Pin
Send
Share
Send


Sob, známý jako karibů když divoký v severní Americe, být arktický a subarktický jelen (Rangifer tarandus), podobný losu a charakterizovaný tím, že je jediným jelenem, ve kterém oba samci a ženy mají parohy. Rangifer trarandus má cirumpolární rozšíření, které se nachází v severních oblastech (tundra a severní lesy) Eurasie (Skandinávie na Sibiři) a v Severní Americe. Sobi i karibu jsou stejnými druhy, ale polodomestikovaní, domestikovaní a divokí členové v Eurasii a domestikovaní členové v Severní Americe jsou známí jako sobi, zatímco divokí členové nalezení v Severní Americe jsou známí jako karibou. Jsou vysoce stěhovaví a cestují ve velkých stádech mezi letním a zimním rozsahem.

Existuje několik uznávaných poddruhů karibu.

Caribou nabízí nespočet hodnot pro ekosystém a lidi. Jsou nedílnou součástí potravinových řetězců v severním podnebí, konzumují takové potraviny, jako jsou lišejníky, listy a trávy, a poskytují jídlo dravcům, jako jsou vlci, vlkodlaci, rysi a medvědi. Pro lidi jsou nedílnou součástí lovu po desítky tisíc let a jsou domestikováni a chováni pro maso, kůže, parohy, mléko a dopravu. Byly ekonomicky důležité pro všechny cirumpolární národy.

Popis

Sobí parohy rostou každý rok znovu pod vrstvou srsti zvané samet. Tento sob v současné době ztrácí sametovou vrstvu na jednom ze svých parohů.

Jako jelen jsou caribou / sobi členy Cervidae rodina řádu Artiodactyla, nebo kocourci kopytní, se dvěma velkými a dvěma malými kopyty na každé noze.

Jeleni se liší od ostatních kopytníků v tom, že téměř všechny druhy mají parohy; ostatní přežvýkavci mají rohy. Parohy se skládají z kostnatých výrůstků z hlavy bez zakrytí keratinem, jak se vyskytuje u pravých rohů. Parohy se vyvíjejí každý rok, obvykle v létě. Samci a pouze samci většiny druhů jelenů vyvíjejí parohy, s výjimkou karibu (sobů), ve kterém samice mají také parohy. První pár parohů mladých babek vyrůstá ze dvou drobných hrbolků na hlavě, které měli od narození. Každý rok rostou parohy zabalené do silné vrstvy kůže bohaté na krev zvané „samet“ a zůstávají tak, dokud není kost uvnitř tvrdá; později samet je kůlna. Během období páření babky používají své parohy k vzájemnému boji za příležitost přilákat kamarády v daném stádu. Parohy jsou také považovány za to, že samce přitahují samice tím, že vykazují vyzrálost a dobré zdraví. Někdy po období páření parohy odpadnou a jelen je bez parohu až do příštího léta. Ve skandinávské odrůdě nebo sobi parohy pro staré samce v prosinci padají, pro mladé samce brzy na jaře a pro ženy v létě. Parohy mají obvykle dvě oddělené skupiny bodů, dolní a horní.

Hmotnost ženy se pohybuje mezi 60 a 170 kg (132-375 lb). U některých poddruhů je muž pouze o něco větší; u jiných může samec vážit až 300 kg (661 liber). Domestikovaný sob je kratší a silnější než jejich divoký protějšek. Karibu Severní Ameriky může běžet rychlostí až 80 km / h (50 MPH) a může ročně cestovat 5 000 km (3 000 mil).

Jako členové podřádu Ruminantia jsou jeleni přežvýkavci; to je, oni tráví jejich jídlo ve dvou krocích, nejprve tím, že jedí surový materiál a regurgitating pološtěpenou formu známý jako cud, pak tím, že jedí cud, proces volal ruminating. Mezi další přežvýkavce patří dobytek, kozy, bizony a antilopy, jakož i velbloudi a lamy. Sobi mají čtyřkomorový žaludek.

Sobi (caribou) jedí hlavně lišejníky v zimě, zejména sobí mech. Také však jedí listy vrb a bříz, ale i ostřice a trávy. Existují důkazy, které naznačují, že příležitostně se budou živit také lemmingy (Robinson 2007), arktickými znaky a ptačí vejce (Anand-Wheeler 2002).

Členové Rangifer trarandus mají specializované nosy s nosními turbinátovými kostmi, které dramaticky zvětšují povrchovou plochu nosních dír. Přicházející studený vzduch se před vstupem do plic zahřívá tělesným teplem zvířete a voda z kondenzovaného vzduchu kondenzuje a zachycuje se před vydechnutím dechového jelena. To je užitečné pro zvlhčení suchého přiváděného vzduchu a případně jeho absorpci do krve přes sliznice.

