Chci vědět všechno

Ušní těsnění

Pin
Send
Share
Send


Ušní těsnění je obecný název kteréhokoli z mořských savců tvořených čeledi Otariidae, vyznačující se přítomností pinny (vnější části ucha), schopností invertovat zadní ploutve pod tělem, napomáhat pohybu země a plaveckému pohybu pomocí jejich dlouhých předních ploutví, aby je poháněly vodou. Tyto vlastnosti pomáhají odlišit otariidy od ušních pečetí z čeledi Phocidae. Těsnící uši s dlouhým ušima zahrnují 16 druhů v sedmi rodech běžně známých jako lachtani nebo kožešinové pečeti.

Otariidy jsou přizpůsobeny semi-vodnímu životnímu stylu, krmení a migraci ve vodě, ale chov a odpočinek na souši nebo ledu. Pobývají v subpolárních, mírných a rovníkových vodách po celém tichomořském a jižním oceánu a jižním indickém a atlantickém oceánu. Tito mořští savci zjevně chybí v severním Atlantiku.

Ušní tuleni hrají klíčovou roli v potravních řetězcích, konzumují ryby, měkkýše a někdy tučňáky a konzumují je velryby, žraloci a medvědi. Poskytují také přímé hodnoty pro lidské bytosti. Těsnění se tradičně lovilo pro své kožešiny, zatímco lachtani byli vyškoleni pro takové podvodní úkoly, jako je hledání předmětů nebo odhalování a připevnění svorky na jakoukoli osobu pod vodou, která se může blížit k vojenským lodím nebo mola (Leinwand 2003).

Přehled

Tuleníci ušití jsou jednou ze tří hlavních skupin savců v taxonomické skupině Pinnipedia. Pinnipeds jsou vodní (většinou mořští) savci, kteří jsou charakterizováni tím, že mají přední i zadní končetiny ve formě ploutví. Kromě ušních tuleňů jsou dalšími ploutvemi mrože a ušní ucpávky.

Těsnění ušatá jsou jednou ze dvou skupin tuleňů (jakákoli spirála jiná než mrože): Uši bez ucha, které obsahují taxonomickou rodinu Phocidae (phocids), a uši s ušima, které tvoří rodinu Otariidae (otariids). Mroži jsou obecně považováni za samostatnou rodinu ploutvonožců, Obobenidae, i když někdy jsou zahrnuti s phocidy (McKenna a Bell 1997).

Jedním ze způsobů, jak rozlišit mezi dvěma hlavními skupinami tuleňů, je přítomnost pinny, malého chlupatého klapky do ucha (vnější uši), která se nachází na otaridech a chybí ve féčích. Phocidy jsou označovány jako „ušní ucpávky“, protože jejich uši nejsou snadno vidět, zatímco otaridy jsou označovány jako „ušní ucpávky“. Název otariid pochází z Řecka otarion což znamená „malé ucho“ s odkazem na malé, ale viditelné vnější klapky na uši (pinnae).

Kromě přítomnosti pinny existují i ​​jiné zjevné rozdíly mezi otaridy a fokcidy. Otarids mají zadní ploutve, které mohou být obráceny pod tělem, což napomáhá jejich pohybu na souši, zatímco zadní ploutve fhocidů nemohou být obráceny dopředu pod tělem, což způsobuje, že jejich pohyb po zemi je pomalý a nepříjemný (Riedman 1990). Otarids také plavat pomocí jejich dlouhé přední ploutve k pohybu sebe přes vodu, zatímco phocids plavat pomocí jejich zadní ploutve a dolní část těla v side-to-side pohybu (Riedman 1990). Existují také rozdíly v chování, včetně chovných systémů.

Ušní ucpávky zahrnují kožešinová tulení a lachtani. Tradičně byla kožešinová pečeť umístěna do otariidní podčeledi Arctocephalinae a lachtani v podčeledi Otariinae. Nedávné studie však naznačily, že rozdíly mezi tuzemskými kožešinami a lachtany nejsou dost velké, aby je rozdělily do těchto dvou podrodin (Riedman 1990; ITIS 2006; Brunner 2003).

