Pin
Send
Share
Send


Kolibřík je obecný název pro kterékoli z ptáků striktně nového světa, které tvoří čeleď Trochilidae, charakterizovaný malou velikostí, často brilantními barvami u mužů, štíhlým účtem a schopností vznášet se a rychle bít křídla. Existuje více než 300 druhů kolibříků.

Kolibříci jsou nejmenší ze všech známých ptáků. Oni jsou pozoruhodní pro jejich schopnost se vznášet ve vzduchu tím, že rychle mává křídly až 80 krát za sekundu (v závislosti na druhu). Jsou schopni udržet vznášející se a jsou jedinými ptáky, kteří jsou schopni letět vzad (Ridingly et al. 2001) nebo svisle, a udržet si svou polohu v polovině letu při pití z květů květů. Kolibříci jsou jmenováni pro charakteristický bzučivý zvuk vydávaný jejich křídly.

Samci často mají úžasně krásné duhové peří, které pokrývá celou škálu barev od červené a žluté po zelenou a indigo. Pozoruhodné je jejich zbarvení, které jim někteří označovali jako „létající klenoty“.

Kolibříci přitahují mnoho druhů květin, včetně garnátů, balzámů, heliconia, motýlů, ibišků, bromeliadů, kanár, verbenů, zimolezů, salvií, pentas, fuchsií a penstemonů. Často se uvádí, že jsou přitahovány zejména červenými a žlutými květy. Živí se nektarem těchto rostlin a jsou důležitými opylovači, zejména květů s hlubokým hrdlem. Mnoho druhů kolibříků také jedí hmyz a pavouky.

Zatímco ekologicky je role kolibříků jako opylovačů a hubení hmyzu velmi důležitá, pro člověka nabízejí jinou hodnotu a pro zážitek přírody přidávají zázrak a krásu. Kolibříci jsou mistři pernatého letu s kombinací rychlosti, manévrovatelnosti a oslnivé krásy považované za nepřekonatelné jakýmkoli jiným ptákem. Vypadají jako vysokorychlostní létající smaragdy nebo rubíny, jejich schopnost zastavit se, vznášet se za letu a vzlétnout vzad je výkon, který stále ohromuje nejlepší letecké techniky.

Většina toho, co je známo o chování kolibříků, pochází z pozorování kolibříka rubínového. Toto je nejběžnější kolibřík ve východních Spojených státech.

Vzhled

Duhové zbarvení peří u kolibříka samce Anny.Kolibřík mužského pohlaví, který ukazuje, že jeho peří je dobře účinné.Kolibřík v parku Golden Gate v San Franciscu.

Kolibřík je malý pták s dlouhým, tenkým zobákem. Tento podlouhlý zobák je jednou z definujících charakteristik kolibříka, který s prodloužitelným, rozdvojeným jazykem umožňuje ptákovi živit se nektarem hluboko uvnitř květin. Dolní zobák kolibřík má také jedinečnou schopnost ohýbat se směrem dolů a vytvářet širší otvor, což usnadňuje zachycení hmyzu v ústech spíše než na špičce zobáku (Omara-Otunnu 2004).

Včelí kolibřík (Mellisuga helenae) Kuba je nejmenší pták na světě, vážící 1,8 gramu (g) ​​a měřící asi 5 centimetrů (cm). Typičtější kolibřík, například rufous kolibřík (Selasphorus rufus), váží přibližně 3 gramy a má délku 10 až 12 cm. Největší kolibřík je obří kolibřík (Patagonské gigy) peruánských And, které mohou vážit až 24 gramů a měří 21,5 cm.

Kolibříci jsou jedny z nejvýrazněji zbarvených exemplářů v celém světě ptáků. Vykazují sexuální dimorfismus, s muži jasněji zbarvenými než ženy (Camfield 2004). Mužské peří může být kovové červené, oranžové, zelené nebo modré. Někteří mají pouze duhovou čepici nebo krční záplatu, nazývanou gorget, zatímco jiní, jako je například smaragd měděný, jsou úplně duhoví (Roberson 2006).

