váží od 14 000 do 40 000 gramů (Nowak 1983).

Muskratové jsou potaženi krátkou hustou srstí, která je středně až tmavě hnědé barvy, břicho o něco lehčí. Kožešina má dvě vrstvy, které je chrání před studenou vodou. Mají dlouhé ocasy, které jsou spíše pokryty šupinami než vlasy, a jsou vertikálně vyrovnány, aby jim pomohly při plavání. Když chodí po zemi, ocas se táhne po zemi, což usnadňuje rozpoznání jejich stop. Jméno muskratu pochází ze dvou vonných žláz, které se nacházejí poblíž jeho ocasu. Vydávají silný „pižmový“ zápach, který muskrat používá k označení svého území (Caras 1967; Nowak 1983).

Muskratové jsou stejně jako většina hlodavců plodnými chovateli. Samice mohou mít 2 až 3 vrhy ročně po 6 až 8 mladých. Děti se rodí malé a bezsrsté a váží pouze asi 22 gramů (0,8 unce). V jižních prostředích mladí muskrati zrají za 6 měsíců, zatímco v chladnějším severním prostředí to trvá asi rok. Zdá se, že populace muskratů, stejně jako populace jiných hlodavců, prochází pravidelným vzestupem a dramatický pokles se šíří po dobu šesti až deseti let (MU 2007).

Muškratoví polo vodní život

Muskratská chata, Maryland, Spojené státy americké

Muskratové se nacházejí ve většině Kanady a Spojených států a malé části severního Mexika. Vždy obývají mokřady, oblasti v solných a sladkovodních močálech, řekách, jezerech nebo rybnících. Nacházejí se ve státě Florida, kde Neofiber alleni, okrouhlý muškát nebo vodní krysa na Floridě, vyplní své místo (Caras 1967).

Muskratové tráví většinu času ve vodě a dobře se hodí pro svůj polo-vodní život ve vodě i mimo ni. Muskratové mohou plavat pod vodou až 15 minut. Jejich těla, stejně jako těla tuleňů a velryb, jsou méně citlivá na tvorbu oxidu uhličitého než těla většiny ostatních savců. Mohou zavřít uši, aby udrželi vodu venku. Jejich zadní tlapky jsou napůl pásové, i když při plavání je ocasem jejich hlavní prostředek pohonu (Voelker 1986).

Muskratové obvykle žijí v rodinných skupinách sestávajících z mužského a ženského páru a jejich mladých. Rodiny muskratů staví hnízda, aby chránily sebe i mladé před chladem a predátory. Rozsáhlé doupě se vykopávají v zemi sousedící s vodou se vstupem pod vodou. V močálech jsou chaty postaveny z vegetace a bláta. Ve zasněžených oblastech udržují otvory do svých chatek otevřením jejich vegetace, kterou každý den nahrazují. Většina muskratských chalup je při jarních povodních smetena a musí být každoročně vyměňována. Muskratové také staví krmné plošiny v mokřadech. Je běžné najít pižmové žijící také v bobřích chatkách. Muskratové pomáhají udržovat otevřené oblasti v močálech, což pomáhá vytvářet stanoviště pro vodní ptáky (Nowak 1983, Attenborourgh 2002; MU 2007).

Během jara muskratové často bojují s jinými muskraty o území a potenciální kamarády. Mnoho z nich je při těchto bojích zraněno nebo zabito.

Muskratové jsou nejaktivnější v noci nebo za úsvitu a soumraku. Živí se cattails a další vodní vegetací. Neukládají jídlo na zimu, ale někdy jedí vnitřky svých lóží nebo ukradou jídlo, které bobři uložili. Rostlinné materiály tvoří asi 95 procent jejich stravy, ale také jedí malá zvířata, jako jsou sladkovodní mušle, žáby, raky, ryby a malé želvy (Caras 1967; Nowak 1983).

