Pin
Send
Share
Send


Los (množný “los”) je největší existující druh (Alces alces) jelenů (čeleď Cervidae) na světě. Od ostatních se odlišuje palmovými parohy jeho samců. Zatímco Alces alces se v Severní Americe nazývá losa odvozená z východní Abenaki moz) se tento druh nazývá losů v Anglophone Europe. V severní Americe se termín los (také wapiti) týká druhu jelenů Cervus canadensis. Los může žít přibližně 20 a více let v přírodě (SNP 2007).

Moose přidat k divu přírody pro lidi, s těmito obří zvířata dokonce byla pozorována plavání a potápění pod vodou až minutu, aby se rostliny k jídlu.

Habitat a rozsah

Moose jsou typické pro boreální a smíšené listnaté lesy severní polokoule v mírném až subarktickém podnebí. V Severní Americe to zahrnuje téměř celou Kanadu, Aljašku, hodně z Nové Anglie a horní Skalnaté hory. Často se vyskytují při potravě na okraji rybníků, jezer a řek, bažin, rašeliniště, tundry a sladké vody (SNP 2007).

Moose byl úspěšně představen na ostrově Newfoundland v roce 1904, kde jsou nyní dominantním kopytníkem, a poněkud méně úspěšně na ostrově Anticosti v Zálivu svatého Vavřince. Deset losů bylo také představeno ve Fiordlandu na Novém Zélandu v roce 1910, ale věřilo se, že odumřely. Přesto byly hlášeny pozorování, která byla považována za nepravdivá, dokud vědci z Nového Zélandu v roce 2002 (Oldham 2005) nezjistili vzorky moose.

Fyzikální vlastnosti

Velká délka nohou dává losu rozhodně podrážděný vzhled. Tlama je dlouhá a masitá, pod nosními dírkami je jen velmi malá trojúhelníková nahá skvrna. Samci mají zvláštní krk, známý jako zvonek, visící na krku. Obvyklým krokem v losu je shambling klus, ale po stisknutí se mohou rozbít na cval a dosáhnout rychlosti až 55 kilometrů za hodinu (34 mil za hodinu).

Samci los (býci) obvykle váží 540 až 720 kg (1200-1600 liber) a samice (krávy) obvykle asi 400 kg (880 lb). Typická výška je asi 1,9 metru (6,2 stop) na rameni. Telata při narození váží kolem 15 kg, ale rychle rostou.

Parohy

Pouze samci mají parohy, často 160 cm (64 palců) napříč a 20 kg (44 lb) s širokým, zploštělým tvarem dlaně, lemovaným až 30 hroty. Aljašská losa objevená v roce 1897 drží rekord pro největšího známého moderního jelena; byl to samec stojící 2,34 m (7,7 stop) na bedrech a vážící 825 kg (1815 liber). Jeho parohová šíře byla 199 cm (79 palců).

Samčí lososí parohy vznikají jako válcové paprsky vyčnívající na každé straně v pravém úhlu ke střední linii lebky, které se po krátké vzdálenosti rozvětvují podobným způsobem. Spodní hrot této vidlice může být buď jednoduchý, nebo rozdělen do dvou nebo tří hrotů, s nějakým zploštěním.

Plně vyrostlý býk los z Britské Kolumbie s brzy (květen) parohy.

V severosibiřském poddruhu losy (Alces alces bedfordiae), zadní dělení hlavní vidlice se dělí na tři hroty, bez výrazného zploštění. Ve společném losu (Alces alces alces)na druhé straně se tato větev obvykle rozšiřuje do široké palmy s jedním velkým hrotem na základně a množstvím menších háčků na volném okraji.

Existuje skandinávské plemeno společné losy, ve kterém jsou parohy jednodušší a připomínají ty z rasy východní Sibiř.

Zdá se, že v severoamerických poddruzích je palmace výraznější (Alces alces americanus) než v typických skandinávských poddruzích. Největší ze všech je aljašská rasa (Alces alces gigas), který může stát přes dva metry na výšku, s rozpětím přes parohy 1,8 m (6 stop).

Samec losa po období páření upustí své parohy, aby se zachovala energie pro zimní období. Na jaře je pak znovu vyroste. Parohy rostou asi tři až pět měsíců. Díky tomu jsou jejich parohy jedním z nejrychleji rostoucích orgánů na světě. Parohy mají zpočátku vrstvu kůže, která se po úplném dospělosti zbaví.

