Chci vědět všechno

Alain Resnais

Pin
Send
Share
Send


Alain Resnais (3. června 1922 - 1. března 2014) byl francouzský filmový režisér, jehož raná díla jsou často nesprávně seskupena v rámci filmového hnutí Nová vlna nebo Nouvelle Vague. Ačkoli on měl dlouhou a plodnou kariéru, Resnais je nejlépe známý mezinárodně pro čtyři jeho předchozích prací: Noc a mlha (1955), Hirošima Mon Amour (1959), L'Année Dernière à Marienbad (loni v Marienbadu) (1961) a La Guerre est finie (1966).

Kariéra

Alain Resnais se narodil ve Vannes ve Francii a byl vysoce oceňován ve své rodné zemi a některými mezinárodními cinefily. Po dokončení studia na filmových studiích začal natáčet v polovině 40. let L'Institut hautes études cinématographiques. Během této doby natočil několik krátkých filmů, například Guernica (1950), na základě Picasso malby a města a bitvy, která jej inspirovala. Jeho klíčový krátký Noc a mlha (1955) byl jedním z prvních dokumentů o nacistickém holocaustu proti Židům. Resnais se rozhodl nepřímo přistupovat k tomuto tématu, protože cítil, že nadměrné příšerné zobrazení může holocaust svým divákům zdát neskutečným a nepochopitelným. Místo toho se rozhodl natočit prázdné koncentrační tábory, které se objevily v devadesátých letech, a vyhnul se použití sériových záběrů skutečného holocaustu až do samého konce filmu. Forma filmu byla v té době revoluční a od té doby byla mnohokrát napodobena. Ve skutečnosti jde o Resnaisův film oeuvre je známá tím, že zpochybňuje hranice a předpoklady toho, o čem je nebo by měl být film.

Nejslavnější celovečerní filmy Resnais také využívají inovativní techniky k prozkoumání subjektivity paměti při řešení minulého násilí a hrůz. Dokončil svůj první celovečerní film, Hirošima, Mon Amour, vychází z románu Marguerite Durase z roku 1959. Jedná se o romantické drama o mladé francouzské herečce, která se objevuje v protiválečném filmu v troskách a rekonstrukcích města Hirošima v Japonsku. Rychle začne krátkou nestabilní aféru s japonským architektem. Tato aféra odhaluje politické a kulturní napětí, které je základem i jejich nejosobnějších zkušeností a vzpomínek. Film využil průkopnické využití tehdy inovativních vzpomínek k prozkoumání jejích potlačených vzpomínek na německého milence zabitého ve druhé světové válce a následného ponížení a zajetí, které na ni uvalila její rodina. Tento film byl pro Resnais velkým úspěchem, získal mezinárodní slávu a upevnil jeho místo ve francouzské filmové historii.

V roce 1960 dokončil Resnais svou další světoznámou klasiku, Minulý rok v Mariánských Lázních, ve spolupráci s spisovatelem / filmařem Alainem Robbe-Grilletem. Film se týká muže známého pouze jako X, který potká ženu jménem A ve staromódním evropském letovisku a pokouší se ji přesvědčit, že se tam jednou setkali jako milenky. V tomto filmu Resnais vzal jeho zkoumání subjektivní paměti na šokující experimentální délky a vytvořil nestabilní realitu, která se plynule posouvá spolu s vnímáním jejích postav. Jak se X pokouší předat A své vzpomínky na ně Vynález Morel. Film zůstává kontroverzní; mnoho kritiků to vítá jako jednu z výšin světové kinematografie, ale bylo také odsouzeno jako přehnané, přehnané a nudné kousky otřesů, které jejich neúnavně pseudo intelektuální učitelé uvrhli na nic netušící studenty filmu.

Mezi další významné filmy Rsenais patří Le Chant du Styrène, průmyslový film o styrenovém termoplastu, který byl uveden do provozu Société Pechiney pro ilustraci rozmanitosti a všestrannosti jejich produktu; Muriel ou Le Temps d'un Retour, v hlavní roli herečka Delphine Seyrig, vizuální popis účinků války na životy tří emocionálně zjizvených přeživších; a La Guerre est finie, s hercem Yvesem Montandem a herečkou Ingrid Thulinovou, týkající se života a činností světově unaveného operátora kariérového odporu.

Resnais byl současník, ale ve skutečnosti nebyl členem francouzské nové vlny, skupiny kritiků, kteří se stali filmovými tvůrci a vyšli z časopisu. Les cahiers du cinéma, včetně François Truffaut a Jean-Luc Godard. Přesněji řečeno, Resnais patřila k filmařské a literární komunitě Levé banky, mezi které patřili Agnès Varda, Jacques Demy a další filmaři a autoři se zavázáním k modernismu a malým dluhům amerického filmu.

Resnais pravidelně pracoval v 60. a 70. letech. Přestože není nijak plodný, dosáhl však velkého úspěchu. V 80. letech zažil zklamání po kritickém selhání několika filmů. S Kouření / zákaz kouření (1993), opět dosáhl mezinárodního kritického a obchodního úspěchu.