Kopyta Caribou se přizpůsobují sezóně: ​​V létě, kdy je tundra měkká a mokrá, se chodidla stávají houbou a poskytují extra trakci. V zimě se polštářky smršťují a utahují, čímž se odhalí okraj kopyta, který se prořízne do ledu a sněhového sněhu, aby se zabránilo sklouznutí zvířete. To jim také umožňuje kopat dolů. V zimě masité polštářky na těchto prstech rostou déle a tvoří pevný, rohovitý okraj. Caribou používá tyto velké kopyta s ostrými hranami, aby se kopala sněhem a odkryla lišejníky, které je v zimních měsících udržují. Biologové nazývají tuto aktivitu „kráterem“ kvůli kráterovité dutině, kterou kopyta karibou odcházejí ve sněhu “(Rodden et al.).

Kabát karibou (sobů) má dvě vrstvy srsti, hustou vlněnou podsadu a delší srst, která se skládá z dutých, vzduchem plněných vlasů. Karibu nebo sobí plave snadno a rychle; migrující stáda neváhají plavat přes velké jezero nebo širokou řeku.

Ve volné přírodě většina členů Rangifer trarandus migrují ve velkých stádech mezi jejich porodním stanovištěm a zimním stanovištěm. Jejich široká kopyta pomáhají zvířatům pohybovat se sněhem a tundrou; pomáhají také pohonu zvířete, když plave. Muži se obvykle oddělí od skupiny a stanou se osamělí, zatímco zbývající stádo se skládá převážně ze žen, obvykle z matriarchátu.

Místo výskytu

Nejjižnější sob: jihoorgiánský sob se sametem pokrytými parohy.

Sob je rozmístěn po celé řadě severních lokalit. Sobi se nacházejí v severní Skandinávii; ve společnosti Spitsbergen; v evropských částech Ruska, včetně severního Ruska a Novaya Zemlya; v asijských částech Ruska; severní Mongolsko; severovýchodní Čína do Tichého oceánu. V roce 1952 byly sobi znovu zavedeny do Skotska, protože přírodní populace zanikla, pravděpodobně v desátém století. Karibu (známý jako sob v Evropě a Eureasii) se nachází v Severní Americe v Kanadě a na Aljašce a v Grónsku. Až do počátku devatenáctého století se stále vyskytovalo v jižním Idahu (Nowak 1999).

Domestikovaný sob se většinou vyskytuje v severní Skandinávii a Rusku a divoký sob se většinou vyskytuje v Norsku, Severní Americe, Grónsku a na Islandu (kde byli lidmi představeni v osmnáctém století). Poslední divoký sob v Evropě se nachází v částech jižního Norska. Jižní hranice přirozeného výběhu druhu je přibližně na 62 ° severní šířky.

Několik sobů z Norska bylo představeno na jihoatlantický ostrov Jižní Georgie začátkem dvacátého století. Dnes zde stále prosperují dvě různá stáda, trvale oddělená ledovci. Jejich celkový počet není více než několik tisíc.

Poddruh

Stádo neúrodných Caribou na řece Thelon
  • Woodland Caribou (R. tarandus caribou), nebo lesní caribou, jednou nalezený v severoamerické tajze (boreal forest) od Aljašky po Newfoundland a Labrador a až na jih jako Nová Anglie a Washington. Woodland Caribou zmizel z většiny svého původního jižního pohoří a je považován za „ohrožený“ tam, kde zůstal, s pozoruhodnou výjimkou migračního Woodland Caribou v severním Quebeku a Labradoru v Kanadě. Název okresu Cariboo ve střední Britské Kolumbii se týká jejich kdysi velkého počtu, ale v minulém století z této oblasti téměř zmizeli. Stádo je chráněno v pohoří Caribou v Albertě.
  • Arktický sob (R. tarandus eogroenlandicus), zaniklý poddruh nalezený do roku 1900 ve východním Grónsku.
  • Finský lesní sob (R. tarandus fennicus), nachází se ve volné přírodě pouze ve dvou oblastech poloostrova Fennoscandia severní Evropy, ve finské / ruské Karélii, a malé populace ve středním jižním Finsku. Populace Karélie sahá daleko do Ruska; zatím zůstává otevřenou otázkou, zda jsou sobi dále na východ R. t. fennicus také.
  • Porcupine caribou, nebo Grant's Caribou, (R. tarandus granti) které se nacházejí na Aljašce, na Yukonu a na severozápadě v Kanadě.
  • Neplodná Caribou (R. tarandus groenlandicus), nachází se v Nunavutu a severozápadních teritoriích Kanady a v západním Grónsku.
  • Peary Caribou (R. tarandus pearyi), nachází se na severních ostrovech Nunavutu a severozápadních teritoriích Kanady.
  • Svalbard Reindeer (R. tarandus platyrhynchus), nalezený na norských Svalbardských ostrovech, je nejmenším poddruhem sobů.
  • Hora / divoký sob (R. tarandus tarandus), nalezený v arktické tundře Eurasie, včetně poloostrova Fennoscandia severní Evropy.
  • Karibské ostrovy Queen Charlotte Islands (R. tarandus dawsoni) je zaniklý poddruh, který kdysi žil na Grahamově ostrově v Britské Kolumbii v Kanadě.