Rozsah

Kolibřík hnízdo se dvěma kuřaty v Santa Monica v Kalifornii.

Kolibříci se vyskytují pouze v Americe, od jižní Aljašky a Kanady po Tierra del Fuego, včetně Karibiku. Většina druhů se vyskytuje v tropické střední a jižní Americe, ale několik druhů se také rozmnožuje v mírných oblastech. S výjimkou tuláků, někdy z Kuby nebo Baham, pouze stěhovavých kolibříků hřebenatých ve východní severní Americe. Kolibřík černý, jeho blízký příbuzný a další migrant, je nejrozšířenějším a nejběžnějším druhem v západních Spojených státech a Kanadě.

Migrující kolibřík s rubínovým hrdlem může nepřetržitým letem překročit úsek Mexického zálivu 500 mil, což je cesta, která se odhaduje na asi 20 hodin. Tento kolibřík, stejně jako ostatní ptáci, kteří se připravují na migraci, ukládá tuk, aby sloužil jako palivo, čímž zvyšuje jeho hmotnost až o 40–50 procent, a tím zvyšuje potenciální dobu letu ptáka (Skutch et al. 1973).

Většina kolibříků Spojených států a Kanady se během zimy na severní polokouli stěhuje do teplejšího podnebí, některé však zůstávají v nejteplejších pobřežních oblastech. Některé druhy v jižní Jižní Americe se během zimy na jižní polokouli stěhují do tropů.

Rufous kolibřík ukazuje rostoucí trend migrovat na východ v zimě do východních Spojených států, spíše než na jih do Střední Ameriky, pravděpodobně kvůli umělým krmivům poskytovaným milovníky kolibříků. V minulosti jednotlivci, kteří migrovali na východ, obvykle zemřeli, ale nyní mnozí přežijí a jejich změněný směr migrace je přenesen na jejich potomstvo. Pokud je k dispozici dostatek jídla a přístřeší, jsou překvapivě vytrvalé a schopné snášet teploty až do -4 ° F.

Reprodukční chování

Kolibřík samec rubínového s krkem dorazí na hnízdiště brzy na jaře, několik dní před samicí. Jeho příchod je načasován na otevření několika květů nesoucích nektar. Poté vytáhne své území a odvede další muže. Mnoho druhů kolibříků nezpívá a písně těch, kteří zpívají, by nebyly popisovány jako melodické. Někteří je popisovali jako klikání podobné hmyzu, chraplavé chvění nebo vysoké pískání. Ty druhy, které produkují příjemné písně, jsou v menšině. Kolibřík bělohlavý vytváří rychlou klikací píseň, kterou by někteří mohli nazvat příjemnou.

V modrohrdlý kolibřík zpívají muži i ženy. Žena má jinou píseň než samec a obvykle zpívá, když je v centimetrech od samce (Ficken et al. 2000).

Při pářícím letu kolibřík mužského rubínového hrdla létá nápadník několik metrů nad samici, která sedí na větvi blízko země. Potom se k ní ponoří dolů ve tvaru písmene J a přichází v palcích svého zamýšleného kamaráda. Opakuje to několikrát.

Většina mužských kolibříků se spojuje s více než jednou ženou a netvoří párové pouta. Muži se obvykle nepodílejí na stavbě hnízda ani na péči o mladé. Samice dělá úhledně tkané, pohárovité hnízdo, o velikosti skořápky ořechu, na větvi stromu, 1 až 70 stop nad zemí. Hnízdo může používat pavučiny, lišejníky, mechy a vlákna z hmyzu nebo rostlin. Jsou položena dvě nebo tři bílá vejce, která, i když jsou nejmenší ze všech ptačích vajec, jsou ve skutečnosti velká vzhledem k dospělé velikosti kolibříka. Inkubace trvá 14-19 dní. Ptáci opouštějí hnízdo 20-25 dní po vylíhnutí (Cassidy 1990).