V extrémních polárních oblastech neexistují žádné otariidy; mezi tuleňmi žijí a rozmnožují se v Antarktidě a Arktidě pouze ušní tuleni (Riedman 1990). Na druhé straně řada kožešinových tuleňů a lachtanů žije v tropických a subtropických oblastech, zatímco v tropech se vyskytují pouze dva druhy fhocidů (ohrožené havajské tuleňské a středomořské mnichy), jedná se o malé populace; kožešinová pečeť se také široce rozšířila i do chladnějších podnebí (Riedman 1990). Antarktická kožešinová pečeť (Arctocephalus gazella), která se rozmnožuje na ostrovech mezi 45 ° S a 60 ° J (95 procent populace v Jižní Georgii), má pravděpodobně zimní rozsah, který zahrnuje trávení času v blízkosti antarktického ledu.

Anatomie a vzhled

Otariidy mají poměrně mnohem větší ploutve a hrudní svaly než faky, a mají schopnost otočit zadní končetiny dopředu a chodit po všech čtyřech, což je činí mnohem lépe ovladatelnými na zemi. Obecně se považují za méně přizpůsobené vodním životnímu stylu, protože se chovají především na pevnině a vytahují se častěji než skutečné plomby. Mohou však dosáhnout vyšších dávek rychlosti a větší manévrovatelnosti ve vodě. Jejich plavecká síla je odvozena od použití ploutvů více, než pro zdlouhavé pohyby celého těla typické pro phocidy a mrože.

Otariidy se dále vyznačují psí hlavou, ostřejšími, dobře vyvinutými špičáky a výše zmíněným viditelným vnějším pinnem. Jejich postkaninové zuby jsou obecně jednoduché a kuželovitého tvaru. Zubní vzorec pro ušaté ucpávky je:

3.1.4.1-32.1.4.1

Obecně platí, že kožešinová pečeť má špičatější čenich a delší čelní ploutve než lachtani a mají silnou, kvetoucí srst (pelage) (Riedman 1990). Spodní prádlo, které je nepromokavé, je pokryto dlouhými „strážními“ chlupy, které jim dodávají „poněkud prošedivělý vzhled“ (Riedman 1990). Hustá podsada kožešinových pečetí je historicky stala předmětem komerčního vykořisťování. Mořští lvi, kteří jsou obecně větší než kožešinová pečeť, mají zaoblenější čenich a kratší čelní ploutve než kožešinová pečeť a jejich klec je kratší a hrubší (Riedman 1990).

Mužské otariidy se pohybují ve velikosti od 70 kilogramů (150 liber) kožešinové pečeti Galapagos, nejmenší ze všech ploutvonožců, až po více než 1000 kilogramů (2200 liber) lachtanů Steller. Zralí samci otariidů váží dvakrát až šestkrát více než samice s poměrně většími hlavami, krky a hrudníky, což z nich činí nejvíce sexuálně dimorfní ze všech savců (Weckerly 1998).

Chování, krmení a reprodukce

Všechny otariidy se chovají na pevnině během přesně definovaných období rozmnožování. Kromě australského lachtana, který má atypický chovný cyklus 17,5 měsíce, tvoří přísně roční agregace na plážích nebo skalnatých substrátech, často na ostrovech. Všechny druhy jsou polygynous; to znamená, že úspěšní samci chovají několik samic.

Ve většině druhů dorazí samci nejprve na místa rozmnožování a vytvářejí a udržují území prostřednictvím hlasových a vizuálních displejů a příležitostných bojů. Samice obvykle přicházejí na břeh krátce před porodem mláďat z páření

Když jsou považována za společenská zvířata, na koloniích nejsou zřízeny žádné trvalé hierarchie ani statusy. Rozsah, v jakém muži kontrolují ženy nebo území, se mezi jednotlivými druhy liší. Tuleně severní a jihoameričtí lachtani mají tendenci stádo specifických harem-asociovaných samic, občas je zranit, zatímco Steller lachtani a novozélandští lachtani kontrolují prostorová území, ale obecně neinterferují s pohybem samic.