Pokud je býčí los někdy kastrován, ať už kvůli náhodným nebo chemickým prostředkům, rychle prolije svou současnou sadu parohů a poté okamžitě začne pěstovat novou sadu chybných tvarů a deformovaných parohů, že bude nosit zbytek svého života bez jakéhokoli dalšího znovu se zbavuje. Výrazně vypadající přívěsky, často označované jako „ďábelské parohy“, jsou zdrojem několika mýtů a legend mezi mnoha skupinami Inuitů a několika dalších kmenů původních obyvatel Severní Ameriky.

Los přes řeku.

Životní styl

Strava

Moose jedí hlavně mladé výhonky a listy vrby a břízy, kůra stromů, vodní rostliny (např Arnicus brucitus) a během zimy stěžně, které jsou ořechy lesních stromů. Tyto přežvýkavce se často vyskytují v mokřadech a bažinách. Moose jsou extrémně silní plavci a je známo, že se potápí pod vodou v jezerech a rybnících, aby vytáhli rostliny ze dna. Jsou schopni zůstat pod vodou celou minutu, než přijdou na vzduch.

Jejich zuby připomínají zuby ostatních přežvýkavců, jako je skot, ovce, kozy a další jeleny. Na každé straně dolní čelisti mají tři stoličky, tři premoláry a čtyři přední zuby, z nichž jeden je proměněný špičák. V horní čelisti nejsou žádné přední zuby, pouze talíř rohů, proti kterému se žvýká jídlo.

Během zimy se losy živí přibližně 18 až 22 kg (40 až 50 liber) větviček a keřů denně, zatímco spotřebují přibližně 22 až 27 kg (50 až 60 liber) různých druhů listů, keřů a vodních rostlin a den v létě (SNP 2007).

Chov

Během období páření, které trvá od poloviny září do poloviny října, ženy volají k mužům, což podporuje jejich úsilí vydáním vůně, která přitahuje opačné pohlaví. Shromáždí se a muži pak soutěží o jejich pozornost, odvádějí konkurenty z ohrožujících ukázek svých parohů, někdy se zapojují do bojů, které se zřídka vyvinou ve vážné boje kvůli smrtelným následkům zamykání parohů (NW 2007). Během této doby býci také stříkají močem nasáklé bahno na své zvony, aby přilákali ženy.

Gestace obvykle trvá osm až devět měsíců a tele se obvykle rodí na jaře nebo na začátku léta (BBC UK 2007). Během jednoho dne může telátko chodit a během několika týdnů může tele plavat. Telata jsou odstavena asi po šesti měsících a zůstávají u své matky, dokud se nenarodí její další mladí. Je známo, že matky, které velmi chrání své mladé, účtují poplatky, pokud se lidé dostanou příliš blízko. Podobně v období páření mohou býci také nabíjet lidi a dokonce i automobily (NW 2007). Ačkoli býci bývají zvyklí brát více než jednoho kamaráda, bývá obvykle během páření po většinu sezóny s danou krávou (SNP 2007).

Dravci

Primární predátoři losy jsou černí a medvědi grizzly a vlci, ale je známo, že je také loví pumy a vlci. Během zimy mají vlci snadnější čas lovit na lose, protože sníh je hluboký a rybníky a jezera zamrzají, takže je pro losy snadné proklouznout a spadnout. V Newfoundlandu se ročně získá přibližně 22 000 losů jako hra (SNP 2007).

Dějiny

Evropské skalní kresby a jeskynní malby ukazují, že los byl loven od doby kamenné. Výkopy ve švédském Alby, sousedící se Stora Alvaretem, přinesly parohy v dřevěných zbytcích chaty od 6000 B.C.E., což naznačuje některé z nejčasnějších lovů losů v severní Evropě.