Kolibřík let

Stezka probouzejících se vírů generovaných letem kolibříka. Objeveno po tréninku ptáka, který má létat skrz oblak neutrálně vznášejících se mýdlových bublin naplněných heliem a zaznamenávání proudů vzduchu v brázdě se stereofotografií (Rayner 1995).Kolibřík mezi květinami.Kolibřík mezi květinami.Kolibřík mezi květinami.

Let kolibřík byl intenzivně studován z aerodynamického hlediska. Vznášející se kolibříci byli natáčeni pomocí vysokorychlostních videokamer.

Obří křídla kolibříka bijí 8-10krát za sekundu, křídla středně velkých kolibříků bije asi 20-25krát za sekundu a nejmenší druh bije 70krát za sekundu s některými nepodloženými zprávami o rychlosti až 200krát za sekundu ( Elert 2006).

Rufous kolibřík, Selasphorus rufus, byl studován ve větrném tunelu a byl zkoumán výtah generovaný na ptačí a dolním toku ptáka. Došli k závěru, že tito ptáci produkovali 75 procent své podpory hmotnosti během poklesu a 25 procent během zvýšení. Toto zjištění ukazuje, že vznášející se kolibřík je podobný, ale odlišný od vznášejícího se hmyzu, jako jsou můry jestřábi (Warrick et al. 2005).

Kolibříci s dlouhými ocasy byli stopováni průměrnou rychlostí 25,7 km / h podél 40 metrů. Jiní zjistili, že kolibříci s rubínovým hrdlem nedokázali dosáhnout pokroku ve větrném tunelu s protivětrem 26 mph (Gill 1985), takže se zdálo, že to je jejich maximální rychlost letu.

Metabolismus

S výjimkou hmyzu mají kolibříci, kteří jsou v letu, nejvyšší metabolismus všech zvířat, což je nezbytné pro podporu rychlého tluknutí jejich křídel. Jejich srdeční frekvence může dosáhnout až 1 260 úderů za minutu, což je frekvence jednou naměřená u kolibříka modrohrdlého (Chambers 2007). Obvykle také denně konzumují v potravě více, než je jejich vlastní hmotnost, a proto musí denně navštívit stovky květin. Jsou schopny zpomalit svůj metabolismus v noci nebo kdykoli jiné jídlo není snadno dostupné. Mohou vstoupit do hibernačního stavu známého jako torpor, ve kterém srdeční frekvence zpomaluje na 50 až 180 tepů za minutu. Jejich rychlost dýchání se může také dramaticky zpomalit.

Systematika a evoluce

Kolibříci (čeleď Trochilidae) byli tradičně zařazeni do řádu Apodiformes, který také obsahuje swifts. V taxonomii Sibley-Ahlquist jsou kolibříci odděleni jako nový řád, Trochiliformes, ale to není dobře podloženo důkazy.

Křídla kolibříků jsou dutá a křehká, což ztěžuje zkamenění a zanechává jejich evoluční historii záhadou. Někteří vědci se domnívají, že kolibřík se vyvinul relativně nedávno. Vědci také tvrdí, že kolibříci pocházejí z Jižní Ameriky, kde je největší druhová rozmanitost. Brazílie a Ekvádor obsahují více než polovinu známých druhů. Předek existujících kolibříků však možná žil v některých částech Evropy v dnešním jižním Rusku.

Vznášející se rufous kolibřík na ostrově Saltspring.

Existuje 325 až 340 druhů kolibříků, v závislosti na taxonomických názorech, a ty jsou rozděleny do dvou podskupin: (1) Phaethornithinae („poustevníci“) a (2) Trochilinae (typické kolibříci). Phaethornithinae sestává ze 6 rodů s asi 34 druhy a Trochilinae se skládá z 101 rodů s asi 306 druhy.