Otariidy jsou masožraví, živí se rybami, chobotnicemi a krilly. Mořští lvi mají tendenci se krmit blíže ke břehu v horních zónách, které se živí většími rybami, zatímco menší kožešinová pečeť má tendenci trvat déle, výlety na moři a hledat velké množství menších kusů kořisti. Jsou to vizuální krmítka a některé ženy jsou schopny se ponořit do 400 metrů (1300 stop).

Evoluce a taxonomie

Spolu s Phocidae a Odobenidae, další dva členové Pinnipedia, Otаriidae jsou považovány za pocházející od společného předka, který je nejblíže příbuzným moderním medvědům (Lento et al. 1995). Zůstává debata o tom, zda se phocidy lišily od otariidů před nebo po mrožích.

Otariidy vznikly v pozdním miocénu (před 10 až 12 miliony let) v severním Pacifiku a rychle se diverzifikovaly na jižní polokouli, kde nyní žije většina druhů. Callorhinus (rod severní kožešiny) se považuje za rod s nejstarší rodovou linií.

Tradičně byly otariidy rozděleny do tuleňů (Arctocephalinae) a lachtan (Otariinae) subfamilies, s hlavním rozlišením mezi nimi být přítomnost tlusté underfur vrstvy v bývalém. V rámci této kategorizace zahrnovala kožešinová pečeť dvě rody: Callorhinus v severním Pacifiku s jediným zástupcem, tuleň severní (C. ursinus) a osm druhů na jižní polokouli pod rodem Arctocephalus, zatímco lachtani tvoří pět druhů do pěti rodů (King 1983).

Nedávné analýzy genetických důkazů naznačují, že Callorhinus ursinus je ve skutečnosti těsněji spjata s několika druhy lachtanů (Wynen et al. 2001). Navíc, mnoho z Otariinae zdá se být fylogeneticky odlišnější, než se dříve předpokládalo; například Zalophus japonicus je nyní považován spíše za samostatný druh, než za poddruh Zalophus californius. Ve světle těchto důkazů bylo oddělení podčeledí obecně zcela odstraněno a Otariidae rodina byla organizována do sedmi rodů se 16 druhy a dvěma poddruhy (Brunner 2003; ITIS 2006).

Nicméně z důvodu morfologické a behaviorální podobnosti u „kožešinových tuleňů“ a „mořských lvů“ zůstávají tyto kategorie užitečnými kategoriemi při diskusích o rozdílech mezi skupinami druhů.

Druh

  • SUBORDER PINNIPEDIA
  • Rodina Otariidae
    • Rod Arctocephalus
      • Antarktická kožešinová pečeť, A. gazella
      • Guadalupská kožešinová pečeť, A. townendi
      • Juan Fernandez kožešinová pečeť, A. philippii
      • Pečeti z Galapágů, A. galapagoensis
      • Cape kožešinová pečeť, A. pusillus
        • Jihoafrická kožešinová pečeť, A. pusillus pusillus
        • Australská kožešinová pečeť, A. pusillus doriferus
      • Novozélandská tuleně nebo jižní tuleni, A. forsteri
      • Subantarktická kožešinová pečeť, A. tropicalis
      • Jihoamerická kožešinová pečeť, A. australis
    • Rod Callorhinus
      • Tuleň severní, C. ursinus
    • Rod Eumetopias
      • Steller lachtan, E. jubatus
    • Rod Neophoca
      • Australský lachtan, N. cinerea
    • Rod Otaria
      • Jihoamerický lachtan, O. flavescens
    • Rod Phocarctos
      • Lachtana na Novém Zélandu nebo lachtana Hookera, P. hookeri
    • Rod Zalophus
      • Kalifornský lachtan, Z. californianus
      • † japonský lachtan, Z. japonicus- text (padesátá léta)
      • Galapágy lachtan, Z. wollebaeki
  • Rodina Phocidae: skutečná pečeť
  • Rodina Odobenidae: Walrus

