Pin
Send
Share
Send


Alan Stewart Paton (11. ledna 1903 - 12. dubna 1988) byl jihoafrický autor, který si dnes nejlépe připomíná svůj jedinečně dojemný román Cry, milovaná země, který účinně reagoval na složité problémy rasových a etnických předsudků a upozornil na globální napětí politické napětí a nespravedlnost Jižní Afriky v polovině dvacátého století. Patonův román, psaný v rytmické próze úzce modelované podle jazyka Bible krále Jakuba, je považován za jeden z vrcholů jihoafrické literatury a za jeden z nejcitověji silnějších románů dvacátého století. Paton je nepopiratelně jedním z nejuznávanějších ze všech politicky a morálně vědomých spisovatelů a jeho odkaz pokračuje ve formování kulturního a literárního vývoje Jižní Afriky.

Život

Paton se narodil v Pietermaritzburgu, KwaZulu-Natalu, synovi malého úředníka. Poté, co navštěvoval Maritzburg vysokou školu, studoval bakalářský titul na University of Natal v jeho rodném městě, následovaný diplomem ve vzdělání. Po ukončení studia vyučoval na střední škole v Ixopu, kde potkal svou první manželku Dorrie. Brzy po jeho manželství se spolu s Dorrie přestěhovali do jiné školy zpět v Pietermaritzburgu.

Od roku 1938 do roku 1945 byl Paton hlavním ředitelem Reformatáře Diepkloof pro mladé pachatele. Během svého funkčního období zde zaváděl kontroverzně progresivní reformy, aby ve své víře vytvořil podmínky, v nichž by děti z nebezpečného prostředí byly motivovány k tomu, aby se staly produktivními občany. Nejvýznamnější z nich byla politika otevřených kolejí, politika pracovních povolení a politika domácí návštěvy, což umožnilo chlapcům, kteří se zajímali o reformaci, postupně dosáhnout svobody, a to včetně pobytu mimo zařízení. Je pozoruhodné, že z více než 10 000 chlapců, kteří byli v Reformatoři během Patonových let v Diepkloofu, se pokusilo o útěk méně než jedno procento.

Paton dobrovolně sloužil během druhé světové války, ale byl odmítnut. Během této doby se vydal na vlastní náklady na výlet do nápravných zařízení po celém světě. Procestoval Skandinávii, Anglii, kontinentální Evropu a Spojené státy americké. Během svého působení v Norsku začal pracovat na svém prvním a nejslavnějším románu, Cry, milovaná země, který dokončil během své cesty a dokončil ji na Štědrý den v San Franciscu v roce 1946. Tam se setkal s Aubreyem a Marigoldem Burnsem, kteří si přečetli jeho rukopis a našli pro něj vydavatele.

V roce 1953 Paton založil Jihoafrickou liberální stranu, která bojovala proti zákonům o apartheidu zavedených národní stranou. On zůstal prezidentem SALP až do jeho nuceného rozpuštění apartheidovým režimem, kvůli tomu, že jeho členové zahrnovali černou i bílou. Byl známý pro svou pokojnou opozici vůči apartheidovému systému. Po jeho nuceném odchodu do důchodu z politiky odešel Paton na kopec Botha, kde žil pokojně až do své smrti.

Funguje

Cry The milovaná země

Cry, milovaná země je Patonův první román a je široce považován za jeho mistrovské dílo. Poprvé byl publikován v New Yorku v roce 1948 Charlesem Scribnerovými syny a v Londýně Jonathan Cape. Je to příběh Stephena Kumala, černého anglikánského kněze z venkovského města Natal, a jeho hledání jeho syna Absaloma v Johannesburgu. Kromě toho, že se jedná o mocný příběh otců a synů, Cry, milovaná země je také hlubokou alegorií základních napětí a problémů jižní Afriky jako celku.

Shrnutí spiknutí

Varování spoileru: Následují spiknutí a / nebo detaily konce.

Román se otevírá ve vesnici Ndotsheni, kde černý pastor, Stephen Kumalo, obdrží dopis od kněze Theofilus Msimangu v Johannesburgu. Msimangu naléhá na Kumalo, aby přišel do města, aby pomohl své sestře Gertrude, která je nemocná. Kumalo jde do Johannesburgu, aby pomohl Gertrudovi a našel svého syna Absaloma, který odešel do města hledat Gertrudu, ale nikdy se nevrátil domů. Po příchodu do Johannesburgu se Kumalo dozví, že Gertrude zahájila prostituci a nyní pil hodně. Gertrude souhlasí s návratem do Ndotsheni se svým mladým synem.

Kumalo se pustí do hledání svého syna, když poprvé uviděl svého bratra Johna, tesaře, který se zapojil do politiky Jižní Afriky. Kumalo a Msimangu se vydávají za Absalomovou stezkou, aby zjistili, že Absalom byl v reformátoru a impregnoval mladou ženu. Krátce nato se Kumalo dozví, že jeho syn byl zatčen za vraždu Arthura Jarvisa, bílého aktivistu pro rasovou spravedlnost a syna Kumalo souseda, Jamese Jarvisa.