Genetická analýza vedla ke spekulacím, že se kolibříková linie před 35 miliony let v pozdním eocénu odchýlila od svých nejbližších příbuzných. Fosilní kolibříci jsou známí z pleistocénu v Brazílii a na Bahamách - ačkoli žádný z nich nebyl dosud vědecky popsán. Existují fosílie několika existujících druhů, ale donedávna starší fosílie nebyly bezpečně identifikovatelné jako kolibříci.

V roce 2004 byly jako kolibříci identifikováni dvě fosilie ptáků staré 30 milionů let (CBC 2004). Byly pojmenovány fosílie tohoto primitivního druhu kolibřík Eurotrochilus inexpectatus ("neočekávaný evropský kolibřík"). Seděli v šuplíku muzea poté, co byli objeveni v Německu. Ale protože se předpokládalo, že kolibříci se nikdy neobjevili mimo Ameriku, nebyli rozpoznáni jako kolibříci, dokud nebyli znovu vyšetřeni.

V fosilních jámách a na Kavkaze byly nalezeny fosílie ptáků, které nelze jednoznačně přiřadit ani ke kolibříkům, ani k příbuzným vyhynulým rodům Jungornithidae. kolem tohoto data se vyskytly linie. Oblasti, kde byly tyto rané fosílie nalezeny, měly v té době velmi podobné klima jako severní Karibik nebo nejjižnější Čína. Největší zbývající tajemství v současnosti je to, co se stalo s kolibříky během zhruba 25 milionů let mezi primitivem Eurotrochilus a moderní fosílie. Během této doby došlo k ohromujícím morfologickým adaptacím, zmenšení velikosti a rozptýlení do Amerik a zániku v Eurasii. Výsledky hybridizace DNA-DNA naznačují, že hlavní záření jihoamerických kolibříků částečně proběhlo v Miocenu, asi 13–12 mya, během povznesení severních And (Bleiweiss et al. 1999).

Kolibříci a lidé

Kolibříci se budou při krmení pohybovat buď vznášedlem, nebo okouzlujícím, a preferují se červené krmítka.

Kromě jejich velmi důležité role opylovačů mnoho lidí ráda kolem svých zahrad a květinových záhonů dává kolibříky kvůli své kráse a jedinečnému chování. Strava kolibříků se skládá z nektaru a zdroje bílkovin, jako jsou drobní hmyz nebo pavouci. Nejbezpečnějším způsobem, jak zajistit kolibřík pro kolibříky, je zasadit některé z mnoha květin, které jsou pro ně atraktivní. Při pečlivém plánování mohou zahrady obsahovat rostliny, které kvetou v různých časech, aby přilákaly kolibříky po celé roční období. Umístění těchto rostlin blízko oken poskytuje dobrý výhled na ptáky.

Mnoho lidí připravuje umělá krmítka se sacharózovými roztoky. Kolibříci mohou rozlišovat mezi zdroji krmení, které se liší v koncentraci cukru pouze o několik procent, a agresivnější pták si vyrobí koncentrovanější krmítko vlastní a umožní menším ptákům jíst z jiného zředěnějšího krmítka.

Kolibříci byli fotografováni krmení z nádoby s cukrovou vodou, zatímco sedí na lidech. Tito ptáci se také budou vznášet v palcích lidí, aby se nakrmili.

Kolibříci někdy létají do garáží a jsou uvězněni. Jakmile jsou uvnitř, nemusí být schopni uniknout, protože jejich přirozený instinkt, když jsou ohroženi nebo uvězněni, je létat vzhůru. Toto je život ohrožující situace pro kolibříky a mohou se vyčerpat a zemřít za pouhých hodinu. Pokud je odchytěný kolibřík na dosah, může být často chyten a uvolněn venku. Bude tiše ležet v prostoru mezi sevřenýma rukama, dokud se neuvolní.

Letecká fotografie hummingbird obrazu v Nazca v Peru.

Historie kolibříků a lidí je stará. Aztécký bůh Huitzilopochtli je často zobrazován jako kolibřík. Nahuatlovo slovo huitzil (kolibřík) je onomatopoeické slovo odvozené od zvuků bouchání křídla kolibříka a přiblížení letu.