Populace

Stádo Caribou v Arctic National Wildlife Refuge

Na Aljašce žije asi milion karibou a srovnatelné číslo žije v severní Kanadě.

Odhaduje se, že v Eurasii je pět milionů sobů, převážně polodomestikovaných. Poslední zbývající evropská stáda genetického divokého soba (poddruhu tarandus) se nacházejí ve středním Norsku, zejména v hornatých oblastech národního parku Rondane, Dovrefjell-Sunndalsfjella (viz Národní park Dovrefjell-Sunndalsfjella), Hardangervidda a Setesdalsheiene. Genetická analýza to ukázala a že sob v Rondane a Dovrefjell pochází z Beringie, ostatní divoké norské soby jsou evropského původu a v různé míře se křížili s domestikovanými soby, sobi v Hardangerviddě a Setesdalsheiane pouze v omezené míře. Některé oblasti, například Filefjell, mají populace sobů, které byly v minulosti hnány, ale nyní zůstávají volné. Skandinávský domestikovaný sob má být směsí dvou poddruhů tarandus a fennicus-mountain a finský lesní sob.

Nemoci a hrozby

Zvědavý divoký karibu na jihozápadní Aljašce

Mezi přirozené hrozby sobů patří laviny a predátoři, jako jsou vlci, vlci, rysi a medvědi. Je možné vidět, že zlaté orly zabíjejí telata do 1/2 roku pomocí svých drápů k propíchnutí plic.

Mezi parazity patří bojové mouchy, komáři, klíšťata a mušky z nosu. Škrkavky, tasemnice (NLA 2004), meningealni červi (Paralaphostrongylus tenius), a sarkocystis může také postihnout sobů. V některých kanadských provinciích jsou karibu obyčejně infikovány obří jaterní motolicí, Fascioloides magna (Pybus 2001).

Mezi nemoci patří brucelóza, hniloba nohy a keratitida (bílé oko, infekce oka) a sarkocystóza.

Divoký sob je považován za velmi zranitelný lidským narušením, zejména za poslední dva měsíce před a během období otelení koncem května. (To se v různých oblastech liší několik týdnů.)

V Kanadě je lesní karibou ohrožena rozsáhlá těžba dřeva. Protože karibu potřebuje přežít boreální les, zničení tohoto stanoviště vystavilo toto zvíře riziku vyhynutí. Lesní cesty a lesní cesty také přitahují jeleny (a jelení nemoci) a losy, což přináší dravce, jako jsou lovci, vlci a medvědi. V květnu 2002 kanadský zákon o druzích v ohrožení uvedl ohroženou populaci Atlantic-Gaspésie v Woodland Caribou.

Sob a lidé

Lov

Lov sobů lidmi má velmi dlouhou historii a karibu / divoký sob "může být také druhem jednoho největšího významu v celé antropologické literatuře o lovu" (Burch 1972). Pro lidi v mnoha severních boreálních lesech a regionech tundry v Severní Americe a Eurasii byl tento druh velmi důležitým zdrojem, přičemž lidé záviseli na karibu / sobovi začínajícím ve středním pleistocénu (Burch 1972). Tato závislost není jen v časovém rozpětí desítek tisíc let, ale také v ohromné ​​zeměpisné oblasti (Burch 1972).

Lidé začali lovit soby v období mesolitu a neolitu a lidé jsou dnes v mnoha oblastech hlavním predátorem. Norsko a Grónsko mají nepřetržité tradice lovu divokých sobů od doby ledové až do současnosti. V nezalesněných horách středního Norska, jako je Jotunheimen, je stále možné najít zbytky kamenných chytacích jám, vodicích plotů a lukových opěr, postavených speciálně pro lov sobů. Lze je s jistotou datovat do období stěhování (300 až 700 C.E. v Evropě), i když není pravděpodobné, že by se používaly od doby kamenné.

V nepřítomnosti dalších velkých predátorů ve významných populacích je lov dnes nezbytným prostředkem kontroly populací, aby se zabránilo nadměrnému pastvě a nakonec hromadné smrti hladováním. Norsko se nyní připravuje o nominaci na místo světového dědictví pro oblasti se stopami a tradicemi lovu sobů ve středním Sørlandetu (jižní Norsko).