Muškrati poskytují důležitý potravinový zdroj pro mnoho dalších zvířat, včetně norek, lišek, kojotů, vlků, rysů, medvědů, orlů, hadů, aligátorů a velkých sov a jestřábů. Vydry, trhavé želvy a velké ryby, jako je kořist štika na mušketách. Během zimy se karibou a losů někdy živí vegetací, která tvoří muskratské chaty, když je jiné jídlo vzácné (MU 2007).

Muskratové a lidé

Muskrat ve Francii

Muskratové byli někdy zdrojem potravy pro lidi. Maso muškátu chutná jako králík nebo kachna. V římskokatolické arcidiecéze Detroitu existuje dlouhá dispenza, která umožňuje katolíkům konzumovat pižmový masokrat ve středu popela a v postní pátek, kdy je zakázáno jíst maso, kromě ryb. Vzhledem k tomu, že pižmo žije ve vodě, je v tomto případě považován za rybu (Lukowski 2007), stejně jako kapybara, dalšího hlodavce.

Domorodí Američané Indové už dlouho považovali muškátu za velmi důležité zvíře. V několika domorodých amerických mýtech o stvoření je to muskrat, který se ponoří na dno prapůvodního moře, aby vychoval bláto, ze kterého je Země vytvořena, poté, co jiná zvířata selhala v úkolu. Název musquash pochází z jazyka Cree, zatímco francouzsky mluvící Kanaďané nazývají muskrat krysa musqué (Musgrave 2007; MU 2007).

Kožešina muskratská je velmi teplá a kvalitní a odchyt muskratů pro jejich srst se stal důležitým odvětvím v USA na počátku dvacátého století. V té době byli muskratové představeni do Evropy jako kožešinový zdroj. Rozšiřují se po severní Evropě a Asii. Některé evropské země, jako je Belgie a Nizozemsko, považují muškátu za škůdce, který by měl být vyhuben. Proto je zvíře chyceno a loveno, aby udržovalo populaci dole. Muskrat je považován za škůdce, protože jeho hrabání způsobuje poškození hráze a hrází, na nichž tyto nízko položené země závisí na ochraně před povodněmi. Muskratové také někdy jedí kukuřici a jiné zemědělské a zahradní plodiny (Nowak 1983).

Muskrati se daří ve většině svých rodných stanovišť a v oblastech, kde byli představeni. (Byly také představeny do jižní Jižní Ameriky.) Zatímco mnoho mokřadních stanovišť bylo odstraněno kvůli lidské činnosti, nové stanoviště muskratů bylo vytvořeno výstavbou kanálů nebo zavlažovacích kanálů a muskrat zůstává běžný a rozšířený. Jsou schopni žít podél potoků, které obsahují sírovou vodu, která odtéká z uhelných dolů. Ryby a žáby zahynuly v takových potokech, ale pižmové mohou přežít a obsadit mokřady. Muskratové také těží z lidské redukce některých jejich predátorů (Nowak 1983).

Reference

  • Attenborough, D. 2002. Život savců. Princeton, New Jersey: Princeton University Press. ISBN 0691113246.
  • Caras, R. 1967. Severoameričtí savci. New York: Galahad Books. ISBN 088365072X.
  • Lukowski, K. 2007. "Muškratská láska? Je to půjčovaná věc pro oblast sjíždění." Oficiální web pro detroitskou arcidiecézu. Načteno 11. listopadu 2007.
  • McMaster University (MU). 2007 Muskrat. ScienceMcMaster. Načteno 11. listopadu 2007.
  • Musgrave, P. 2007. Jak muškrat vytvořil svět. Muskrat.com. Načteno 11. listopadu 2007.
  • Nowak, R. a J. Paradiso. 1983. Walkerovi savci světa. Baltimore, Maryland: John Hopkins University Press. ISBN 0801825253.
  • Voelker, W. 1986. Přírodní historie živých savců. Medford, New Jersey: Plexus Publishing, Inc. ISBN 0937548081.

Pin
Send
Share
Send