Obyvatelé Ohlone nebo Costanoan vyprávějí příběhy kolibříků a kojotů (Kroeber 1907). Linda Yamane, Rumsien Ohlone, psala o úloze kolibříků ve starém mýtu (Yamane 1995). Trinidad a Tobago je známý jako „země kolibříka“ a kolibřík lze vidět na erbu tohoto národa, na jednom centu a na jeho národní letecké společnosti, Caribbean Airlines. V Brazílii je černý kolibřík jakéhokoli druhu známkou smrti v rodině, zejména pokud je uvnitř domu.

Reference

Mužské zelené fialové ucho v letu
  • Bleiweiss, R., J.A. W. Kirsch a J.C. Matheus. 1999. Důkaz o hybridizaci DNA-DNA pro strukturu podčeledi mezi kolibříky. Auk 111 (1): 8-19. Načteno 17. září 2007.
  • Camfield, A. 2004. Trochilidae. Web pro rozmanitost zvířat. Načteno 9. srpna 2007.
  • Canadian Broadcasting Corporation (CBC). 2004. Nejstarší nalezená fosilie kolibřík. CBC News. Načteno 17. září 2007.
  • Cassidy, J., ed. 1990. Kniha severoamerických ptáků. New York: Asociace čtenářů pro trávení. ISBN 0895773511.
  • Chambers, L. 2007. O kolibřících. Načteno 11. srpna 2007.
  • del Hoyo, J., A. Elliott a J. Sargatal, eds. 1999. Příručka ptáků světa, Svazek 5: Sovy pálené na kolibříky. Barcelona: Lynx Edicions. ISBN 8487334253.
  • Elert, G. 2006. Frekvence kolibříků. Fyzická fakta™. Načteno 5. září 2007.
  • Ficken, M. S., K. M. Rusch, S.J. Taylor a D. R. Powers. 2000. Blue-throated kolibřík píseň: vrchol nonoscine vokalizace. Auk 117 (1): 120-128. Načteno 17. září 2007.
  • Gerwin, J.A. a R.M. Zink. 1998. Fylogenetické vzorce u Trochilidae. Auk 115 (1): 105-118. Načteno 21. listopadu 2007.
  • Gill, F. B. Hummingbird letové rychlosti. Auk 102(1): 97-101.
  • Kroeber, A.L. 1907. C3. Rumsien, Costanoan. Kojot a kolibřík. v Indické mýty z jižní střední Kalifornie, Publikace University of California v American Archaelogy and Ethnology, svazek 4, číslo 4, 199-202. Načteno 17. září 2007.
  • Meyer de Schauensee, R. 1970. Průvodce ptáky Jižní Ameriky. Wynnewood, PA: Livingston.
  • Omara-Otunnu, E. 2004. Hummingbirdovy zobáky se ohýbají, aby chytily hmyz. Záloha. University of Connecticut. Načteno 9. srpna 2007.
  • Rayner, J. M. V. 1995. Dynamika vírů probouzí létající a plavecké obratlovce. J. Exp. Biol. 49: 131-155.
  • Zmiřeně, R. S. a P.G. Zelené pole. 2001. Ptáci z Ekvádoru: Terénní průvodce. Londýn: Christopher Helm. ISBN 0713661178.
  • Roberson, D. 2006. Kolibříci: Trochilidae. Monterey Bay. Načteno 10. srpna 2007.
  • Skutch, A. F. a A. B. Singer. 1973. Život kolibříka. New York: Crown Publishers. ISBN 051750572X.
  • Warrick, D.R., B.W. Tobalske a D. R. Powers. 2005. Aerodynamika vznášejícího se kolibříka. Příroda 435: 1094-1097.
  • Yamane, L. 1995. Když svět skončil, jak kolibřík dostal oheň, jak se lidé vyráběli: Rumsien Ohlone Stories. Oyate. ISBN 9780962517518.

Pin
Send
Share
Send