V severní Skandinávii lze stále najít zbytky odchytávacích jám, které se používají k lovu losů. Tyto jámy, které mohou být až čtyři až sedm metrů široké a dva metry hluboké, by byly maskovány větvemi a listy. Měli by mít strmé strany lemované prkny, což by znemožnilo lomu uniknout, jakmile spadne dovnitř. Jámy se běžně vyskytují ve velkých skupinách, procházejí pravidelnými stezkami a táhnou se několik kilometrů. V rašeliništích a rašelinách byly nalezeny zbytky dřevěných plotů určených k vedení zvířat k jámám. V Norsku byl první příklad těchto lovných zařízení datován kolem 3700 B.C.E. Zachytávání losů v jámách je mimořádně účinnou metodou lovu a již v šestnáctém století se norská vláda pokusila omezit jejich používání. Metoda se však používala až do 19. století.

První písemný popis lovu losů je v Juliusovi Cæsarovi Commentarii de Bello Gallico, kde je to popsáno takto:

„Existují také zvířata, která se nazývají alces. Tvar těchto a různorodá barva jejich kůží je podobně jako srny, ale ve velikosti je trochu předčí a jsou bez rohů a mají nohy bez kloubů a ligatur; nelhají za účelem odpočinku, ani, pokud byli náhodou svrženi, nemohou se zvednout nebo zvednout. Stromy jim slouží jako postele, opírají se proti nim, a tak se sklopí jen nepatrně, odpočiňte si, když lovci objevili ze stop těchto zvířat, na které jsou zvyklí, že se sami probudí, podkopávají všechny stromy u kořenů nebo je do nich nakrájejí tak daleko, že se může zdát, že horní část stromů je zůstali stát. Když se na ně podle svého zvyku opírali, poráželi podle své váhy nepodporované stromy a padali spolu s nimi. ““

V kapitole 16 Přírodních dějin Pliny starší od 77 C. E. jsou losy (zvané zde los) a zvíře zvané achlis, které je pravděpodobně stejné zvíře, popsány takto:

„… Existuje také los, který se silně podobá našim volům, kromě toho, že se vyznačuje délkou uší a krku. Existuje také achlis, který se vyrábí na skandinávském ostrově; nikdy to nebyl bylo vidět v tomto městě, ačkoli jsme o něm měli popisy od mnoha osob, není to na rozdíl od losů, ale nemá žádné klouby v zadní končetině. Proto nikdy nesklíží, ale během spánku se opírá o strom; může být přijata pouze předchozím řezem do stromu, a tím položením pasti, protože jinak by unikla jeho rychlostí. Jeho horní ret je tak extrémně velký, z tohoto důvodu je povinen jít zpět při pastvě; jinak "posunutím kupředu by se ret zdvojnásobil."

Valerius Geist, který emigroval do Kanady ze Sovětského svazu, napsal ve své knize Moose: Chování, ekologie, ochrana (1999):

„Ti, kteří se o losy nejvíce zajímají, jsou-paradoxně lovci, zejména lidé, kteří žijí v divočině a venkovských komunitách, a ti, kteří jsou závislí na moose pro jídlo. Ve Švédsku není žádné pádové menu bez ústního moose misky. dálnice za účelem snížení počtu smrtelných úmrtí a konstrukce automobilů odolných vůči loose. Švédsko je méně než poloviční jako kanadská provincie Britské Kolumbie, ale roční příjem losy ve Švédsku - vzestupně o 150 000 - je dvakrát vyšší než celková lomová sklizeň na severu Amerika. To je to, jak si Švédové váží své losy. “

Domestikace

Domestikace losy byla vyšetřována v Sovětském svazu před druhou světovou válkou. Počáteční experimenty byly neprůkazné, ale vytvořením moose farmy v přírodní rezervaci Pechora-Ilych v roce 1949 byl zahájen malý domestikační program, který se pokusil o selektivní chov zvířat na základě jejich behaviorálních charakteristik. Od roku 1963 program pokračoval na farmě Kostroma Moose Farm, která měla od roku 2003 stádo 33 krotkých losů. Přestože se v této fázi na farmě neočekává, že bude ziskovým podnikem, získá z prodeje lososa určitý příjem mléko a od návštěvy turistických skupin. Jeho hlavní hodnota je však vidět v příležitostech, které nabízí pro výzkum fyziologie a chování losy, jakož i vhledech, které poskytuje do obecných principů domestikace zvířat.