Divoké karibu se stále loví v Severní Americe a Grónsku. V tradičním životním stylu lidí Inuitů, lidí ze zemí Severní první národy, Aljašských domorodců a Kalaallitů z Grónska je karibu důležitým zdrojem jídla, oblečení, přístřeší a nástrojů.

Sobí chov

Dojení sobů v devatenáctém století

Sobí byli po staletí hnáni několika lidmi Arktidy, včetně Sami a Nenetů. Jsou chováni pro své maso, kůže, parohy a (zejména dříve) také pro mléko a přepravu. Sobi se nepovažují za plně domestikovaní, protože se obecně pohybují na pastvinách zdarma. V tradičním kočovném pasení se pastevci sobů stěhují se svými stády mezi pobřežními a vnitrozemskými oblastmi podle každoroční migrační trasy a stáda jsou velmi pečlivá. Sobi však nikdy nebyli chováni v zajetí, i když byli zkrocení pro dojení i pro použití jako suchá zvířata nebo zvířata s břemenem.

Použití sobů jako polodomestikovaného hospodářského zvířete na Aljašce bylo zavedeno koncem roku 1800 Sheldonem Jacksonem jako prostředkem k zajištění obživy původních obyvatel.

Ekonomika

Sob má (nebo měl) důležitou ekonomickou roli pro všechny cirumpolární národy, včetně Sami, Nenets, Khants, Evenků, Yukaghirů, Chukchi a Koryaků v Eurasii. Předpokládá se, že domestikace začala mezi dobou bronzovou a železnou. Majitelé sibiřských jelenů také používají sobů k jízdě. (Sibiřský sob je větší než jejich skandinávští příbuzní.) Pro chovatele může jediný majitel vlastnit stovky nebo dokonce tisíce zvířat. Počty ruských pastevců se od pádu Sovětského svazu drasticky snížily. Kožešina a maso se prodávají, což je důležitý zdroj příjmů. Sob se na Aljašku představil koncem devatenáctého století, kde se zde prolínali s rodnými poddruhy karibu. Pastevci sobů na poloostrově Seward zaznamenali během svých migrací během chovu zvířat (například vlků) značné ztráty ve svých stádech.

Sobí maso je oblíbené ve skandinávských zemích. Sobí masové kuličky se prodávají v konzervách. Sobí sautéed je nejznámější jídlo v Laponsku. Na Aljašce se sobí klobása prodává místně do supermarketů a obchodů s potravinami.

Sobí paroh je v prášku a prodává se jako afrodiziakální a výživový nebo léčivý doplněk na asijské trhy.

V historii

První písemný popis sobů je v Juliusovi Caesarovi Commentarii de Bello Gallico (kapitola 6.26), z prvního století B.C.E ... Zde je popsáno:

Tam je vůl ve tvaru jelena. Uprostřed čela roste mezi ušima jediný roh, vyšší a rovnější než zvířecí rohy, které známe. Nahoře se tento roh rozprostírá jako dlaň nebo větve stromu. Samice mají stejnou formu jako samci a jejich rohy mají stejný tvar a velikost.

Reference

  • Anand-Wheeler, I. 2002. Zemští savci Nunavutu. Iqaluit: Odbor udržitelného rozvoje, Nunavut. ISBN 1553250354
  • Burch, E. S. 1972. Karibu / divoký sob jako lidský zdroj. Americká antika 37(3): 339-368.
  • Skupina jelenů. 1996. Rangifer Tarandus. 2006 IUCN Červený seznam ohrožených druhů. Načteno 28. listopadu 2007.
  • Zemědělství Newfoundland a Labrador (NLA). 2004. Paraziti karibou (3): cysty pásomnice. Zemědělství Newfoundland a Labrador. Načteno 28. listopadu 2007.
  • Nowak, R. M. 1999. Walkerovi savci světa. Johns Hopkins University Press. ISBN 0801857899
  • Pybus, M. J. 2001. Jaterní motolice. Strany 121-149 ve W. M. Samuel, A. A. Kocan, M. J. Pybus a J. W. Davis (eds.). Parazitární nemoci u divokých savců, Iowa City: Iowa State Press. ISBN 081382978X
  • Robinson, J. B. 2007. Lov snů: Caribou v pohybu. Field & Stream. Načteno 28. listopadu 2007.
  • Rodden, R., D. Talarico a K. Madsen. n.d. Projekt Caribou: Průvodce pedagogem po divokém karibu Severní Ameriky. Projekt Caribou. Načteno 28. listopadu 2007.

Externí odkazy

Všechny odkazy byly načteny 11. ledna 2017.

  • Přizpůsobení životu v Arktidě.

Pin
Send
Share
Send