Pin
Send
Share
Send


Yak je obecný název pro podsaditý, hovězí skot, Bos grunniens , ve vysokých nadmořských výškách ve střední Asii, které se vyznačují dlouhými, vztyčenými, černými rohy a dlouhými chlupatými vnějšími srstmi po stranách, které sahají téměř k zemi. Divoká populace je malá a omezená na části tibetské náhorní plošiny, obvykle sahající ve výškách nad 3 200 metrů (10 000 stop) nad hladinou moře. Existuje však mnohem větší domestikované obyvatelstvo, které se široce rozkládá na Vysočině ve střední Asii, včetně severního Mongolska. Vědecké jméno Poephagus grunniens také se používá, ačkoli tento nový název není všeobecně přijímán.

Stádo zvířat, jak byl domestikován před více než 4 000 lety a je důležitý pro společnost a ekonomiky místních lidí v prostředích s vysokou nadmořskou výškou ve střední Asii (Grzimek et al. 2004). Domestikované jaky poskytují jídlo (maso, mléko, sýr), kůži, vlnu a palivo (hnůj) a používají se jako smečková a tažná zvířata. Divoké jaky jsou také loveny pro potraviny a jiné produkty, ale takový lov, stejně jako konkurence s pastvou hospodářských zvířat, vedl k tomu, že jejich populace byly uvedeny jako „zranitelné“ (Hedges 2000; Massicot 2005; Grzimek et al. 2004).

Ekologicky jsou divoké jaky také důležité jako kořisti pro vlky a pro recyklaci živin (Oliphant 2003).

Přehled

Jako bovid (čeleď Bovidae) spolu s takovými savci, jako jsou antilopy, bizoni, buvoli, skot, ovce a kozy, jsou jaci sudokopytníci, kteří chodí po třetím a čtvrtém prstě na každé noze, které jsou pokryty a chráněny kopyty. (specializované drápy). Všechny bovidy jsou přežvýkavci, což znamená, že mají čtyřkomorový žaludek, který jim umožňuje trávit potraviny, jako jsou trávy, které mají příliš málo dostupných živin pro mnoho dalších zvířat. Yaks patří do podčeledi Bovinae, která také zahrnuje takové středně velké až velké kopytníky, jako je domácí skot, bizon, vodní buvol a antilopy se čtyřmi rohy a spirály.

Divoký samec jaků stojí asi 2 až 2,2 metrů vysoký u ramene, samice asi třetinu této velikosti a domestikované jaky asi 1,6 až 1,8 metru. Oba typy mají podsadu hustých, těsně uzavřených vlasů pokrytých dlouhou chlupatou srstí. Hlídací chloupky jsou na zádech krátké, ale po stranách mohou být až 70 centimetrů (27,5 palce) dlouhé a zasahují dolů k zemi (Grzimek et al. 2004). Mají huňatý ocas.

Samci i samice mají dlouhé, jednoduché, směrem ven a nahoru zakřivené černé rohy, které se mohou pohybovat u mužů až do 95 centimetrů (37,4 palců) a u žen do 50 centimetrů (19,6 palců) (Grzimek et al. 2004). Jejich hlava je široká a nízko zavěšená, zadní strana je hrbatá ramena, a pak nižší pozice zpět a hrbolku (Grzimek et al. 2004).

Jaky jsou přizpůsobeny do vysokých nadmořských výšek tím, že mají hustý kabát hustého, těsného, ​​matného spodního prádla a chlupatého vnějšího pláště, málo potních žláz, velkou plicní kapacitu a krevní buňky o polovině velikosti skotu a třikrát nebo více tak nabízí větší kapacitu pro přenos kyslíku (Massicot 2005; Wiener et al. 2003). Yaks vylučují speciální lepivou látku v jejich potu, která pomáhá udržovat jejich spodní prádlo matné a působí jako extra izolace. Tato sekrece se používá v tradiční nepálské medicíně. Naopak, jaku se nedaří v nižších nadmořských výškách (ILRI).

V tibetštině to slovo gyag odkazuje pouze na samce tohoto druhu; žena je dri nebo nak. Ve většině jazyků, které si slovo půjčovaly, včetně angličtiny, jaka se obvykle používá pro obě pohlaví. Latinské jméno Bos grunniens pochází z latiny šéfové, což znamená "vůl" a Grunnio, což znamená „já chrochtám“, a odráží skutečnost, že jakuři na rozdíl od skotu nejsou známí, že by produkovali charakteristický zvuk skotu nebo bušení hovězího masa (BBC 2003). Jaki jsou v Tibetu označováni jako dzo nebo dzopkyoa v mongolštině jako khainag.