Reference

  • Brunner, S. 2003. Kožešinová pečeť a lachtani (Otariidae): Identifikace druhů a taxonomický přehled. Systematika a biologická rozmanitost 1 (3): 339-439. Načteno 4. července 2008.
  • Integrovaný taxonomický informační systém (ITIS). 2006. Vědecký název: Otariidae Gray, 1825. Integrovaný taxonomický informační systém - Severní Amerika. Načteno 3. července 2008.
  • King, J.E. 1983. Těsnění světa, 2. vydání. New York: Cornell University Press. ISBN 9780702216947.
  • Leinwand, D. 2003. Mořští lvi povoláni ke službě v Perském zálivu. USA dnes 16. února 2003. Získáno 3. července 2008.
  • Lento, G.M., R.E. Hickson, G.K. Komory, a D. Penny. 1995. Použití spektrální analýzy k testování hypotéz o původu ploutvonožců. Molekulární biologie a vývoj 12 (1): 28-52. Načteno 3. července 2008.
  • McKenna, M.C. a S.K. Zvonek. 1997. Klasifikace savců nad úrovní druhů. New York: Columbia University Press. ISBN 023111012X.
  • McLaren, I. 1984. Phocidae. D. Macdonald, Encyklopedie savců. New York: Fakta ve spisu. ISBN 0871968711.
  • Riedman, M. 1990. The Pinnipeds: Seals, Sea Lions and Walruses. Berkeley: University of California Press. ISBN 0520064976.
  • Savage, R.J.G. a M.R. Long. 1986. Evoluce savců: Ilustrovaný průvodce. New York: Fakta ve spisu. ISBN 081601194X.
  • Weckerly, F.W. 1998. Dimorfismus sexuální velikosti: Vliv hmoty a párovacích systémů u nejrozměrnějších savců. Žurnál mamologie 79 (1): 33-42. Načteno 3. července 2008.
  • Wozencraft, W.C. 2005. Objednejte Carnivoru. V D. E. Wilson a D. M. Reeder (eds.), Savčí druhy světa, 3. vydání. Baltimore: Johns Hopkins University Press. ISBN 0801882214.
  • Wynen, L.P. et al. 2001. Fylogenetické vztahy v ušních tuleni (Otariidae: Carnivora): Důsledky pro historickou biogeografii rodiny. Mol. Phylog. Evol. 21: 270-284. Načteno 3. července 2008.
Existující rodiny masožravců podřízenéFeliformia
Nandiniidae | Prinonodontidae | Felidae | Viverridae | Hyaenidae | Eupleridae | Herpestidae
Caniformia
Canidae | Ursidae | Ailuridae | Mephitidae | Mustelidae | Procyonidae | Odobenidae | Otariidae | Phocidae
Existující druhy čeledi OtariidaeKrálovství: Animalia · Phylum: Chordata · Třída: Mammalia · Řád: Carnivora · Podřád: CaniformiaArctocephalinae
Antarktická kožešinová pečeť (Arctocephalus gazella) · Guadalupská kožešinová pečeť (Arctocephalus townendi) · Juan Fernandez Fur Seal (Arctocephalus philippii) · Galapagos Seal Seal (Arctocephalus galapagoensis) · Cape Fur Seal (Arctocephalus pusillus) · Novozélandská kožešinová pečeť (Arctocephalus forsteri) · Subantarktická kožešinová pečeť (Arctocephalus tropicalis) · Jihoamerická kožešinová pečeť (Arctocephalus australis)
ArctocephalusCallorhinusSeal severní kožešiny (Callorhinus ursinus)
Otariinae
Steller Sea Lion (Eumetopias jubatus)
EumetopieNeophocaAustralský lachtan (Neophoca cinerea)OtariaJihoamerický lachtan (Otaria flavescens)PhocarctosNovozélandský mořský lev (Phocarctos hookeri)ZalophusKalifornie mořský lev (Zalophus californianus) · Galápagos Sea Lion (Zalophus wollebaeki)
Kategorie

Pin
Send
Share
Send