Srážky vozidel a ložné varovné signály

Mladý los v Grönåsens Moosepark, Švédsko

Struktura těla losy, s velkým těžkým tělem zavěšeným na dlouhých nohou, má za následek, že tato zvířata jsou obzvláště nebezpečná při nárazu motorovými vozidly. Takové srážky jsou často smrtelné jak pro losy, tak pro motoristy. To vedlo k vývoji testu vozidla ve Skandinávii, který se označuje jako „test losy“ (Älgtest). V reklamní kampani varovali švédští výrobci automobilů Volvo a Saab lidem, aby si koupili japonská auta, a uvedli: „V Japonsku nejsou losy.“

Obecně při nárazu nárazník auta zlomí nohy losy. Hlavní tělo losy se pak srazí s čelním sklem, často s katastrofálním účinkem na motoristy i zvíře. Při této srážce se airbagy automobilu nemusí aktivovat nebo mohou být příliš využity, pokud ano (SNRTRI 2004).

Varovné značky Moose se používají na silnicích v oblastech, kde existuje nebezpečí kolize se zvířetem. Trojúhelníkové varovné signály běžné ve Švédsku a Norsku se staly vyhledávanými suvenýry mezi mnoha německými turisty cestujícími v těchto zemích a úřady musely vydávat varování, že je jedním z těchto známek nebezpečné a zločinné praktiky. Popularita těchto značek vedla k tomu, že byly vyobrazeny na všech druzích suvenýrů, jako jsou hrnečky na kávu, kravaty nebo trička, a lze si zakoupit kopie skutečných značek v plné velikosti. V polovině 90. let vydala švédská poštovní služba trojúhelníkový razník s varovným znamením Los, který měl sloužit zejména německým turistům, kteří psali pohlednice domů. Značka Ahlgrens bilar ("Ahlgren's Cars"), oblíbený cukrářský výrobek, který je na trhu od roku 1953, byl v posledních letech rozšířen o další výrobky související s autem a silnicemi, z nichž jeden, zobrazující švédské dopravní značky, obsahuje varování o bonbónech. podepsat.

V kanadské provincii New Brunswick jsou srážky s losem natolik časté, že všechny nové dálnice mají ploty, které brání losům v přístupu na silnici. Demonstrativně, silnice 7 mezi Frederictonem a Saint Johnem, která má jeden z nejvyšších výskytů kolizí v provincii, nemá tyto ploty, i když je velmi dobře podepsaná (DT 2007).

  • Švédská losa varovný signál

  • Finská losa varovný signál

  • Norská losa varovný signál

  • Varovné znamení švédské bonbóny

  • Varovný signál z Newfoundlandu v Kanadě

  • Moose varovný signál z Maine, USA

  • Moose varovný signál z New Hampshire, USA

Reference

  • BBC UK. 2007. Věda a příroda: zvířata. Moose, losi British Broadcasting Company, Velká Británie. Načteno 8. března 2008.
  • Department of Transporation (DT), New Brunswick, Kanada. 2007. Nebezpečí… moose: chraňte se a ochraňte svou rodinu před srážkami los-vozidlo Nové Brunswick ministerstvo dopravy. Načteno 8. března 2008.
  • Flexner, S. B. 1987. Náhodný dům slovník anglického jazyka. New York: Náhodný dům. ISBN 0394500504
  • Červený seznam ohrožených druhů IUCN (IUCNTS). 2007. Alces alces Informace o druhu. Načteno 8. března 2008.
  • Landskrona Slott (LS). 2007. Tycho Brahe nos a příběh jeho mazlíčka Landskrona Slott. Načteno 8. března 2008.
  • Moose ve městě (MC). 2007. Moose ve městě Z ničeho nic. Načteno 8. března 2008.
  • Nature Works (NW). 2007. Moose, Alces alces Příroda. Načteno 8. března 2008.
  • Oldham, S. 2005. Vlasy odstěhují Novozélandskou moose z říše Nessie Nový Zéland Herald. 6. října 2005. Načteno 8. března 2008.
  • Přírodní park Salmonier (SNP). 2007. Různé informace o losech, Alces alces Přírodní park Salmonier. Načteno 8. března 2008.
  • Švédský národní institut pro výzkum silnic a dopravy (SNRTRI). 2004. Severský silniční a dopravní výzkum: Vyhodnocení moose figuríny moose II s ohledem na pokyny pro spotřebitele Švédský národní výzkumný ústav silniční a dopravní. Načteno 8. března 2008.

Pin
Send
Share
Send