Resnais zůstal aktivní do svých osmdesátých let a vytvářel více filmového výstupu. To zahrnovalo jeho práci Coeurs (2006, známý jako Soukromé obavy na veřejných místech v Severní Americe). Ve svých posledních dvou filmech Resnais znovu čerpal svůj zdrojový materiál z divadla. Vous n'avez encore rien vu (Nic jste zatím neviděli!, 2012) byl upraven ze dvou her Jean Anouilh. Film byl uveden v soutěži o Palme d'Or na filmovém festivalu v Cannes v roce 2012. Aimer, Boire et chanter (2014) byl v tomto případě třetím filmem, který Resnais upravil z hry Alana Ayckbourna Život Riley. Tři týdny před Resnaisovou smrtí získal film premiéru v soutěžní sekci 64. berlínského mezinárodního filmového festivalu v únoru 2014, kde získal cenu Silver Bear „za celovečerní film, který otevírá nové perspektivy“. V době jeho smrti připravoval Resnais další projekt Ayckbourn založený na hře 2013 Přílety a odlety.

Osobní život

Resnais se oženil s Florence Malraux (jediná dcera pozdního francouzského autora a státníka André Malraux). Jeho druhou manželkou byla Sabine Azéma, která působila ve většině svých filmů od roku 1983; oni byli oddáni v anglickém městě Scarborough v roce 1998.

Alain Resnais zemřel v Paříži 1. března 2014; byl pohřben na hřbitově v Montparnasse.

Spolupracovníci

Mnoho z Renaisových filmů bylo produkováno Anatole Daumanem a Argos Filmsem, kteří také produkovali filmy pro další tvůrce filmů z Levé banky, jako je Chris Marker. On byl také známý pro jeho spolupráci s literárními osobnostmi takový jako Alain Robbe-Grillet a Marguerite Duras. V pozdějších filmech se Resnais odklonil od zjevně politických témat některých

Dědictví

Ačkoli to není tak známé jako François Truffaut a Jean-Luc Godard - ústřední členové francouzské nové vlny - a jejich filmy, Alain Resnais je oceněn mezinárodními „kinestaty“ a nejlepší z jeho filmů se staly součástí kánonu světa kino. Podle internetové filmové databáze byl nominován na cenu BAFTA a obdržel čtyřicet dalších dalších cen a dvacet jedna nominací. Studenti filmu všude pokračují v prohlížení a studiu Renaisových Noc a mlha, Hirošima mon amour, Minulý rok v Mariánských Lázních, La Guerre est finie, a další. Jeho filmy se často nazývají „časem vzdorující“, „oslnivé experimenty“, „choreografický okamžik mimo čas“, „snovými kadencemi, zmrzlými tabulkami a destilovanou surrealistickou poezií“ a říká se, že „překonávají realitu“.

Ocenění

  • Prix ​​Jean Vigo v letech 1954 a 1956
  • Silver Lion na filmovém festivalu v Benátkách 2006 pro Coeurs (aka Soukromé obavy na veřejných místech).

Filmografie

  • L'aventure de Guy (1936)
  • Schéma d'une identifikace (1946)
  • Ouvert nalít věc d'inventaire (1946)
  • Visite à Oscar Dominguez (1947)
  • Visite à Lucien Coutaud (1947)
  • Visite à Hans Hartnung (1947)
  • Visite à Félix Labisse (1947)
  • Visite à César Doméla (1947)
  • Van Gogh (16 mm) (1947)
  • Portrét d'Henri Goetz (1947)
  • Le lait Nestlé (1947)
  • Journée naturelle (1947)
  • La bague (1947)
  • L'alcool út (1947) (jako Alzin Rezarail)
  • Van Gogh (35 mm) (1948)
  • Malfray (1948)
  • Les jardins de Paris (1948)
  • Châteaux de France (1948)
  • Guernica (1950 / I)
  • Gauguin (1950)
  • Pictura (1952)
  • Les sochy meurent aussi (1953)
  • Noc a mlha (1955)
  • Toute la mémoire du monde (1956)
  • Le mystère de l'atelier quinze (1957)
  • Le chant du Styrène (1958)
  • Hirošima mon amour (1959)
  • L'année dernière à Marienbad (Minulý rok v Mariánských Lázních) (1961)
  • Muriel ou Le temps d'un retour (1963)
  • La Guerre est finie (1966)
  • Loin du Vietnam (1967)
  • Je t'aime, je t'aime (1968)
  • Cinétracts (1968)
  • L'an 01 (1973) (scény z New Yorku)
  • Stavisky (1974)
  • Prozřetelnost (1977)
  • Mon oncle d'Amérique (1980)
  • La vie est un roman (1983)
  • L'amour à mort (1984)
  • Mélo (1986)
  • Chci jít domů (1989)
  • Contre l'oubli (1991)
  • Gershwin (1992)
  • Kouření / zákaz kouření (1993)
  • Na connaît la chanson (1997)
  • Pas sur la bouche (2003)
  • Cœurs (2006)
  • Les Herbes folles (Divoká tráva) (2009)
  • Vous n'avez encore rien vu (Nic jste zatím neviděli!) (2012)
  • Aimer, Boire et chanter (Život Riley) (2014)

Reference

  • Kreidl, John Francis. Alain Resnais. Boston: Twayne Publishers, 1977. ISBN 0805792562.
  • Monako, Jamesi. Alain Resnais. New York: 0xford University Press, 1979. ISBN 9780195200379.
  • Wilson, Emma. Alain Resnais. Manchester: Manchester University Press, 2006. ISBN 0719064066.

Externí odkazy

Všechny odkazy byly načteny 23. února 2016.

  • Alain Resnais v internetové filmové databázi
  • Filmař: Alain Resnais
  • Rozhovor na filmovém festivalu v Benátkách s Cœurs
  • Analýza několika filmů Resnais
  • Hirošima mon amour Esej
  • Noc a mlha Eseje

Pin
Send
Share
Send