Divoké jaky

Jak v zoo Saskatoon.

Divoké jaky kdysi měly širokou distribuci, která zahrnovala náhorní plošiny a hory západní Číny, Nepálu, severní Indie a části Mongolska (Grzimek et al. 2004). Dnešní jaci jsou však omezeni na tibetskou plošinu a přilehlé vysočiny zahrnuté do čínské severní provincie Xizang (Xinjiang) (Tibet) a západní provincie Qinghai (Grzimek et al. 2004), jakož i na západní okraj provincie Gansu (Oliphant 2003). a s několika pozorovanými v údolí Chang Chenmo Ladakh ve východním Kašmíru v Indii (Massicot 2005). Obývají téměř neobývané vysokohorské vysokohorské stepi bez stromů a keřů, sahající až k hranici vegetace ve výšce asi 5 400 metrů (18 000 stop) až do výšky asi 3 200 metrů (Massicot 2005; Grzimek et; al. 2004). Ják přežívá při teplotách, které dosahují až -40 ° C (-40 ° F), přičemž většina srážek klesá jako krupobití nebo sníh, jezera obecně slaná a nedostatek povrchové vody (Hedges 2000; Massicot 2005). Yak drtí sníh nebo led jako zdroj vody a pasou se na trávách, lišejnících, mechech a dalších rostlinách nalezených v těchto vysokých nadmořských výškách (Massicot 2005).

Divoké jaky mohou vážit až 1 200 kilogramů (2 400 liber) a mají délku hlavy a těla 3 až 3,4 metru. Kožešina divokých jaků bývá černá s odstíny rezavě šedé a na čenichu mohou být šedivé chloupky (Grzimek et al. 2004).

Obvykle tvoří skupiny 10 až 30 zvířat. Tyto skupiny jsou segregovány podle pohlaví, s většími stády žen, obvykle se 6 až 20 zvířaty, ale dokonce až 100 zvířaty, sestávajícími z dospělých samic, telat a mladých samic a samců a menších stád všech samců s obecně dvěma až pěti zvířaty , ale stejně velké jako 19; starší býci jsou často osamělí (Grzimek et al. 2005).

Thubten Jigme Norbu, starší bratr Tenzina Gyatso, 14. Dalajláma, podává zprávy o jaku z pozorování během jeho cesty z Kumbumu do Amda do Lhasy v roce 1950 (Norbu a Harrer 1986):

„Netrvalo dlouho a měl jsem na vlastní oči vidět obrovská stáda dronů. Pohled na ty krásné a mocné bestie, které se od pradávna postavily na tibetských vysokých a neúrodných náhorních plošinách, mě nikdy nepřestaly fascinovat. udržet se na zakrnělých travních kořenech, které je v těchto částech vše, co příroda poskytuje. A jaký úžasný pohled je vidět, jak velké stádo z nich klesá hlavou dolů v divokém cvalu přes stepi. Země se třese pod patami a jejich průchod značí obrovský oblak prachu. V noci se budou chránit před chladem tím, že se schoulí dohromady, s telaty ve středu. Budou takto stát v sněhové bouři, stlačené tak těsně vedle sebe, že kondenzace z jejich dech stoupá do vzduchu jako sloupec páry. “

Odhaduje se, že kdysi velké populace divokých jaků široce rozšířených ve Střední Asii bylo v roce 1995 pouze asi 15 000 zvířat (Hodges 2000). Stále čelí hrozbám komerčního lovu masa (přestože jsou chráněny podle čínského práva) - což je jejich nejzávažnější hrozba - a křížením mezi divokými a domácími jaky a chorobami přenášenými z domácích zvířat na divoké jaky, a to buď přímo, nebo prostřednictvím jiné divoké druhy (Hodges 2000). Tibeťané zabíjejí mnoho divokých jaků za jídlo.

Jaki jsou nyní považováni za zranitelný druh (Grzimek et al. 2005; Massicot 2005).

Domestikované jaky

Tibetský ják.

Yaks, které pravděpodobně byly domestikovány prvním tisíciletí B.C.E. (Massicot 2005) jsou chováni po horách a na vysokých plošinách střední Asie. Odhaduje se, že je zde více než 12 milionů domácích jaci (Massicot 2005).