Jarvis se dozví o smrti svého syna a přijde se svou rodinou do Johannesburgu. Jarvis a jeho syn byli vzdálení a nyní James Jarvis hledá jeho syna skrze jeho spisy. Prostřednictvím čtení jeho synovy eseje se Jarvis rozhodne zahájit práci svého syna jménem černochů Jihoafrické republiky.

Absalom je odsouzen k smrti za vraždu Arthura Jarvisa. Než se jeho otec vrátí do Ndotsheni, oženil se Absalom s dívkou, kterou impregnoval, a ona se připojí k rodině Kumalo. Kumalo se vrací se svou vesnicí a synovcem do své vesnice a zjistil, že Gertrude utekla v noci před jejich odjezdem.

Zpět v Ndotsheni provádí Kumalo marnou návštěvu náčelníka kmene, aby prodiskutoval změny, které musí být provedeny, aby pomohl neúrodné vesnici. Pomoc však dorazí, když se Jarvis zapojí do práce. Zajistí výstavbu přehrady a najme zemědělského demonstranta, který zavede nové způsoby hospodaření.

Román končí v noci Absalomovy popravy, v níž se Kumalo modlí na úbočí hory, jak svítí údolí.

Spoilery zde končí.

Historické souvislosti

Cry, milovaná země byl napsán před zavedením politického systému apartheidu v Jižní Africe. Román byl vydáván v roce 1948, apartheid se stal zákonem později téhož roku.

Kritický úspěch se těšil po celém světě, s výjimkou Jižní Afriky, kde byl zakázán kvůli politicky nebezpečnému materiálu. Kniha prodala více než 15 milionů kopií po celém světě před Patonovou smrtí.

Výňatek

Cry, milovaná země, pro nenarozené dítě, které je dědicem našeho strachu. Ať nemiluje zemi příliš hluboko. Když mu voda protéká prsty, ani se nesmál příliš rád, ani příliš tichý, když zapadající slunce zčervená veld ohněm. Nedovolte mu, aby se příliš hýbal, když zpívají ptáci z jeho země, ani příliš mnoho svého srdce nedávejte na horu nebo do údolí. Ze strachu ho okradne ze všech, pokud dá příliš mnoho.

Dědictví

Alan Paton je dnes nejlépe připomínán pro svůj jedinečně dojemný román Cry, milovaná země, který účinně reagoval na složité problémy rasových a etnických předsudků a upozornil na globální napětí politické napětí a nespravedlnost Jižní Afriky v polovině dvacátého století. Patonův román, psaný v rytmické próze úzce modelované podle jazyka Bible krále Jakuba, je považován za jeden z vrcholů jihoafrické literatury a za jeden z nejcitověji silnějších románů dvacátého století. Paton je nepopiratelně jedním z nejuznávanějších ze všech politicky a morálně vědomých spisovatelů a jeho odkaz pokračuje ve formování kulturního a literárního vývoje Jižní Afriky.

Historie publikací

  • 1948, USA, Charles Scribner's Sons, prosinec 1948, vázaná kniha
  • 1949, Velká Británie, Jonathan Cape ISBN 022460578X, 1949, vázaná kniha
  • 1970, UK Penguin Modern Classics ISBN 0140012745, 1970, Paperback
  • 2000, UK Penguin Modern Classics ISBN 0141183128, 27. dubna 2000, Paperback
  • 2003, USA, Charles Scribner's Sons ISBN 0743262174, listopad 2003, brož

Bibliografie

  • Cry, milovaná země, 1948 - Itke, rakastettu maa - film 1951, režie. od Zoltana Kordy
  • Ztracené ve hvězdách, 1950 (s Maxwellem Andersonem)
  • Příliš pozdě The Phalarope, 1953 - Liian myöhään vesipääsky
  • Země a lidé jižní Afriky, 1955
  • Jižní Afrika v přechodu, 1956
  • Debbie Jdi domů, 1960
  • Příběhy z problémové země, 1961
  • Hofmeyer, 1964
  • Spono, 1965 (s Krishna Shah)
  • Dlouhý výhled, 1967
  • Nástroj vašeho míru, 1968
  • Kontakion pro vás odešel, 1969 (také: Pro odjezd)
  • Případová historie Pinky, 1972
  • Apartheid a arcibiskup: Život a časy Geoffrey Claytona, arcibiskupa Kapského města, 1973
  • Klepání na dveře, 1975
  • Směrem k hoře, 1980
  • Ale vaše země je krásná, 1981 - Oi, miten kaunis maa
  • Cesta pokračovala: AN Autobiografie, 1988
  • Zachraňte milovanou zemi, 1989

Reference

  • Peter Alexander. Alan Paton: Biografie. Oxford: Oxford University Press, 1994. ISBN 0198112378
  • Edward Callan. Alan Paton. New York: Twayne, 1982. ISBN 0805765123
  • Edward Callan. Cry The milovaná země: studie. New York: Twayne, 1991. ISBN 0805780637

Pin
Send
Share
Send