Domestikované jaky mají tendenci být menší než divoké jaky a jejich pelage se liší mnohem barevněji než divoké jaky, s barvou od černé po světle žlutohnědou a s mnoha domácími jaky se skvrnami na zádech a na zádech (Grzimek et al. 2004).

Domácí yaks mate asi v září; samice mohou nejprve otěhotnět ve věku asi tří až čtyř let, otelit duben až červen asi každý druhý nebo každý třetí rok, zjevně v závislosti na dodávce potravy. Toto období těhotenství je přibližně 9 měsíců. Pokud není k dispozici více údajů, předpokládá se, že divoká zvířata odráží toto reprodukční chování. Telata budou odstavena v jednom roce a krátce nato se stanou nezávislými. Jaki mohou žít poněkud více než 20 let.

Domestikované jaky jsou chovány primárně pro své mléko, vlákninu a maso a jako zvíře břemene. Yak trus je dokonce spálen jako palivo. Jaky se používají k přepravě zboží přes horské průsmyky pro místní farmáře a obchodníky, jakož i pro horolezecké a trekkingové expedice. Zvířata ve smečce jsou často křížencem jaka a Bos taurus (běžný domácí dobytek). K nakládání pluhů se také používají domácí jaky.

Yak mléko je často zpracováno na sýr volal chhurpi v tibetském a nepálském jazyce a byaslag v Mongolsku. Máslo vyrobené z Yakova mléka je součástí máslového čaje, který Tibeťané konzumují ve velkém množství, a používá se také v lampách a vyrábí se na máslové sochy používané při náboženských slavnostech.

Yak vlákna jsou měkká a hladká a dodávají se v několika barvách, včetně odstínů šedé, hnědé, černé a bílé. Jsou asi 1,2 palce dlouhé a jsou vyčesány nebo vyhozeny z jaka a poté zbaveny vlhkosti. Výsledkem je vláknité vlákno, které může být splétáno do příze pro pletení. Vlasy zvířat se proměňují v provazy, koberečky a různé další produkty. Jejich kůže se používá k výrobě obuvi a tašek a při stavbě korálových lodí.

V některých částech Tibetu se na tradičních tibetských festivalech považují závody jaka za velký zdroj zábavy. Více nedávno, sporty zahrnovat domestikované yaks, takový jak yak lyžovat, nebo yak pólo, být prodáván jako turistické atrakce ve středoasijských zemích.

Galerie

  • Yaks v Manali v Indii se osedlal na jízdu

  • Vlak packů jaků v klášteře Litang v čínském Sichuanu

  • Jaki stále poskytují nejlepší způsob, jak orat pole v Tibetu.

  • V Tibetu jsou jaci ozdobeni a ctí rodiny, kterých jsou součástí. Buddhismus podporuje úctu ke zvířatům.

Reference

  • BBC. 2003. Yaks. h2g2. Načteno 14. srpna 2008.
  • Grzimek, B., D. G. Kleiman, V. Geist a M. C. McDade. 2004. Grzimekova encyklopedie života zvířat. Detroit: Thomson-Gale. ISBN 0307394913.
  • Hedges, 2000. Bos grunniens (Zranitelné). Červený seznam ohrožených druhů IUCN. Načteno 14. srpna 2008.
  • Mezinárodní institut pro výzkum hospodářských zvířat (ILRI) a Švédská zemědělská univerzita (SLU). 1984. Yak. Výcvikový zdroj pro genetiku zvířat. Adapted from J. Bonnemaire, "Yak", strany 39-45 v I. L. Mason, ed., Vývoj domácích zvířat. Londýn: Longman. ISBN 0582460468. Načteno 14. srpna 2008.
  • Massicot, P. 2005. Wild yak. AnimalInfo. Načteno 12. srpna 2008. 5
  • Norbu, T. J. a H. Harrer. 1986. Tibet je moje země. London: Wisdom Publications. ISBN 0861710452. (poprvé publikováno v němčině v roce 1960.)
  • Oliphant, M. 2003. Bos grunniens. Web pro rozmanitost zvířat. Načteno 14. srpna 2008.
  • Wiener, Gerald, J. Han a R. Long. 2003. Yak. Publikace RAP, 2003/06. Bangkok, Thajsko: Zveřejněno Regionálním úřadem pro Asii a Tichomoří, Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství. ISBN 9251049653.

Externí odkazy

Všechny odkazy byly načteny 31. července 2013.

  • Obrázky a filmy divokého Jaka (Bos grunniens) - ARKive.
  • Mezinárodní asociace Yak (IYAK).

Pin
Send
Share
Send